БиХ депонија за штетне производе!

Због неисправности и потенцијалне опасности по здравље људи, у БиХ годишње буде уништено на хиљаде производа широке потрошње увезених из иностранства, док на сметљишту завршавају и огромне количине хране којој је истекао рок или је иструлила, а да прије тога није повучена из продаје!

Босна и Херцеговина 27.02.2016 | 09:09
БиХ депонија за штетне производе!

Међу овом фуш робом је и велики број дјечјих играчака које садрже опасне састојке у количини већој и до 230 пута од дозвољене, као и електричних уређаја који за грађане представљају посебан ризик због могућности изазивања струјног удара и пожара.

Пољопривредници, с друге стране, посебно указују на проблем увоза неквалитетне, често и здравствено неисправне хране из иностранства која је, због ниске цијене, буквално преплавила бх. тржиште.

Незаштићено тржиште

А колико је бх. тржиште заиста (не)заштићено, потврђују и подаци да је лани с њега повучено више од 17.000 производа, од чега је око 8.750 уништено.

Из Агенције за надзор над тржиштем БиХ недавно су потврдили да су међу опасним производима повученим са тржишта најзаступљенији електрични уређаји, играчке и дјечја спортска помагала.

"Прошле године смо реализовали пројекат у оквиру којег је узето 14 узорака играчака различитих робних марки и извршена лабораторијска анализа. Код десет узорака концентрација фталата била је и до 230 пута већа од дозвољене границе. У оквиру овог програма са бх. тржишта повучено је и уништено више од 6.030 дјечјих лутака", саопштили су из ове агенције.

Кад је ријеч о неисправним прехрамбеним намирницама, у Инспекторату РС кажу да је лани, након лабораторијске провјере, забрањен увоз 60 пошиљки хране, које су уништене или враћене добављачу.

"Тако је одлучено због њихове микробиолошке и хемијске неисправности, труљења, непотпуног или неадекватног декларисања, а ријеч је о пошиљкама месних прерађевина, кондиторских производа, алкохолних пића, сокова и прерађевина од поврћа. Ове пошиљке су углавном из Србије, Хрватске, Њемачке, Аустрије, Македоније, Француске и Холандије", каже за Пресс виша сарадница за односе с јавношћу Душанка Макивић.

Према њеним ријечима, у унутрашњем промету у 2015. години републичка инспекција за храну је наредила повлачење и уништавање 386 килограма хране из малопродаје, која је била неприкладна за људску употребу.

"Разлози су истекао рок употребе, неадекватно декларисање, труљење и друга оштећења. Лани је, према налогу општинских, односно градских инспекција такође уништено 220 килограма хране", истиче Макивићева.

Први пољопривредник Српске Владимир Усорац наглашава да га нимало не чуди што домаћим тржиштем царују трули и неквалитетни прехрамбени производи, с обзиром на то да, како истиче, државне границе практично и не постоје.

Код нас све пролази

"Примјера ради, гранични прелаз Бијача тек је недавно званично отворен, иако годинама преко њега у БиХ несметано улази роба из увоза?! С друге стране, на нашим граничним прелазима нема фрижидера, тако да и не вриједи узимати било какве узорке хране за контролу", истиче Усорац.

Он додаје да у таквој ситуацији никаква новост није то што је тржиште Српске, односно БиХ, постало права депонија за отпад из Европе и свијета.

"Оно што нигдје не би могло да прође, немилице се увози код нас, па ако прође-прође. А прође! Посебно брине астрономска вриједност увезеног меса за прераду, које на нашем тржишту бива прерађено у тоне и тоне хренвиршли, кобасица, салама и пљескавица", истиче Усорац.

Подсјетимо, у БиХ је за десет мјесеци прошле године увезено више од 21.000 тона меса за прераду готових кланичких производа, који се сврставају у трећу класу, а чија вриједност премашује 72 милиона КМ.

Извор: Пресс

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

27.02.2016 08:17

Сами смо криви,вецина купује увозно И јос се трујемо за свој новац!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.02.2016 08:17

По свему смо ми депонија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

том

27.02.2016 09:10

Добрих костију за граха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

оо7

27.02.2016 09:40

То нам се дешава јар је увозни лоби јачи од власти.Или раде у договору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То вам је "самосталност"

27.02.2016 11:46

Још ми одзвања Алијин глас када је 90тих прогласио независност БиХ. Од кога сте независни а од кога зависни данас? Уживајте у својој независности, видим добро вам иде. А и ову васу "наду" од муслиманске државе у Сирији видим разваљују како ко стигне. Размисљате ли шта ће остати од независности за 5 година?! Можда будете и нуклеарна депонија?! Ко зна можда се унаприједите...

Name

Мд

27.02.2016 10:47

Па тражили смо да будемо Еуро депонија и покусни куници да над нама испробавају шта хоће, тешко је објаснити нашем свијету да ми за њих нисмо ништа друго него дивљаци.

ОДГОВОРИТЕ