Пронашао тијело брата и 300 несталих Срба

Сахрањен Владо Петровић, борац за истину о страдању Срба. Открио две гробнице, у Стогу, са 17 обезглављених тела.

Република Српска 04.03.2016 | 10:30
Пронашао тијело брата и 300 несталих Срба

На православном гробљу Шушњари у Добоју, у уторак после подне, у присуству више стотина грађана из готово свих крајева Српске, сахрањен је Владо Петровић Чича (57), командант 2. батаљона легендарне 4. озренско-возућке бригаде.

Чича је постао познат и као послератни доказани хуманиста у тражењу несталих Срба и велики борац за правду и истину о страдању нашег народа. Изненада је преминуо у Добоју, где је и живео, оставивши супругу, браћу, сестре....

Заједно са саборцима био је пример јунаштва у одбрани Озрена и Возуће у протеклом рату, познатије као "Српски Стаљинград" и "Јужна капија Српске". Херојски је са својим батаљоном три и по године штитио стратешки важан подозренски простор Лозне, између Тузле и Зенице, од свакодневних атака два корпуса Алије Изетбеговића.

Све до септембра 1995. и коначног пада Возуће када су се против малобројног српског живља удружиле и муџахединске каме, НАТО авијација, пакистански тенкови под знамењем УН и Армија БиХ.

Зоран Благојевић, Голуб Панић, Љубинко Ђурић и остали саборци и чланови Завичајног удружења Завидовићана, истичу да је тешко извагати, који је Чичин допринос већи. Онај ратни или поратни.

"Готово свака кост више од 300 пронађених, а 281 идентификовани српски цивил или борац, несталих на Озрену и у Возући, везани су за Чичино откриће - потврдио нам је Горан Крчмар, шеф Оперативног тима за тражење несталих при Документационом центру Владе РС, наводећи да је од маја 1996. Чича и званично отпочео рад на проналажењу несталих Срба".

Чича је играо кључну улогу и у откривању две масовне гробнице у порти цркве Св. Ђорђа у Стогу, са 21 телом, од којих је 17 било обезглављено. У Каменици, надомак Завидовића, открио је бивши логор муџахедина, а недалеко главе или тела без глава више од 50 Срба.

На Пањенику, селу Коса, на Малован греди, открио сам обезглављене Србе. На Прокопу, уз попаљена домаћинства, пронашао сам обезглављеног српског борца, којем су из земље вириле само чизме. Недалеко одатле, угледао сам стравичан призор, одсечену главу набијену на колац.

Извор: Новости

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

никола

04.03.2016 09:56

Поцивај у миру јунаце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гробари Милици

04.03.2016 10:54

Нека ти је вецна слава јунаце и лака ти црна земља.Сауцесце породици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Репликар

04.03.2016 12:12

Гдје су они силни Срби што се куну у Босну и Херцеговину и заједништво? Гдје су они што се поистовјећују босанцима. Поготово онај са Романије....онај поносни... Пуна вам уста улизивања и просипања мудрости како смо исти сви. Јесу ово радили ванземаљци мозда? Или наши братски суграЏани из Завидовића и Маглаја а понеки и из братске нам Тузле... Драги моји Срби који се волите лицкати са Бошњацима и којима вам ништа није свето нека вам је на част свака кост и свака кап крви проливена....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Папкари

04.03.2016 13:13

Репликару брате, кајасе и канџију у руке и стави се на чело. Не карај већ казуј куда и с ким и како и докле.

Name

Роцко

04.03.2016 14:32

Хоце ли неки мудзахедин, или крвник одговарати за ова звијерства?

Name

ре Репликар

04.03.2016 14:43

Топино људска ста тиме доказујес, да су сви Босњаци или Хрвати злоцинци, или? Ста је поента ове твоје баљезгарије коју си написао, ста сад због неког појединацног злоцина треба и они да казу да смо ми сви исти(ваљда ти вране нису толико попиле мозак па да знас да постоје неки страсни злоцини и са српске стране)? Па нисмо исти, такви сто размисљају као ти и код нас и код њих су исти, они који немају памети, пријатеља, дјеце, сколе, нити било каквог успјеха у зивоту, дице се и бусају у прса својом националном, вјерском или било каквом колективном одредницом, јер су празне љустуре, амбалаза од људи без и једног квалитета лицног! С друге стране стране смо ми и са једне и са друге и са треце стране који смонормални који у глави имамо несто осим промаје, који не гледамо на те ограницавајуце факторе, који се трудимо да зивимо постено по Бозијим и по људским законима, који се молимо Богу за себе и своју породицу, као и за друге и другације и за њихово добро, па цак и за тебе биједо људска да ти Бог да памети мало да не сијес зло, заваду и мрзњу јер це доспијети берба истих таквих плодова на дјецу твоју и унуцице, ограницени цовјеце заслијепљени мрзњом, јос цу ти несто реци прави и најхрабрији борци никог нису свезаног убили на све три зарацене стране него су их бранили од таквих букаца, палилаца ватре под тудјом гузицом, а који су били скривени у сваком боју, а онда су своју храброст показивали на свезаним и немоцним, такве кукавице фукаре и нељуди немају разлициту нацију, свима им је она иста и једном ријецу се зове СЉАМ.

Name

за ре репликар

04.03.2016 19:13

Процитај и покусај да схватис ста си написао.Богољуб

Name

Ре Ре репликар

04.03.2016 21:33

Брате ста ти написа ниси ни сам свјестан

Name

једина

04.03.2016 17:47

Цуј пакистански тенкови... срце бошњачко...

ОДГОВОРИТЕ
Name

вирус

05.03.2016 19:53

Нек им је свима лака земља

ОДГОВОРИТЕ