Ово вас може убити у фризерском салону!

Нису у питању хемикалије, маказе или апарати за сређивање косе...

Занимљивости 07.03.2016 | 16:30
Ово вас може убити у фризерском салону!

Када идете да се ошишате, офарбате или фенирате, најбољи део искуства у фризерском салону такође може бити и најопаснији.

Опуштено сте забацили главу у лавабо и уживате у масажи и прању косе, али не слутите да то може бити узрок можданог удара!

Како?

Свака активност која узрокује хиперекстензију врата (када нагнете главу назад до тачке непријатности) може оштетити једну од четири артерије које снабдевају ваш мозак крвљу.

Не покреће се након овога сваки пут мождани удар, али велико цепање може блокирати артерију, док мања оштећења могу проузроковати стварање угрушака који мигрирају ка мозгу и прекидају проток крви у одређеним местима, објаснио је професор и директор неурологије у болници у Масачусетсу Анеш Сингал.

Најјезивији део је тај да оштећење ових артерија неће створити бол, па можете и да не приметите да нешто није у реду све док самих симптома можданог удара попут изненадне главобоље у пределу изнад обрва, укоченост врата, немогућност говора, слабљење фацијалних покрета, слабости у нози или руци, губитак вида или потешкоће при ходању. Сви ови симптоми с емогу појавити у року од неколико дана или недеља од тренутка повреде.

У таквом случају, доктор Сингал саветује да игноришете савете да попијете аспирин, јер то може некада и погоршати ситуацију, већ да одмах позовете Хитну помоћ или одете код лекара. Што пре вам се помогне (идеални би било три сата након што се појаве први симптоми), то су боље шансе да преживите и опоравите се без нежељених последица.

Иако све ово звучи страшно, важно је и напоменути да се одлазак у фризерски салон ретко претвори у мождани удар, а није поента да престанете да идете у фризерске салоне да перете косу, већ да у случају непријатности или неудобног положаја, то нагласите и промените позу како би вам било што удобније у пределу врата.

Ово такође важи и за одлазак код зубара, где положај столице може да угрози ваш врат, истиче доктор Сингал, који из истог разлога саветује и избегавање посета киропрактичару.

Он упозорава и да изненадни покрети који могу настати при наглом кочењу аутомобила или трзајима на ролеркостерима исто тако могу оштетити артерију у врату.

Поента је - будите пажљиви сада када знате шта све може неприметно да вас повреди и то кобно!

Извор: Мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар