Хиљаде "мртвих" фирми држави дугују стотине милиона марака

У Јединственом регистру обвезника индиректних пореза у Управи за индиректно опорезивање (УИО) БиХ тренутно има 9.110 неактивних обвезника, односно фирми које више не раде и управо на њих се односи највећи дио дуга за индиректне порезе који износи око 338 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 21.01.2016 | 21:43
Хиљаде "мртвих" фирми држави дугују стотине милиона марака

Начелник Одјељења за комуникације УИО Ратко Ковачевић потврдио је за пословни портал ЦАПИТАЛ.ба да се тренутна дуговања према УИО највећим дијелом односе управо на обвезнике који више нису активни, односно који не обављају пословну активност. Истакао је да УИО та предузећа не може дерегистровати управо због тога што постоје дуговања по основу индиректних пореза.

„У Јединственом регистру обвезника индиректних пореза у УИО, тренутно постоји 9.110 обвезника који су неактивни. То конкретно значи да им је одузет идентификациони број, али не могу бити дерегистровани из система зато што још увијек имају дуговања по основу индиректних пореза, а највише по основу ПДВ-а. Поред њих, у ту групу су уврштени и сви обвезници којима је заустављено генерисање ПДВ пријава, које иначе умјесто самих обвезника по службеној дужности и разрезу пореза доноси УИО“, рекао је Ковачевић и додао да се у овој групи налазе и обвезници који у задњих 12 мјесеци подносе ПДВ пријаве са нулом, што значи да не остварују било какав промет у задњих годину дана.

Он је истакао да је од почетка примјене Закона о ПДВ-у БиХ, односно од 01. јануара 2006. године до краја новембра прошле године дуг по основу пријављеног, а неуплаћеног ПДВ-а износио 948 милиона КМ, док је накнадни терет принуде износио 83 милиона КМ.

Од укупног износа дуговања и накнадног терета принуде до данас је наплаћено 693 милион КМ, тако да тренутна дуговања износе 338 милиона КМ. Проценат наплате дуга износи 67,2 одсто.

„У складу са важећим Законом о поступку принудне наплате индиректних пореза предузете су све мјере у покушају наплате дуговања, а иако је значајан дио дуга наплаћен, остала су још увијек дуговања која су у поступку принудне наплате. У многим компанијама покренути су стечајни поступци, гдје се Управа уписивала у стечајну масу, али због лошег имовинског стања, као и потраживања од осталих надлежних институција и банака, наплата дугова по основу индиректних пореза врло је упитна“, рекао је Ковачевић.

Он је нагласио да постоји и велики број обвезника који је осниван само са 2.000 КМ оснивачког капитала који је остао дужан за порезе, те да УИО тај дуг практично не може наплатити јер обвезник и одговорна лица у том предузећу не посједују било какву имовину која би се могла продати у циљу затварања дуга.

У Пореској управи Републике Српске нисмо успјели сазнати колико је неактивних предузећа у Републици Српској која имају неизмирене обавезе, правдајући то „преласком на нови информациони систем“.

Извор: Цапитал

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

српкиња

21.01.2016 20:45

Зато су доооообро живи власници тих фирми....................

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим

21.01.2016 21:39

Да, мислим о мојој родици коју нисам видела од 1991. и коју су преселила у Порезно за предузеца. Сад видим један дио одговора. Други су 2 Србина у породици иако се она јадна свих одрекла, а знам да нас воли и зели срести. То је посао без краја и п ерспективе гдје је стално мац над главом: отказ, затвор или батине дузника.

ОДГОВОРИТЕ