Омеровић врбовао малољетнице за ИД

У Грацу је почело суђење Мирсаду Омеровићу, који је познат као Ебу Тејма и који је оптужен за регрутовање и радикализацију малољетних дјевојака.

Свијет 24.02.2016 | 07:55
Омеровић врбовао малољетнице за ИД

Полиција и тужилац сматрају да је Мирсад један од кључних људи терористичке мреже Исламске државе који је ухапшен у новембру 2014. године након што су га дужи временски период пратиле аустијске безбједносне агенције.

Он је према оптужбама најодговорнији за радикализацију Самре Кашиновић и Сабине Селимовић, дјевојака за које се већ годину дана не зна да ли су живе. Осим тога, терети се и за радикализацију још 160 особа које су се придружиле Исламској држави у Сирији.

Тужилац је на суђењу навео да је у његовом стану пронађен компјутер у ком се налазе детаљни подаци о томе како направити бомбу која се може контролисати са даљине помоћу мобилног телефона.

Због оптужби за убиство, тероризам и подстицање других на кривична дјела Мирсаду може бити изречена казна затвора у трајању од 20 година.

Тужилац је током свог излагања рекао и да је Мирсад Омеровић "путовао Европом као поп звијезда на турнеји" и да је "говорио како ислам треба ширити по свијету кроз џихад".

Истакао је и да је оптужени имао свој Јутјуб канал преко којег је "испирао мозак" младим људима.

Тужилац је навео и да је Мирсад Омеровић био један од лидера такозване "босанске ћелије" у Бечу која је била "центар финансирања и логистичке подршке џихадистичким активностима у Европи".

Судија Стефан Мертенс одредио је да ће дијелови суђења бити затворени за јавност како би се заштитили поједини свједоци.

Омеровић је рођен у Тутину а у БиХ је био познат по својим предавањима у којима је пропагирао мржњу и нетолеранцију.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар