Казне за давање новца просјацима

Један град у Италији одлучио је да се са проблемом просјака избори на свој начин - уместо да кажњавају просјаке, власти планирају да уведу новчане казне за пролазнике који им удељују новац.

Занимљивости 21.03.2016 | 13:30
Казне за давање новца просјацима

Та одлука је објављена након што су становници приобалног града Бордигера у региону Лигурија, на северозападу Италије, изнели притужбе да им локални просјаци не дају мира, преноси "Раша тудеј".

"Бесмислено је кажњавати оне који не могу или никада неће моћи да плате казне", каже градоначелник Ђакомо Паланка.

Он је локалном исту "Секоло XИX" рекао да се та појава мора искоренити пошто се, како истиче, иза ње често крију праве организације, а најбољи начин да се то учини јесте, по његовим речима, да се обесхрабре они који просјацима дају новац.

"За сваког ко је заиста у тешком материјалном стању, на располагању су социјалне службе", додао је Паланка.

Стивен Барнс из добротворне организације "Проџект Рум" рекао је истом листу да подржава одлуку градоначелника Бордигере.

"Не само што је понижавајуће бацити пар новчића некоме на улици, већ је далеко боље показати истинско саосећање и љубазност", каже Барнс, оцењујући да одлука градских власти елиминише опасност од подржавања организованг уличног криминала или подстицања алхолизма и наркоманије.

У организацији "Проџект Рум" наводе да им је циљ да се просјацима помогне на друге начине.

Боље је, предлажу, да им хумани људи - уместо да им баце који новчић - купе чарапе, шампон или им донесу кесу са намирницама из супермаркета.

Иако је просјачење и даље легално на националном нивоу у Италији, неки тамошњи градови имају сопствене прописе кад је о томе реч, те је тако Венеција 2008. године забранила просјачење и увела казне од 25 до 50 евра за оне који се оглуше о забрану.

Просјачење је, такође, забрањено у Шведској и Великој Британији, као и у неким регионима Норвешке и Аустрије, док се у Грчкој кажњава са шест месеци затвора.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар