Хитлеров "Мајн кампф" бестселер у Њемачкој

Најновија њемачка публикација Хитлеровог политичког манифеста „Мајн кампф“ („Моја борба“), која се поново појавила у продаји после 70 година, на добром је путу да постане бестселер у Њемачкој.

Свијет 14.01.2016 | 15:10
Хитлеров "Мајн кампф" бестселер у Њемачкој

Према писању лондонског „Гардијана“, издавач је вец́ добио 15.000 наруџбина за ново, допуњено издање злогласне књиге.

Нацистички манифест, који у продаји кошта 59 евра, нац́и ц́е се овог викенда на 20. мјесту листе бестселера коју објављује немачки недељник „Шпигл“.

Издавач књиге Институт за савремену историју у Минхену саопштио је да је повец́ао тираж, провобитно предвиђен на 4.000 примерака, како би задовољио потражњу.

Књигу „Мајн кампф“, Хитлер је написао док је био у баварском затвору у Ландсбергу, а први пут је објављена 1925.

Хитлерово „капитално дјело“, које поред аутобиографских елемената садржи идеолошка начела нацизма, било је бестселер у Њемачкој током 1930-их година, са више од 12 милиона продатих копија.

Након рата, ауторска права на Хитлерову књигу су припала њемачкој покрајини Баварској која је одбијала њено објављивање и дистрибуцију из поштовања према жртвама нацизма.

Првог јануара 2016. Године, 70 година послије фирерове смрти, дјело је постало јавно власништво.

Новинари „Шпигла“, Мартин Дери и Клаус Вигрефе, описали су читање новог издања књиге, допуњене тумачењима и примједбама социолога и историчара, као „повремено досадно, али корисно“, наводец́и „да је свако ко је прочитао књигу постао трајно имун на њен идеолошки отров“.

Извор: Спутњик

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ја

14.01.2016 14:29

То је Меркелов нацин да надје ријесење за избјеглице! Да објави татину књигу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е.М

14.01.2016 17:33

ТА КЊИГА НИЈЕ УОПСТЕ ОБЈАВЉЕНА ОНАКО КАКО ЈУ ЈЕ ХИТЛЕР НАПИСАО НЕГО ЈЕ ИЗДАЊЕ ИЗАСЛО СА КРИТИКАМА ИЗДАВАЦА И СА ЕДУКАЦИЈОМ МЛАДИХ ДА НАЦИОНАЛИЗАМ ЈЕ ЗЛО

ОДГОВОРИТЕ