Против смо било каквих тежњи ка независности

Кина ће наставити да се противи било каквим активностима које би за циљ имале независност Тајвана, саопштила је данас Кинеска канцеларија за питања Тајвана, након што је лидерка тајванске опозиционе Демократске напредне партије (ДПП) Цаи Инг-вен победила на председничким изборима у тој земљи.

Свијет 16.01.2016 | 20:50
Против смо било каквих тежњи ка независности

Решеност Кине да заштити своју територију и суверенитет је "чврста као стена", истиче се у саопштењу, које је објавила званична кинеска новинска агенција Синхуа, пренео је Ројтерс.

Цаи, чија се странка залаже за независност, освојила је данас убедљиву победу на председничким изборима на Тајвану и тиме постала прва жена председница те земље, а у победничком говору је поручила да ће са Кином одржавати "статус кво мира и стабилности", али и да ће снажно бранити суверенитет Тајвана.

Она је, на конференцији за новинаре у седишту своје странке у Тајпеју, истакла да исход избора показује колико је демократија укорењена на Тајвану и колико тајвански народ жели владу "која ће сигурно штитити национални суверенитет", пренео је АП.

Нова председница, правник по професији, поручила је да и Тајван и Кина имају одговорност да пронађу узајамно прихватљиве начине за међусобно деловање, додавши да се међународни простор Тајвана мора поштовати.

"Наш демократски систем, национални идентитет и међународни простор се морају поштовати", поручила је Цаи, нагласивши да би било какве провокације и притисци из Кине дестабилизовали односе.

Избори су одржани усред забринутости на Тајвану да је економија те земље под претњом Пекинга и у атмосфери широког противљења тајванског становништва захтевима Кине за политичко уједињење, наводе агенције, уз оцену да ће Цаи имати један од најтежих и најопаснијих задатака у Азији.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Неђо.17.Јануар,2016

17.01.2016 09:09

Америки то паше да,Тајван прогласи независност,,даби,Америка била што ближе Кини.Само неће моћи јер,Кина неће то никада дозволити.Није то,Косово да се оцепи од,Србије.

ОДГОВОРИТЕ