Закон о раду Српске није добро урађен

Предсједник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске Миленко Гранулић тврди да Закон о раду у РС „концептуално није добро урађен и да ће се ускоро морати усвојити његове измјене и допуне“.

Република Српска 06.02.2016 | 21:50
Закон о раду Српске није добро урађен

Гранулић у разговору за Фену наводи да су „пропуста у том закону свјесни и послодавци“ те да у Закону о раду „све пише, а нема ништа“.

"Стога ће се морати нешто урадити и вјероватно ће у наредном периоду бити усвојене измјене и допуне Закона о раду у РС",  навео је Гранулић.

Поновио је тврдњу Савеза синдиката да је недавно усвојени нови Закон о раду у РС „робовласнички за радничку класу, те да су прекршене и одређене међународне конвенције и да су тога свјесне и власти, али је то занемарено јер је било битно да добију кредите, а грађани ће их морати враћати“.

Гранулић је рекао да су представници овог синдиката у сталном контакту с ресорним министарством те да већ постоје основне назнаке нових колективних уговора за област здравства.

"Упутили смо допис и Влади и Унији удружења послодаваца РС и очекујемо разговоре наредне седмице о Општем колективном уговору, али Закон о раду концептуално није добар и не видимо како ћемо све успјети усагласити када је у питању Општи колективни уговор и грански колективини уговори", рекао је Гранулић.

Синдикат здравства ће у тим преговорима, како је рекао, настојати да се сачувају радничка права која су постојала прије усвајања новог Закона о раду у РС у децембру прошле године.

Предсједник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите РС је у разговору за Фену поновио да се за боље финансијско стање у здравству морају осигурати средства из акциза на алкохол и цигарете.

Синдикалци то траже већ годинама, а Гранулић сматра да би се дугови у здравству могли ријешити, уколико би то Влада РС подвела под јавни дуг, као што је то урадила Хрватска, Србија, Словенија ...

Он сматра да репрограми дуговања у здравству РС неће дати резултате, јер медицинске установе не могу редовно да сервисирају обавезе.

"Влада РС прво мора да ријеши огромне камате које је на та средства зарачунала Пореска управа, јер имамо установе гдје су веће камате од главнице дуга", указао је Гранулић.

Наглашава да здравствене установе треба да води менаџмент који неће бити биран по политичкој подобности, а уз рационализацију пословања могли би се ријешити постојећи проблеми.

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

дудо

06.02.2016 13:04

Није први пут, да ништа не вриједи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вупер

06.02.2016 13:10

Ја мислим да би било најбоље да се дуг отписе па све испоцетка, узми коме колико треба, па за пар година опет исто, то је демократски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нажалост

06.02.2016 13:20

Потпишите колективни уговор, па идите на измјене Закона о раду, није Божије слово. Ствара се утисак, ако не гријешим да преговарају људи који нису уупућени у Законе. Све нам је тако изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

06.02.2016 13:22

Стратегија Европа 2020. предлаже три приоритета који се међусобно надопуњују: - Паметан раст: развијањем економије утемељене на знању и иновацији. - Одржив раст: промицање економије која учинковитије искориштава ресурсе, која је зеленија и конкурентнија - Укључив раст: његовање економије с високом стопом запослености која доноси друштвену и територијалну повезаност. Европска унија мора дефинисати гдје жели бити 2020. године. С том намјером Европска комисија предлаже сљедеће главне циљеве ЕУ: - 75 % популације у доби између 20- 64 година требало би бити запослено. - 3 % БДП-а ЕУ треба инвестирати у истраживање и развој. - Треба испунити климатско-енергетске циљеве „20/20/20“ (укључујући и повећање до 30 % смањења емисије уколико околности дозвољавају). - Постотак особа које рано напусте школовање требао би бити испод 10 %, а најмање 40 % млађе генерације требало би завршити терцијарни ступањ образовања. - 20 милиона мање људи требало би бити у опасности од сиромаштва. Ови су циљеви међусобно повезани и пресудни за наш општи успјех. Како би осигурала да свака земља чланица прилагоди стратегију Европа 2020. својој специфичној ситуацији, Комисија предлаже да циљеви ЕУ буду претворени у националне циљеве и путање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

06.02.2016 13:42

Овај закон када је одлазак у пензију односно године стажа или године старости у питању одговара запосленим у државним институцијама.Зашто би неко ко има 40 година стажа и 60 година живота са платом од 1500 КМ ишао у пензију од рацимо 800 КМ.Овај закон су правили према себи, а младе ко шиша, нека чекају...Да ли ће се нешто у овом дијелу мјењати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

сссссссс

06.02.2016 14:32

а гдје Ранка?!...примила лову у сад цути и негдје троси!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

06.02.2016 14:33

А шта су политичари, правници и економисти, посебно они запослени у државној управи до сад урадили да ваља? Никад ништа. И неће. Све ратјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гроф

06.02.2016 15:48

Да сте уцествовали и предлагали без парадирања и негирања моздас би и било несто од закона?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за грофа

06.02.2016 23:03

Јел заиста мислис да је неко ту несто могао промјенити? Добили су прецизну форму како мора бити тту нема пуно простора за било какве промјене, ммф кад каззе тако или нема пара,, а нама то треба

Name

Лех

06.02.2016 21:19

У закону су битне одредбе о отказу. А онда, под том пријетњом, све остале одредбе падају у сјену и заборав, губе смисао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кум

07.02.2016 09:00

Ја се цудим ста сте ви оцекивали: Корупна влада са купљеним дипломама, Послодавци Ратнипрофитери Синдикат господа гдје досада нигдје није успјела Радници добили посао преко познанства или плацањем Мита. и они да се боре? Јадно насе пропало сколство а ту се нити ста ради нити мјења. у пензији сам и радио сам висе од 40 Година у СИЕМЕНСУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕ ГОТХИА

08.02.2016 00:33

ПРВО: ГРАНУЛИЋ НИЈЕ СИНДИКАЛАЦ, НЕГО НЕЗАМЈЕЊИВИ ПОМОЋНИК СВИХ ДОСАДАСЊИХ МИНИСТАРА ЗДРАВЉА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ЗА СИНДИКАЛНА ПИТАЊА, ДРУГО: ГРАНСКИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА НЕ ПОСТОЈИ - ПОСТОЈИ СИНДИКАТ ЗДРАВСТВА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ, И ТРЕЋЕ: ОВАЈ СИНДИКАТ ВЕЋ ДУГО НЕМА ВЕЋИНСКУ РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ, НЕГО ВЕЋИНСКУ РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ ИМА УНИЈА СИНДИКАТА РАДНИКА У ЗДРАВСТВУ КОЈОЈ ВЛАСТ СА СТРАХОМ ОДБИЈА ДА ПРИЗНА РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ, ЈЕР ЧУВАЈУ СВОГ СТАРОГ И НЕЗАМЈЕЊИВОГ ПОЛТРОНА ГРАНУЛИЋА, ИАКО ЈЕ СУД ТО КОНАЧНО ПРЕСУДИО И ОБАВЕЗАО ДА СЕ УНИЈИ КОНАЧНО ВИШЕ ПРИЗНА ТА РЕЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ У ЗДРАВСТВУ...

ОДГОВОРИТЕ