У Српској дијализа прије трансплантације!

Пацијенти у Републици Српској који су осуђени на дијализу и даље чекају статус инвалидних лица али и могућност трансплантације бубрега са мртвог донора. Није извјесно када ће се догодити и једно, и друго. У међувремену Република Српска милионе издваја у касе приватних дијализних центара.

Република Српска 16.01.2016 | 19:50
У Српској дијализа прије трансплантације!

Дуже од двије године бубрежни болесници у Републици Српској који су осуђени на дијализу чекају да им буде ријешен статус.

Дијализни пацијенти у неколико наврата су протестовали тражећи да добију статус инвалидних лица јер нису у могућности да нормално раде. То и даље чекају. Министар здравља Драган Богданић на питање када ће ови пацијенти добити статус који траже није имао конкретан одговор.

Оно што у министарству не спомињу јесте да се пацијенти на дијализи не задовољавају дијализом већ траже и да им у Републици Српској буде омогућена кадаверична, односно трансплантација бубрега са мртвог донора. У Републици Српској то није могуће јер Српска нема апарат за типизацију ткива који кошта два милиона марака. То је званично образложење.

Проблем добија другу димензију ако се погледа да Република Српска за апарат за типизацију ткива треба да плати два милиона марака, а да се на гоишњем нивоу за дијализу двијема приватним компанијама са којима је потписан дугориочни уговор плаћа више од тридесет милиона.

Српска би уштедјела и на терапијама јер је терапија за трансплантираног пацијента вишеструко јефтинија од оне за дијализираног.

Република Српска је уговоре са приватним дијализним центрима потписала 2007. године. Уговори су на снази још шест година.

Куповина апарата за типизацију свакако би смањила број корисника услуга дијализних центара са којима је Република Српска прије девет година потписала по те центре више него уносне уговоре.,

Српска дијализу по пацијенту плаћа скупље него Федерација БиХ, али и већина европских земаља.

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Шкрба

16.01.2016 20:29

Треба одржавати некретнине у МонтеКарлу и Бечу

ОДГОВОРИТЕ
Name

кнд

17.01.2016 10:25

Све је то нормално. Трке формуле узиво....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

20.01.2016 00:01

Нису 2 фирме, него је само једна. Највећа свјетска дијализна фармакомафија је преузела пацијенте на дијализи у РС. То кад ухвати не попушта. Профит већи него да продају нафту на бензинским пумпама. Љекари ћуте јер су им дали плате од по 4000 КМ мјесечно. Због специјалних веза са Фресениусом треба испитати министра Комљеновића, министра Шкрбића, Марјана Билића и директора РФЗО Горана Кљајчина. Кад се то покрене указаће се највећа пљачка у здравству Српске икада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

20.01.2016 14:41

Све је то сића. Директор Фресениуса, Рајко Хрватчевић (иначе из Високог) прима 12 000 евра мјесечно. Зато је и напуштена трансплантација.

Name

Весна

20.01.2016 15:13

Јадни пацијенти... Туга, шта им раде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

21.01.2016 10:30

Каква је порука овог текста? Све је некако увијено, па наћоше... Што не кажу директно шта је проблем. Ако сам добро схватио, паре за инвалидност и паре за опрему за трансплантацију недостају јер су уграђене у цијену дијализе код приватника... Ако је тако онда би пацијенти требали да се одлуче: да ли хоће квалитетну дијализу код приватника или надокнаду за инвалидност и трансплантацију. Не може и једно и друго. Има још пацијената осим дијализних, а који немају ни једно, ни друго, ништа од свега тога ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацијент

04.02.2016 23:23

Господине др срам те било, немој да прицас несто сто неразумијес.