Ванредна ситуација у 15 општина у Србији

Због обилних падавина и изливања Западне Мораве на територији Општине Трстеник у Србији јутрос је проглашења ванредна ситуација.

Србија 08.03.2016 | 10:40
Ванредна ситуација у 15 општина у Србији

Трстеник је 15. општина у којој је проглашена ванредна ситуација због поплава.

''Западна Морава из сата у сат расте. Очекујемо да ће врх поплавног таласа од Чачка и Краљева данас око подне проћи кроз Трстеник", рекао је је председник општине и командант штаба за ванредне ситуације у Трстенику Мирослав Алексић.

Према његовим речима, у овом тренутку већ има изливања на неколико деоница у Угљареву, Грабовцу, Почековини и Богдању.

''Сва механизација ангажована је на спречавању даљег изливања. Сви чланови Штаба су на терену и у контакту су са надлежним републичким службама“, рекао је он.

Посебна пажња у овом тренутку посвећује се и заштити изворишта Звездан како би се спречило да Западна Морава угрози, након мајских поплава, санирано извориште. Стање на водотоковима другог реда на територији Општине за сада је стабилно, додао је Алексић.

Ванредна ситуација у 15 општина

Због угрожености од поплава, ванредна ситуација проглашена је у 15 општина у Србији.

Ванредна ситуација је проглашена на територији града Чачка, Новог Пазара, Краљева, општине Ариље, Лучани, Топола, Пожега, Бајина Башта, Ивањица, Рашка, Љиг, Рача, општини Косјерић (Сеча Река, Годечево, Маковиште), на делу територије општине Пријепоље (Аљиновићи, Правошева, Милошев До, Страњани, Милаковићи, Камена Гора, Матаруге, Јабука и Бабине) и у Трстенику.

Услед кишних падавина и изливања бујичних водотокова поплављено је око 710 домаћинстава и евакуисано 118 особа, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Евакуисано је 118 особа, наводи се у саопштењу.

На територији Републике Србије, услед изливиња река, поплављено је око 710 домаћинстава. Од тога - у општинама Ивањица (20), Лучани (45), Горњи Милановац(5), Ариље (9), Бајина Башта(9,) Пожега(35), Чајетина(2) и Бујановац(2) и градовима Чачак(150), Нови Пазар(70), Ужице(3) и Краљево(360).

Због изливања реке Чемернице, угрожено је око 500 домаћинстава. Редовно се прати хидрометеоролошка ситуација на територији целе земље, истиче МУП а због пораста водостаја реке Колубаре и изливања у пољима током ноћи су вршени стални обиласци угрожених подручја и одржаван контакт са представницима месних заједница.

У селу Осларе и Левосоје, дошло је до изливања Слатинског потока. Нема угрожених домаћинстава. Водостај је у стагнацији.

У насељу Ђелинци излила се атмосферска вода у каналу који се улива у реку Бањштицу али нема угрожених домаћинстава.

У горњем сливу Љига, притоке су причиниле велике штете на локалним путевима.

У селу Моравци и Латковић поплављено је пољопривредно земљиште. На деоници Коридора 11, дошло је до изливања реке Љиг и угрожавања приобаља. У прекиду је главни цевовод од изворишта у селу Ба до Љига и асељено место Љиг је без воде, наводи се у саопштењу.

У селима Звиздар и Совљак угрожено је 10 домаћинстава а поплављено је око 250 хектара земљишта. У селу Кожуар поново се активирало клизиште.

У подручју Новог Пазара, поплавњено је око 40 кућа у насељу Јакља, око 30 кућа у насељу Шутеновац, неколико кућа у насељу Мур и Бања.

У општнини Тутин, услед обилних падавина на појединим локацијама у пределу Лукавичког,Сврачићког потока и реке Ресник дошло је до плављења приземља породичних домаћинстава. На подручју Месне заједнице Мојстир, вода је поплавила пут и мост, екипе полицијске станице у Тутину су на терену.

У општина Рашка, у насељу Милатковићи, река Рашка је пробила насип и поплавила оранице у приобаљу и прети да поплави неколико домаћинства.

У Краљеву је евакуисано је око 400 особа из насеља Грдица, Адрани и Опланићи, који су смештени у Основној школи у Грдици и код рођака.

Због изливања реке Јасенице у општини Топола, дошло је до прекида саобраћаја на путу Наталинци - Шуме.

У општини Рача у прекиду је путни правац Рача-Топола код села Сепци и Наталинци.

У Чачку није било падавина у току ноћи. Код хале спортова вршено је црпљење воде.

Угрожени су били и манастири Ваведење и Никоље где је вода продрла у економски део. Око 60 домаћинстава у МЗ Коњевићи је без електричне енергије као и три индустријска објекта у МЗ Парменац.

У општини Ивањица отклоњени су кварови на водоснадбевању. Без електричне енергије је и даље 126 домаћинстава у МЗ Средња Река и Ерчеге.

На територији општине Горњи Милановац дошло је до изливања река првог и другог реда: Деспотовице, Дичине, Груже, Драгобиљице и Озремице .

У Општни Лучани поплављени су делови МЗ Вича, Гуча, Турица, Пухово, Крстац, Ђераћ, Лучани, Дљин, Горња Краварица.

Угрожено је 52 домаћинства, а поплављено 45 домаћинстава. Угрожено је и пољопривредно земљиште површине око 500 хектара.

У прекиду су следећи путни правци: државни пут број 181(Кратовска стена - Лучани - Гуча), општински пут Дљин - Пилатовићи, државни пут Гуча - Зеоке - Чачак, а на државном путу Каона - Краљево проходна је само једна трака због клизишта.

Угрожене су и јавне установе. Поплављене су три бензиске пумпе и аутобуска станица. Без електричне енергије су месне заједнице Ђераћ, део Крстача у Лучанима, центар и индустријска зона.

У Ужицу, у насељу Груде, због изливања реке Моравице, две особе су евакуисане и превезене на безбедно место. Ђетиња се излила код објекта Ваљаонице и угрозила куће. Оба прелаза испод пруге Београд- Бар, која воде према насељу Рујевац, испуњена су водом .

У општини Ариље угрожено је око 100 домаћинстава, 10 привредних објеката и забележено више одрона и плављења државног пута и локалних путева. У деловима две месне заједнице нема електричне енергије због уласка воде у трафо станице, саопштио је МУП.

У општини Бајина Башта, због изливања реке Рогачице угрожен је мост у месту Палучак (МЗ Сјерач) на државном путу Бајина Башта - Рогачица - Костојевићи - Ужице. Угрожен је мост ка Ступаревићима (МЗ Пилица) и поплављен део пољопривредних површина. На више сеоских путних праваца дошло је до оштећења путева и мостова.

У општини Пожега поплављено је око 1500 хектара земљишта као и стотинак објеката и стамбених зграда. Две породице у селу Пријановићи су измештене. Оштећено је више локалних путева.

И даље су у прекиду путеви Пожега-Пријановићи-Пилатовићи (због изливања Западне Мораве) и Пожега-Горобиље-Прилипац (због изливања Моравице). Дошло је до прекида саобраћаја на путу Пожега- село Годовик, због изливања реке Ђетиње.

Због јаке кише која је касно поподне захватила територију општине Сврљиг, дошло је до појаве планинских бујичних потока и мањих изливања Правичке реке, Ђуринског и Преконошког потока, при чему је поплављено десетак домаћинстава у Сврљигу.

Због обилних падавина и изливања Западне Мораве на територији Општине Трстеник јутрос је проглашења ванредна ситуација, саопштио је председник општине и командант штаба за ванредне ситуације у Трстенику Мирослав Алексић.

"Западна Морава из сата у сат расте. Очекујемо да ће врх поплавног таласа од Чачка и Краљева данас око подне проћи кроз Трстеник,’’ рекао је Алексић.

Према његовим речима, у овом тренутку већ има изливања на неколико деоница у Угљареву, Грабовцу, Почековини и Богдању.

"Сва механизација ангажована је на спречавању даљег изливања. Сви чланови Штаба су на терену и у контакту су са надлежним републичким службама“, рекао је он.

Посебна пажња у овом тренутку посвећује се и заштити изворишта Звездан како би се спречило да Западна Морава угрози, након мајских поплава, санирано извориште. Стање на водотоковима другог реда на територији Општине за сада је стабилно, додао је Алексић.

Извор: Б92/РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ НС

08.03.2016 13:29

ТЕСКО СРБИЈИ СА ОВАКВИМ НАРОДОМ ТЕК ОЦОСЦЕНУ РЕЦИЦУ ПЕСТАН УСПЕЛИ СУ ДА ЗАТРПАЈУ ПОГЕДАЈТЕ ВИДЕО СНИМАК ПУНА СВЕГА И СВАЦЕГА А ОНДА ЛЕЛЕЕЕЕ.

ОДГОВОРИТЕ