Србац: Божић дочекала са 17 праунучади

Многобројна породица Српчанке Јелене Барашин (85) пример слоге и скромности. Здрава храна, чист вазудух и што више деце њен су рецепт за дуг живот.

Република Српска 14.01.2016 | 15:30
Србац: Божић дочекала са 17 праунучади

У добром здрављу и расположењу, 85-годишња Јелена Барашин у кући своје ћерке Босиљке и унука Мише, на најлепши начин дочекала је празнике. Најупечатљивије јој је, каже, било на Бадње вече када је на пијукање сигло неколико унука и 17 праунучади који су у слами испод стола тражили бакине орахе, лешнике и бомбоне.

"Одрасла сам у србачком селу Ситнеши у породици Вортић као четврто од седморо деце. Удала сам се са 18 година за Васу Барашина и од 20. до 28. родила шесторо деце: Ненада, Владу, Зору, Милу, Бору и Босиљку. Они су ми подарили 13 унучади, а од њих сам стекла 17 праунучади, што значи да се из мог гнезда излегло 36 потомака", каже поносито бака Јелена и додаје да њен најстарији праунук Саша има 22 године, момак је за женидбу па би се могло десити да идуће године добијем и прво чукунунуче.

Супруга Васу упознала је на збору у Лепеници и после пет сусрета одлучи да се уда јер је у њему видела озбиљног, поштеног и вредног животног сапутника и није се, како каже, покајала.

"Умро је рано, у 48. години, па сам са свекрвом морала да бринем о шесторо деце. Он је био учесник НОР-а, четири пута је рањаван а посебно је био поносан на признање за заслуге и часно држање за време битке на Сутјесци", каже Јелена.

Јелена тврди да је рецепт за дуг и здрав живот здрава храна, посебно кувана и кретање на чистом ваздуху. Алкохол треба избегавати, а посебно цигарете које јој, како каже, сметају и када види да неко пуши на телевизији.

Праунука Дајана, ученица првог разреда гимназије, каже да је бака феномен са великом животном школом тако да су од ње чули многе корисне савете, што потврђује и њена старија сестра Драгана, која у Бањалуци студира на Филозофском факултету.

Јелена каже да је посебно поносна што у њеној бројној фамилији није било развода бракова, присутни су љубав, слога, разумевање и праштање, а у таквим брачним заједницама постоје услови за складан развој и одрастање деце.

МЛАДИ ДАНАС "КАСНЕ"

"Не разумем данашњу младеж која се жени и удаје са тридесетак година, а ја сам у тој доби подигла шесторо деце. Зато саветујем младима да рађају што више деце јер она продужавају живот и уносе радост у кућу. Ја сам увек била окружена децом, и када су она око мене, ништа ме не боли", каже бака Јелена.

(Вечерње новости)

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

суви

14.01.2016 14:46

Нек позиви јос дуго и за то чукунунуче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Барасине

14.01.2016 16:08

Свако добро,будите зиви и здрави и на понос Српцу! Ви сте постали бренд Српца,поготово Ненад са својим коњима,колима и опремом. Будите поносни на породицу и стару мајку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

14.01.2016 16:35

Ово је среца И богаство!Све најбоље!!!

ОДГОВОРИТЕ