Како ће избори у САД утицати на БиХ?

У политици САД према БиХ неће бити радикалног заокрета, без обзира на исход америчких предсједничких избора, али ће се инсистирати на бржем приближавању НАТО и одлучнијој борби против тероризма, будући да БиХ сматрају потенцијално опасном, оцијенио је за политички аналитичар Милош Шолаја.

Босна и Херцеговина 06.02.2016 | 19:12
Како ће избори у САД утицати на БиХ?

Шолаја сматра да ће САД и даље подржавати политику коју ЕУ води према БиХ у смислу њеног придруживања овој организацији, али да неће бити посебних захтјева, будући да САД у овом тренутку имају много више проблема у свијету.

"Ово је ситуација у којој се води једна динамична расправа, са понекад мало јачом реториком, али генерално, неће бити неких промјена, за разлику од ситуације са Турском, Русијом, Блиским истоком, Ираном и Сјеверном Корејом", рекао је Шолаја.

Према његовом мишљењу, САД ће пажљиво пратити и инсистирати на одлучниој борби против тероризма, с обзиром на то да БиХ сматрају потенцијално опасном у том смислу.

"Уколико дође до побједе кандидата Демократске странке Хилари Клинтон, могуће је да ће се настојати да се појача притисак на БиХ за придруживање НАТО, нарочито за рјешавање питања војне имовине, јер је након његовог рјешавања пут у ову организацију, бар формално, отворен", сматра Шолаја.

Будимир: Побједом Клинтонове БиХ може доћи у фокус

Политички аналитичар Жељко Будимир сматра да се однос САД према БиХ неће битније мијењати са аспекта начела спољне политике, без обзира на резултат предсједничких избора, али би у случају побједе кандидата Демократске странке Хилари Клинтон, фокус ка БиХ вјероватно био израженији.

Будимир је рекао да би у случају доласка Клинтонове на власт БиХ више била у фокусу, с обзиром да је она једини успјешан пројекат демократа од деведесетих година прошлог вијека, али и зато што се БиХ узима као примјер успјешног окончања рата и такозваног "стејт-билдинга".

"Не постоји много успјешних пројеката САД од завршетка Хладног рата до данас, а ту постоји и лични однос у породици Клинтон, јер је БиХ својеврсни легат њеног мужа Била", рекао је Будимир.

Ако би побиједио републикански кандидат, сматра Будимир, стање би било врло слично постојећем.

"Републиканци, бар док је на власти била администрација Џорџа Буша млађег, нису се много бавили БиХ, док су, са друге стране, на Балкану били итекако присутни, гурајући пројекат независног Косова", рекао је Будимир.

Амерички предсједнички избори биће одржани 8. новембра.

Коментари / 0

Оставите коментар