Тзв. Косово Србији пријети санкцијама

Влада Косова запретила је остатку Србије санкцијама због проблема које косовске компаније наводно имају са српским властима.

Србија 25.02.2016 | 22:40
Тзв. Косово Србији пријети санкцијама

Како пише косовска штампа, одлука о увођењу санкција могла би да ступи на снагу у марту, а Влада Косова претходно ће о томе разговарати на састанку земаља чланица ЦЕФТА споразума у Бриселу 3. марта. “Коха диторе” тврди да проблеме имају “косовске компаније које се баве увозом нафтних деривата“, као и да је “Београд блокирао извоз пића косовских произвођача у Србију”.

У време када напетост између Београда и Приштине не попушта јер још није постигнут споразум око формирања заједница српских општина на Косову и Метохији, поставља се питање да ли косовска влада све ово ради да би све подигла на политички ниво.

Такву сумњу изразио је и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Он сматра да намера косовске Владе има политичку позадину.

"Србија се залаже за слободан и несметан проток људи и робе. У претходним месецима предузели смо додатне кораке за брже евидентирање путника и робе. Да је среће и више памети, пунктова не би ни било. Ако привремене институције буду предузимале супротне кораке, одговорићемо и заштитити наше грађане без обзира на пребивалиште", каже Ђурић за „Блиц“.

Санкције би несумњиво имале штету по обе стране. Ипак, из Србије је на Косово прошле године отишло робе у вредности од 430 милиона долара, док су са Косова допремљени производи вредни свега 25 милиона долара.

Помоћник министра за трговину Бојана Тодоровић каже да косовске власти често праве проблеме српским фирмама.

"Годинама имамо проблем са отпремањем термоблокова на Косово, јер тамошње власти дижу царинску основицу. Следеће недеље имамо састанак са поткомитетом ЦЕФТА за нецаринске баријере и видећемо шта је сада проблем", каже Тодоровићева.

Конзорцијум француских инвеститора потписао је прошлог априла са косовским Министарством трговине и индустрије уговор о Брезовици с намером да инвестира око 410 милиона евра и у наредних 17 година од те планине направи један од највећих ски-центара у Европи.

Након тога, 17. децембра 2015. године представници косовских институција преузели су објекте на Брезовици у саставу Националног парка “Шар-планина”, јавног предузећа Србије.

Извор: Блиц

 

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

М

26.02.2016 06:03

За све це они једног дана платити, и сви који су помогли Албанцима...

ОДГОВОРИТЕ