Почела евакуација стоке у Српцу

Иако је водостај ријеке Саве у благом порасту, стање на поплављеном подручју србачке општине постаје све теже. Ова ријека је на мјерном мјесту код Српца премашила коту редовне одбране од поплава за 6 центиметара и достигла ниво од 866 центиметара.

Република Српска 03.03.2016 | 17:27
Почела евакуација стоке у Српцу

У приобалном подручју, између ријеке и одбрамбеног савског насипа, низводно од мјесне заједнице Бајинци, до Босанског Кобаша и Корова, поплављено је више од хиљаду хектара обрадивих површина и блокирано двадесетак домаћинстава и господарских објеката, али вода још није ушла у куће. Под водом су и знатне површине засијане озимим усјевима.

„Највеће површине земљишта имам у незаштићеном подручју које су углавном под водом. Поплављено је и десетак дунума пшенице, тако да од приноса ове године неће бити ништа“, каже Дарко Лајић из Бајинаца.

У Кобашу је јуче евакуисано 40 оваца Неџида Капиџића, због страха да ће вода продријети у шталу која се налази блокирана на обали ријеке Саве. Овдје је све спремно да се помогне у заштити имовине у случају потребе.

У општини Србац на снази су мјере редовне одбране од поплава, кажу у Штабу Цивилне заштите ове општине, што значи да се стално надгледа стање одбрамбених насипа и остали водопривредни објекти, а активирани су и повјереници Цивилне заштите у мјесним заједницама које су угрожене поплавама.

Становништво се плаши најављених падавина наредних дана, које би могле погоршати стање и изазвати бржи пораст водостаја. Киша је већ почела да пада.

„Позвали смо становништво са водоплавног подручја да предузму све мјере с циљем самозаштите и да о евентуалним критичним ситуацијама благовремено контактирају повјеренике Кризног штаба општине, како би се пружила адекватна помоћ“, каже стручни сарадник у служби Цивилне заштите општине Србац Далибор Кошутић. Он додаје да ће се чланови Кризног штаба општине састати сутра и анализирати стање на поплављеном подручју и утврдити конкретне мјере заштите људи и материјалних добара.

С.К. / БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар