Вучић: Између земаља ЕУ царује егоизам

“Ово је највећа избегличка криза од Другог свестког рата, уздрмала је темеље ЕУ, показала је да између земаља Уније царује егоизам, а не солидарност", рекао је Вучић на конференцији "Систем азила и миграција: Избегличка криза и реформски процеси"

Србија 30.03.2016 | 11:52
Вучић: Између земаља ЕУ царује егоизам

Криза је, рекао је Вучић, показала и како се и све друге земље које не припадају ЕУ односе према избеглицама, како функционише владавина права и како се поштују принципи.

Србија ће, рекао је, дати све од себе да буде део свеобухватног решења, уколико га буде било.

"Ако не буде заједничког европског решења, понашаћемо се као људи и поштоваћемо принципе солидарности", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је у Србију прошле године ушло 651.000 миграната, а од почетка ове - 100.000 људи, који су били регистровани и пружена им је нега, смештај и заштита.

Премијер је рекао да избегличка криза није била "велика тема" из висе разлога, између осталог и због тога што Србија није желела да стиче политичке поене, ни унутра, ни споља, што су радиле многе друге земље, пре свега земље ЕУ.

"Наш однос је био природан, људски, нормалан и рационалан и не мислим да због тога треба да будемо похваљени ми, него земље које су примале избеглице за стално", рекао је Вучић.

Он је навео да Србија није богата земља и да је то кључан разлог због којег мигранти нису желели да остану на територији наше змеље, али је додао да се нада да ће неки од њих остати и да ће Србија постати њихова отаџбина.

Вучић је навео да је избегличка криза тренутно само одложена, а никако решена, због свих проблема у Пакистану, Авганистану, Сирији и да ће у будућности морат ида се ради на другачијим механизмима, да се стварају друштва која ће имати више толеранције, јер само друштва која су спремна на инклузију могу да опстану.

Премијер, који је и лидер СНС, је рекао да, ако се догоди да странка коју води после избора буде у влади, закон о избеглицама неће бити усвојен без сагласности цивилног друштва.

Конференцији, у организацији Групе 484 у партнерству са Београдским центром за људска права и Београдским центром за безбедносну политику, и подршку Амбасаде Норвешке, присуствује више од 100 представника државних институција надлежних за питања миграција и азила, међуанродних и домаћих организација цивилног друштва.

Скуп је део пројекта „Умрежавање и грађење капацитета за ефективнију миграциону политику у Србији" који се спроводи захваљујући подршци Амбасаде Норвешке у Београду.

Како су истакли организатори, организован је са циљем да свим заинтересованим актерима буде пружен простор за дискусију о кључним аспектима система азила и миграције.

Поред уводног дела конференција се састоји од две панел дискусије, од којих се прва бави актуелном избегличком кризом, њеним широм регионалним и европским контекстом, као и утицајем те кризе на систем азила и спровођење споразума о реадмисији.

Биће речи о институционалним, кадровсим и инфраструктурним капацитетима које је Србије ставила у функцију у новонасталим околностима прилива великог броја избеглица и миграната.

Тема другог панела су реформе у области азила и миграције у оквиру Поглавља 24 са посебним освртом на утицај избегличке кризе на реформске процесе и измене Закона о азилу.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Боки

30.03.2016 10:12

Добро јутро џезери.

ОДГОВОРИТЕ