“Нови Закон о раду нема мањкавости”

У Српској се још не стишава галама око новог Закона о раду. Сукобљавање мишљења обиљежило је и представљање Закона у Бијељини. И док из Министарства тврде да Закон нема мањкавости и да њиме нису угрожена радничка права, са друге стране представници синдикалних организација нису задовољни. Истичу да многе одредбе нису јасно дефинисане, а и усвајање по хитном поступку је и више него сумњиво.

Република Српска 04.03.2016 | 22:56
“Нови Закон о раду нема мањкавости”

Престанак радног односа, могућности одласка у пензију, исплата отпремнина и право радника на плаћено одсуство најчешће су одредбе новог Закона о раду за које се интересују радници, набраја помоћник министра за рад Републике Српске Мира Васић и објашњава:

“Наш одговор је да имамо 11 питања која се искључиво дефинишу колективним уговорима. Када добијемо нови општи колективни уговор, те појединачне и гранске, тада ће много тога бити јасније, али зато имамо прелазни период када радници са постојећим колективним уговором остварују своја права у обиму који није дефинисан у Закону о раду.”

Васићева подсјећа да је нови Закон о раду прилагођен правним тековинама ЕУ и усклађен са конвенцијама Међународне организације рада. На питање да ли нови закон о раду има одређене мањкавости одговара:

“Не. Нема мањкавости. Можда пар техничких грешака због амандманског дјеловања и усвајања већег боја амандмана на самој сједници НС Републике Српске, а друге недостатке засад нисмо утврдили.”

Расправа о Закону о раду долази са закашњењем, тврди в.д. директора Пословног задружног савеза “Агро Семберија” Миле Мирковић. Он наглашава да је Закон усвојен по хитном поступку и да је то готова ствар. За све примједбе каже да је касно, а да су све расправе беспотребне. Једино остаје да се види како ће се Закон примјењивати.

“Ми се позивамо на Закон о раду из Федерације БиХ, а колико знамо тај закон је у Федерацији БиХ проглашен неуставним”, каже он и додаје:

“Треба направити анализу и смањити парафискалне и фискалне обавезе према предузећима, привреди, да би се створили услови да не иде све на терет радника. На овај начин се све преко послодаваца и њихових захтијева сваљује на леђа радника, што по мом мишљењу није коректно и није реално.”

У низу недоречености је и отварање дисциплинског поступка, те обештећење радника. Из Синдикалне организације бијељинског “Патриота” указују да се све свело на оснивање мировног вијећа. Подвлаче, није дефинисан ни рок у којем би требало да дође до поравнања између послодавца и радника.

“У Закону о раду се каже да послодавац није дужан да врати радника на радно мјесто, уколико је оно заузето. Не видимо разлоге за ненадлежност судова за повратак радника на радно мјесто на којем је био. Такође, ту је и висина надокнаде коју Закон не прецизира”, каже предсједник синдикалне организације “Патриота” Радојица Илић.

Представљање новог Закона о раду који је у примјени од 20. јануара организовало је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске у бијељинском Центру за културу пред више од 70 послодаваца и представника синдиката у бијељинској регији.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

перо

04.03.2016 18:39

Уводите. Чист робовласницки систем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нисам цитао

05.03.2016 01:41

Који цлан Закона је робовласницки?

Name

Ранко75

04.03.2016 19:41

За огромну већину народа овај закон није ни битан (незапослени и пензионери)

ОДГОВОРИТЕ