Пресуда Шешељу није алиби за остале пресуде

Након изрицања пресуде предсједнику Српске радикалне странке др Војиславу Шешељу тешко је тврдити да трибунал у Хагу поступа по јасно зацртаним правилима, рекао је у емисији Пулс БН ТВ предсједник Борачке организације Републике Српске генерал Миломир Савчић. Трибунал у Хагу је доказао да разматрању истих ситуација приступа са различитог гледишта, те да нема досљедну политику, тврди генерал Савчић. У сваком случају, ослобађајућа пресуда др Шешељу је праведна и имаће позитивне посљедице на коначну пресуду др Радовану Караџићу, поручио је Савчић.

Република Српска 31.03.2016 | 22:58
Пресуда Шешељу није алиби за остале пресуде

Истовремено, пресуда др Војиславу Шешељу не би требало да буде алиби за остале пресуде, поготово за пресуду која тек треба да буде донесена у случају генерала Ратка Младића, тврди генерал Савчић.

„То не би одговарало истини. Уколико ћемо и даље наставити да силујемо правду од стране и Тужилаштва и судија онда је могуће очекивати све“.

Коментаре да је ослобађајућа пресуда др Шешељу у великој мјери зависила од високог професионалног интегритета судског вијећа, Савчић коментарише да је и др Караџић био увјерен да су чланови судског вијећа високог професионалног интегритета. Међутим то се у његовом случају није испоставило као тачно.

„Његовом реакцијом на предусу доминирала је љутња на самог – себе, зато што је у то вјеровао. Био је убјеђен да ће се они искључиво бавити правом, али је очигледно да тај интегритет није довољан и да у случају предсједника Караџића преовладавала политика или неспособност да се чланови Судског вијећа одупру одређеним захтјевима и притисцима“ каже генерал Савчић.

Он додаје да су медији пренијели да је др Караџић пресуду саслушао без емоција, што је апсолутно нетачно.

„Ко га имало познаје видио је да је тај човјек био у једном страшном грчу зато што је слушао тешке неистине о себи и о својој улози у тим догађајима“.

Пресуда др Караџићу је драстична. У прилог тој тврдњи иде чињеница да је Караџић ослобођен по првој тачки оптужнице, каже за БН ТВ генерал Савчић. Наглашава да није трач да се браниоцу Робинсону дугује одређени новац и додаје да у досадашњем поступку није било подршке институција Републике Српске.

„Тим одбране није имао никакву подршку Републике Српске у припреми одбране. Путем медија сам чуо изјаве предсједника Српске и чланова Владе да су спремни да се у жалбеном поступку укључе“, наводи генерал Савчић и објашњава да је важно да се Тим одбране сачува.

Подсјећа да је адвокат Горан Петронијевић волонтерски радио на случају јер није било средстава да се плати његово ангажовање.

Спекулације да трибуналом управља српско-руски лоби оцјењује као нетачним.

„Очигледно је да тај лоби не постоји“, тврди генерал Савчић. Наводи да су људи на овим просторима још увијек веома подијељени и то је чињеница која сваког нормалног човјека забрињава.

„Ако ће српска страна увијек бити у улози агресора, у улози злочинца, у улози свега што је најцрње онда тои ничему не води због тога што то није тачно“.

Нажалост ништа се није промијенило у лошем економском статусу борачких категорија у Републици Српској, каже генерал Савчић. Борачка организација предложила је Влади Српске да се Борачкој организацији да посебан статус због историјске улоге у стварању Републике Српске. У материјалном смислу то не кошта ништа, у друштвеном значи да се даје посебно признање борцима који су створили Републику Српску. Влада још није реаговала, а то питање остаје отворено до 10. априла, јасан је у интервјуу за БН ТВ предсједник БО Републике Српске генерал Миломир Савчић.

БН ТВ

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

само једна рец

31.03.2016 21:01

СКОРПИОНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропо ко снсд

31.03.2016 21:03

Него јесил ти пито додика да додјес у емисију пулс сутра си смјенут додикови лопови гдје је борацки додатак?

ОДГОВОРИТЕ
Name

педја

01.04.2016 03:45

Савцицев проблем није борацки додатак и интереси бораца, његов проблем је то сто се пласи да це испасти из тима за одбрану Карадзица и да буде борацка посебна. Стасу остала удрузења попут Инвалида и Ветерана јел они нису заслузни за стварање РС?

Name

а ста

31.03.2016 21:26

А ста цемо ако сутра Хрватска расписе потјерницу за Сесељем за нееке ствари којих није било у хаској оптуизници? Исто као сто је Србија распиосала за Орицем. А и Сесеља и Орица Хаг ослободио

ОДГОВОРИТЕ
Name

лн

01.04.2016 12:11

Овај с тв,на тв а за борацки ниста,просао квартал.Ови слагасе,а он паметује има он добру пензију није њега брига ни за кога.

ОДГОВОРИТЕ