Тестирања француског лијека убило човјека!

Једна особа доживела је мождану смрт, а петоро их је пребачено у болницу након што је тестирање француског лека кренуло по злу у близини Рена на северозападу земље, изјавила је данас француска министарка здравља Марисол Турен.

Свијет 15.01.2016 | 12:55
Тестирања француског лијека убило човјека!

Медији наводе да је реч о леку за ублажавање болова на бази канабиса, али је француско Министарство здравља то порекло, преноси АФП.

"Током терапеутског тестирања код Рена дошло је до озбиљног несрећног случаја", изјавила је Турен, додавши да је тестирање прекинуто, а сви добровољци који су у њему учествовали позвани.

Она је рекла да је њих шесторо учествовало у "тестирању оралног лека који је развила једна европска лабораторија" у Рену и изразила решеност да расветли случај.

Тестирање лека је било фаза клиничког испитивања, у којој здрави добровољци узимају лек "како би се проценила безбедност његове употребе, толеранција и фармаколошки профил молекула", додаје се у саопштењу француске министарке.

Француски канал ТФ1 наводи да је тестирање спровела једна приватна лабораторија над пацијентима у њиховим домовима.

Француска телевизија "Ероп 1" тврди да је мождана смрт наступила код 49-годишњег мушкарца који раније није имао негативних реакција на лекове, а који је доживео мождани удар после овог тестирања, док се других петоро пацијената налази у тешком стању.

Реч је, објашњавају француски медији, о аналгетику на бази канабиса, а његово тестирање организовао је истраживачки центар чији је рад одобрило Министарство здравља.

Одељак париског тужилаштва за јавно здравље покренуло је истрагу због "ненемарних повреда", пошто пацијент није званично проглашен мртвим.

Истрага је поверена правосудној полицији у Рену и жандармима специјализованим за инциденте у области јавног здравља, наводе француски медији.

Коментари / 0

Оставите коментар