Себастијан Курц Тачију: Поштовати споразум

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц истакао је у Приштини да све што је договорено у дијалогу са Београдом мора бити примењено.

Србија 11.02.2016 | 22:00
Себастијан Курц Тачију: Поштовати споразум

Он је, на конференцији за новинаре, после састанка са шефом косовске дипломатие Хашимом Тачијем, казао да је обишао свих шест држава Западног Балкана, који је за спољну политику Аустрије најважнији регион и које подржава на путу у ЕУ.

„За нас је одлучујуће да се оно што је са Београдом договорено у дијалогу примени. Нема алтернативе дијалогу“, нагласио је Курц, истичући да је дијалог Београда и Приштине важан, како за те две стране, тако и за цео регион, али и „основа“ за приближавање ЕУ.

Шеф аустријске дипломатије је рекао да су грађани Косова заслужили позитиван развој, који је могућ само ако се односи са Београдом, корак по корак, побољшају и спроведу неопходне реформе.

Он је истакао да је радо поново на Косову, иако је свестан тога да је допутовао у политички тешко доба за Приштину.

„Шокирала су ме разбијена стакла на згради косовске владе. Могу с тим у вези само поновити што сам раније изјављивао, а то је да позивам на избегавање насиља и да опозиција изабере пут дијалога који је нормалан у свакој демократији. Насиље не решава ништа и мора се осудити“, нагласио је Курц.

Такође је апеловао на косовску владу да остане активна у спровођењу потребних реформи у области економије, посебно када је реч о смањењу бирократије, борби против корупције и залагању за владавину права.

То је, према његовим речима, потребно и основа је да инвеститори остану, али и предуслов да нови инвеститори дођу. Када је реч о избегличкој кризи, Курц је указао да је она прошле године погодила Аустрију, али и многе друге земље у Европи, а ЕУ као целину.

„Протекле године смо имали огроман број избеглица. Ми у Аустрији смо на то реаговали и одлучили да уведемо ограничење за прихват избеглица, јер не можемо и ове године да примимо толики број. Предузимамо кораке и постављамо ограничења“, подвукао је Курц.

Он је изразио захвалност земљама западног Балкана што су спремне да зауставе талас избеглица. Према његовим речима, посебно ће у томе улогу имати Македонија, пре свега у осигурању да избеглице неће из Грчке моћи наставити пут ка западној Европи.

Такође је захвалио косовској влади на сузбијању илегалне миграције са Косова и поручио грађанима да не постоји могућност за илегалне мигранте да остану у Аустрији и другим европским земљама.

„Ко покуша илегално да са Косова дође у Аустрију мора рачунати да ће брзо бити враћен“, напоменуо је Курц.

Тачи је подсетио да је Аустрија главни страни инвеститор на Косову и захвалио Бечу на досадашњој пдоршци. Он је уједно изразио наду да ће Косово брзо са ЕУ договорити визну либерализацију.

Као и током осталих станица балканске турнеје, Курц је са својим домаћинима представио акциони план израђен у сарадњи са властима Косова.

Тај план за сарадњу Беча и Приштине ове године предвиђа подршку Аустрије даљим корацима приближавања Косова ЕУ, али и за визну либерализацију уз испуњење потребних услова, од којих је осам остало да се испуни, што би требало да се догоди у првој половини ове године.

Беч жели да подржи дијалог Београда и Приштине, али и да пружи подршку Косову за чланство у међународним организацијама. У Акционом плану предвиђена је и пријатељска утакмица фудбалских репрезентација Аустрије и Косова, после Европског првенства.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар