Како се 'Бирач' задужио код Укио банке?

Фиктивне трансакције акција Балкан Инвестмент банке, које су се одвијале између повезаних правних лица по „надуваним“ цијенама“, послужиле су УКИО Банци и УКИО Банко Инвестиционе Групи да на незаконит начин у стечајном поступку извуку сву имовину Фабрике глинице „Бирач“, а да све обавезе веће од 100 милиона КМ падну на терет „Бирача“. Ово, између осталог, стоји у извјештају Републичког девизног инспектората који је у посједу пословног портала ЦАПИТАЛ.ба.

Република Српска 11.02.2016 | 08:49
Како се 'Бирач' задужио код Укио банке?

Губитак БИБ потцијењен за 29 милиона КМ

Извршиоци су врло пажљиво планирали цијелу шему преваре и на крају су успјели. Десетине милиона марака губитка које су направили у Балкан банци пребацили су на „Бирач“ и на томе још зарадили више од 80 милиона КМ.

Балкан Инвестмент Банка је на крају 2012. године званично приказала губитак од 33,6 милиона КМ. Међутим, девизни инспектори су процијенили да је стварни губитак скоро дупло већи, 62,6 милиона КМ, те тешко оптужили Агенцију за банкарство Републике Српске да ни у овом случају није радила свој посао. Инспектори Зорица Цвијановић и Момир Црњак констатују да је управа БИБ-а прикрила губитак од 28,9 милиона КМ!

Но, ни приказани губитак од 33,6 милиона КМ није на био терет власника Банке, како се то у јавности схватило и приказивало.

Међутим, поставља се питање како је настао губитак који је приказала банка и који је двоструко нижи од утврђеног. „Пошто је Банка са стоодстотним правом гласа у власништву стране фирме, уз 5 милиона капитала фондова у државном власништву Републике Српске без права гласа, губитак је могао бити максимално исказан до висине капитала нерезидента и резерви.

Извршиоци наведеног пројекта на тај начин не би сносили одговорност за настали губитак према трећим лицима, јер губитак је нанио штету искључиво власницима капитала нерезидента, тако да је Управа Банке одговорна искључиво њима.

Наведеним начином исказивања губитка БИБ би практично прикрила посљедице пљачке, док је Агенција за банкарство Републике Српске веома стидљиво утврдила недостајући капитал од 6,2 милиона КМ. Капитал власника БИБ-а (Укио Банкас и УБИГ) продан је крајем 2010. и почетком 2011. године компанији УАБ „Балкан Инвесту“ и то по цијени која је била три пута већа од цијене емитованих акција. Кредит за овај посао одобрила је Укио Банка, а наплата кредита обезбијеђена је комплетном имовином Фабрике глинице „Бирач“ и „Рудника Сребреница“, наводи се у Извјештају Девизног инспектората.

Комплетан дуг дотадашњих власника БИБ-а (УАБ Балкан Инвест и Асоцијато Турто Валдyмас) крајем 2012. године преузима кћерка фирма зворничке Фабрике глинице „Бирач“ „Бирач Европа“ из Каунаса. ФГ „Бирач“ Зворник на „Бирач Европа“ преноси сву имовину својих других кћерки фирми „Алумине“ и „Механике“.

"Пошто је стварно уложени капитал већинског власника „Бирача“ УБИГ-а извучен управо из „Бирача“ 2008. године и пошто је јасно да је „Бирач“ свјесно припремљен за стечај, јасно је да ће се кредитор наведене преваре, а то је Укио Банкас, обештетити из имовине у стечају. Обештећење се дешава на штету повјерилаца-резидената, који су изнијели губитак „Бирача“ на својим плећима. Страшна чињеница је и да је „Бирач Европа“ преузео акције БИБ-а које су вриједиле 30 милиона КМ (безвриједне акције због званичног губитка од 33,6 милиона КМ), а онда ће те акције наплатити од имовине ФГ „Бирач“ у стечају у вриједности од 80-так милиона КМ. Штету по основу разлике између исказаног и стварно оствареног губитка сносиће депоненти Банке", записала је у извјештају директорица Републичког девизног иснпектората Зорица Цвијановић.

Детаљи фиктивне шеме задуживања

Инспектори пишу да је УКИО Банка одобрила кредит од 2,7 милиона евра свом повезаном правном лицу УАБ Балкан Инвест. Међутим, тај исти Уговор је допуњен са чак 31 споразумом, да би на крају тај кредит износио 67,6 милиона КМ.

Уговор о преносу дуга, према којем „Бирач Европа“ из Каунаса преузима укупне обавезе УАБ Балкан Инвест потписан је 30. децембра 2012. године.

Истог дана склопљен је уговор о преносу власничког удијела у БИБ-у између новог власника „Бирач Европе“ и старог власника УАБ Балкан Инвеста и то по основу плаћених, али непреузетих акција БИБ-а од УКИО Банко Инвестицоне Групе УАБ од 12 милиона евра. Истим уговором „Бирач Европа“ преузима акције БИБ-а у власништву УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас и тако постаје власник три милиона обичних акција БИБ-а.

Инспектори Републичког девизног инспекторта утврдили су да је УАБ Балкан Инвеста у периоду од 12. априла 2010. до 30. марта 2011. године купио 1.754.345 акција БИБ-а од УБИГ-а и Укио банке у износу од 26 милиона евра. Просјечна купопродајна цијена једне акције износила је 28,96 КМ. Номинална вриједност купљених 1.754.345 акција БИБ-а износила је 17,5 милиона КМ, што значи да су УБИГ и Укио банка од продаја акција БИБ-а повезаном правном лицу зарадили 33,3 милиона КМ.

УКИО Банкас 2008. године одобрава кредит од 1,4 милиона евра повезаном лицу УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас. Наведени кредит је допуњен са 36 анекса по којима је кредит повећан на 58,6 милиона КМ. „Бирач“ потом купује „Бирач Европу“ из Литваније од затвореног акционарског друштва УКИО Банко Инвестицоне Групе УАБ. Скупштина акционара Фабрике глинице „Бирач“ одобрава уговор о преносу оснивачког удијела зависних привредних друштава „Алумина“ и „Механика“ у „Бирач Европа“ и то због повећања основног капитала „Бирач Европе“. На овај начин „Бирач“ преноси сто одсто удијела у „Алумини“ (253 милиона КМ) КМ и сто одсто удјела у „Механици“ (63,5 милиона КМ) у власништво „Бирача Европе“.

Бирач Европа“ од оснивања па до краја 2012. године, а и до момента контроле, није остваривало приход од дјелатности, но то није била препрека да 2012. године склопи споразум о преузимању дуга од УАБ Балкан Инвест у износу од 68,4 милиона КМ и УАБ Асоцијуото Турто Валдyмас у износу од 58,6 милиона КМ. Исплату дуга Укио Банци гарантује комплетном имовином Фабрике глинице „Бирач“ и „Рудника Сребреница“ и свом неоптерећеном сталном и обртном имовином и залихама „Алумине“, „Алусила“ и „Механике“.

Номинална вриједност акција БИБ-а износила је десет марака, све докапитализације БИБ-а су проведене по номиналној цијени акције, на Бањалучкој берзи није било трговања акцијама БИБ-а у редовном трговању, па се може закључити да је цијена акција у међусобном трговању између повезаних правних лица током 2010. године нереално „надувана“ на 28,97 КМ. Циљ наведених послова био је извући што више новаца из УКИО Банкас путем привидних кредита датих повезаним лицима, а потраживања по одобреним кредитима обезбиједити имовином Фабрике глинице „Бирач“ и „Рудника Сребреница“ како би се кредити наплатили из њхове имовине, открили су инспектори Девизног инспектората Републике Српске.

Извор: Цапитал

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Екипа

11.02.2016 07:58

Ко је био организатор овог криминала али из ФГ Бирац? Да ли мозда и даље сједи на свом радном мјесту и поред цињенице да си Литванци побјегли?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фиццио

11.02.2016 10:37

Људи нису ни свјесни колики се криминал догадјао око компаније Бирац. То це се све видјети, и открице се да су ут то умјесани највиси политицки руководиоци РС. Колико су има само струје опростили.....

Name

компликанти

11.02.2016 09:07

Ала сте све ово исписали не мозес да се снадјес од силних церки фирми,допуна уговора ,цифри милионских.Само се ово ниста не мозе да ради без како га народ зове ,баје. Све је он ово аминово и имао фин дио колаца.А ови његови гласаци сто га бране и подрзавају су за сад добили к....?А овдје це сад да пису све најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ккк

11.02.2016 10:12

Како казу демагози..сви су исти..немамо за кога гласати..итд..Иматее зато контејнера па изволите

ОДГОВОРИТЕ
Name

само једна ријец-

11.02.2016 13:39

Дебели..... Паметнима доста

ОДГОВОРИТЕ
Name

аџенда

11.02.2016 14:21

Зорицу Цвијановић за главног ревизора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

или

11.02.2016 15:03

за Министра финансија☺

Name

Драган

11.02.2016 17:55

А сад замислите да се тих милијарду КМ уложило у здравство на примјер.

ОДГОВОРИТЕ