У Старом Броду криле се жртве, али и злочинци

“Овдје се није само крила жртва, овдје су се првенствено крили злочинци“, речено је данас у Старом Броду гдје су усташке легије Јуре Францетића у априлу 1942. године, на празник Младенци, побиле и у Дрину бациле око 6.000 Срба, цивила, жена и дјеце.

Република Српска 22.03.2016 | 22:52
У Старом Броду криле се жртве, али и злочинци

Пола вијека о овом нечувеном злочину није се ни причало ни писало, па су злочинци остали непознати и нико од њих никад није одговарао за своја злодјела.

У усташком покољу у сусједном селу Милошевићима убијено је око хиљаду жена и дјеце. Преживјело их је само неколико, а међу њима и тада једанаестогодишњи Ристо Боровчанин из Сокоца, који је пао међу лешеве и тако остао жив.

„Кад су усташе из шуме похрлиле, настао је пакао. Клали су све што им је дошло под руку, силовали жене и дјевојке и онда бацали у Дрину. Пао сам међу поклане, прекрио се неким хаљинама и ућутао. Све сам видио и те слике ми никад неће изаћи из главе", испричао је данас на Старом Броду Боровчанин.

Свједок покоља у Старом Броду био је и Милош Башевић из Рогатице, који је тада имао десет година.

„Један снажан усташа ухватио је моју трогодишњу сестру бацио је увис, а онда на бајонету, па у Дрину. Бајонетима су жене и дјецу тјерали по ледини и боли уживајући у том чину. Земља се црвенила од крви. Преживио сам сакривен у једном жбуну", испричао је Башовић.

Према њемачким изворима у Дрину је бјежећи испред усташа скочило око 600 српских дјевојака.

„Гледао сам кад су усташе јуриле, кад се пет дјевојака ухватило за руке и скочило у Дрину. Учиниле су то како не би биле силоване и мучене", каже Милорад Рајак који је успио да преживи овај покољ.

Велики дио спасен је тако што су недићевци и њемачки војници чамцима превозили нејач преко Дрине са лијеве на десну обалу.

„Нијемци су тражили дукат по једној особи коју се превозили. Мој стриц је платио за нас шесторо, али је у њега ускочило много жена и дјеце, а остали људи су се хватали за конопце са стране. Да се не би преврнуо, њемачки војницу се веслима ударали те јадне људе који су нестајали у води", присјећа се Милорад Ћебић.

И Велимир Деспотовић се сјећа тих догађаја и тога кад су домаћини везали коње за чамац како би и њих спасили. Овдје се причало да је једна мајка да би бар спасила четворогодишњу кћерку њу убацила у џак, свезала коњу на самар и животињу натјерала у Дрину. Срећом, коњ је препливао и спасао дијете.

У спомен-комплексу на Старом Броду одржана је данас на Младенце света литургија и парастос за све настрадале српске мученике.

„Ово је мјесто гдје ми покушавамо да се пред Богом искупимо жртвама наших мученика", рекао је кратко свештеник Рајко Цвјетковић.

За Томислава Пухалца, начелника општине Рогатица, овдје се човјек на наки начин осјећа узвишеним, јер је ова генерација успјела да учини помен жртвама с надом да се овако нешто никад неће поновити.

Стари Брод је коначно постао мјесто гдје се долази и у миру помоли Богу за невино страдале жртве. Ту је спомен-обиљежје, спомен- капела и велики бијели крст који стражари над Дрином.

(БН ТВ)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ралф

22.03.2016 19:27

... па и данас је, иоле нормална особа, баласт за за оне који су "у праву...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

22.03.2016 19:38

Горе су устасе биле него данас ИСИЛ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СОКОЛАЦ

22.03.2016 19:53

Био сам данас у Старом Броду. Да се такав геноцид висе никад не понови. Нацелнику Пухалцу све похвале за организацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

22.03.2016 20:26

Маните се митоманије...

ОДГОВОРИТЕ
Name

младенци

22.03.2016 20:44

Крајње је болесно десетинама сад вец стараца који су зиви свједоци страсног покоља реци да су митомани. Њемацки и Аустријски извори тврде да је ту страдало 6000 дјеце,зена и стараца. Који ли је мит, Бог ,историја у коју ти вјерујес? Која ли је твоја дијагноза и мотив сто тако писес?

Name

Ре САрајлија

23.03.2016 15:19

Хрватско цвијеће.

ОДГОВОРИТЕ