Водени топови на протесту због листа

Турска полиција употребила је сузавац и водене топове да би растјерала више хиљада демонстраната који су се окупили испред просторија листа "Заман" у Истанбулу након што власти донијеле одлуку о преузимању контроле над тим листом.

 

Свијет 05.03.2016 | 08:51
Водени топови на протесту због листа

Демонстранти су извикивали "Слободна штампа се не може ућуткати", преноси Ројтерс. Турске власти преузеле су контролу над листом "Заман", који је подржавао утицајног противника предсједника Реџепа Тајипа Ердогана, Фетулаха Гулена, који се налази у САД, јавиле су агенције.

Именовани су нови администратори који ће уређивати новине "Заман" на захтјев истанбулског тужиоца. Овај потез против новина "Заман" начињен је након што је полиција притворила проминентног бизнисмена због навода о финансирању "Гуленове терористичке групе", како су рекли тужиоци, наводи Ројтерс.

Ердоган оптужује Гулена да кује завјеру против власти градећи мрежу присталица у судству, полицији и медијима. Гулен је негирао ове оптужбе.

Ердоган је оптужио Гулена и да прави паралелну државну структуру, док су владини званични оптужили Гуленове присталице да раде са Курдском радничком партијом.

Њих двојица су били сарадници док полиција и тужилаштво који су били симпатизери Гулена нису отворили криминалну истрагу против Ердоганових блиских сарадника 2013. године.

"Ово је крај медијске слободе у Турској. Медији су увек били под притиском, али никада није било овако јавно. Преузимање листа је противно уставу, посебно ако нема основа за то", рекао је Севги Акарчесме, уредник листа "Тодаy"с Заман".

"Заман" је најпродаванија турска новина, а према порталу МедyаТава који прати рад медија, од почетка ове године до краја фебруара продато је 650.000 примерака.

 

Коментари / 0

Оставите коментар