КПД Добој: Затвореници праве домаћи козји сир

У Привредној јединици Казнено-поправног завода Добој ускоро би могао бити отворен погон за производњу козјег сира који ће правити затвореници.

Република Српска 01.03.2016 | 13:56
КПД Добој: Затвореници праве домаћи козји сир

Како сазнаје и пише портал Глас Српске, овај производ наћи ће се и на тржишту Републике Српске, а да би осуђеници имали од чега да производе тај сир, у наредних мјесец затвор ће набавити козе, о којима ће они бринути.

Како је објаснио директор Казнено-поправног завода Добој Бранко Милетић, то није све, јер осуђеницима ће, по изласку из затвора, бити омогућено бесплатно добијање одређеног броја коза, као и помоћ ветеринара, агронома и других стручњака.

"Биће им понуђена и помоћ у изградњи штале за козе. С друге стране, ми бисмо од њих откупљивали млијеко за производњу козјег сира, који ће бити пласиран на тржишту. Наравно, ту ће бити и група стручњака који ће пратити комплетан процес производње, од технологије, одржавања, декларације и свега осталог. Наш циљ је социјализација и припрема осуђеника за бољи живот, односно жеља да постану друштвено корисна бића", рекао је Милетић и додао да је за пројекат заслужна једна невладина организација. Затвор већ има погон за узгој свиња, а уз погон за узгој коза биће смјештен и карантин.

"У свему томе ми ћемо учествовати колико будемо у могућности. Обезбиједићемо локацијске услове, простор и радну снагу. Све остало ће финансирати Влада Словеније", објаснио је Милетић.

Нагласио је да ће инвестиција имати далекосежне позитивне резултате. Иначе, осуђеници већ неко вријеме обављају послове у кухињи, вешерају, берберници, библиотеци и другим мјестима у склопу затвора, за које мјесечно добијају симболичан хонорар. У затвору, који ради смањеним капацитетом од 2014. године због поплава, тренутно има око 80 осуђеника.

Према ријечима социолога Ивана Шијаковића, нема боље социјализације од радне.

"То је одличан потез. Права мјера социјализације и преваспитања преступника, посебно ако је ријеч о млађим, сиромашним и незапосленим људима. Користан рад у некој казнено-поправној установи је модерна врста правде која је заступљена у развијеним земљама, гдје познате личности које су на издржавању затворске казне чисте спратове великих зграда и обављају друге сличне послове", истакао је Шијаковић. Додао је да ће захваљујући раду осуђеницима вријеме које проведу у затвору бити корисно, а уједно нису на терету друштву.

"Захваљујући овим радним активностима они се у затвору неће досађивати, правити скандале и смишљати нове, него ће се навикавати на нови живот", објаснио је Шијаковић.

Психолог Александар Милић истиче да је ово и те како добар потез, јер радне терапије враћају осуђенике на прави пут.

"Све што је активитет код тих људи је терапијско и корисно. Посебно када је ријеч о вањским пословима, као што је рад у воћњаку и на фармама, јер то је један вид контролисане слободе. Код осуђеника, кад су само међу четири зида, јавља се иритабилност, незадовољство, агресивност и ту нема доброг ефекта, како за њих, тако ни за установу", рекао је Милић.

Додао је да у овом случају, што је више осмишљених радионица, то је већа могућност да се осуђеници рехабилитују.

"Сви осуђеници у затвор су дошли са лошим навикама, међутим, ти послови или окупационе ситуације њих уче добром понашању, од јутарњег устајања, кретања, рада, одговорности до одржавања хигијене", казао је Милић.

Одјељења
Према ријечима Бранка Милетића, погон за производњу сира био је разлог затварања Отвореног и пуштања у функцију Полуотвореног одјељења у добојском затвору, а све уз одобрење Министарства правде Републике Српске.

"Разлика између ова два одјељења је то што у Отвореном осуђена лица, наравно, која су испунила законом предвиђене услове, брину се сама о себи, односно и даље су под надзором, али сами организују свој рад и слободно вријеме. Међутим, Полуотворено одјељење подразумијева присуство и надзор затворске полиције", рекао је Милетић.

КПЗ Туњице
Баве се узгојем свиња и кока носиља у полуотвореном одјељењу на фарми у Трну

Молерске и грађевинске радове за трећа лица

Раде столарске, токарске, браварске и лимарске послове у радној јединици у погону у оквиру установе

Израђују производе бетонске галантерије

Праве хљеб и друге пекарске производе за потребе затвора и трећих лица

КПЗ Фоча
Раде у фабрици намјештаја

Узгајају стоку на економији

Производе храну

Раде у два ресторана и у мотелу "Бриони"

(Глас Српске)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ахах

01.03.2016 15:20

Да хоце и војска да ради несто типа асфалтирања и одрзавања путева, изградњу насипа, а не да сједе по цитав дан и ниста не раде...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

01.03.2016 23:00

Ускоро це Додиг,Спирици и бискуп Дуриц ово да раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

01.03.2016 23:32

Ако затвореници не извуку РС из г.вана, неце нико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мелиса Салета

02.12.2017 20:03

Да ли могу добити број телефона или адресу кпд-а. Требају ми неке информације?

ОДГОВОРИТЕ