СП: ''Змајеви'' славили у Словачкој и иду у бараж!

Рукометаши Босне и Херцеговине, побједом у Словачкој 26:24, коло прије краја квалификација пласирали су се у бараж за одлазак на Свјетско првенство 2017. године у Француској.

Остали спортови 13.01.2016 | 21:00
СП: ''Змајеви'' славили у Словачкој и иду у бараж!

Тешко, али потпуно заслужено, рукометна репрезентација Босне и Херцеговине освојила је два бода у словачком граду Хлоховецу, у мечу 5. кола квалификационе групе 1.

У дуелу са Словацима, тим Драгана Марковића водио је током скоро свих 60 минута и потпуно заслужено коло прије краја обезбиједио учешће у баражу за одлазак на Свјетско првенство 2017. године у Француској.

СЛОВАЧКА - БИХ 24:26 (12:13)

У шокантној завршници и пакленој атмосфери коју је створила домаћа публика, бх. тим је показао да је у овом тренутку искуснији и квалитетнији ривал.

Када се ломио резултат у финишу утакмице изабраници Драган Марковића имали су права рјешења у нападу, док су Словаци брзоплето рјешавали своје акције што их је на крају скупо коштало.

Изгледало је као да ће план домаћина да агресивном и чврстом одбраном поремети игру бх. тима уродити плодом, па је након пет минута на семафору било 3:1. Но, брзо су се Марковићеви изабраници консолидовали и головима Ивана Карачића и Николе Прце изједначили (3:3). Недуго након тога и повели са 6:5, а затим и са два разлике (7:5).

То је увукло нервозу код Словака који су били свјесни да им противник неће лако дозволити да дођу до тријумфа. Ипак, неколико грешака у нападу БиХ и домаћи су поново у егалу у 20. минути (9:9), а 60 секунди касније и у водству 10:9.

У завршницу првог полувремена ушло се с плус два за Словачку, али је онда услиједила серија бх. селекције коју је закључио Марко Тарабокија за водство 13:12 на полувремену.

Репрезентативци БиХ су смирено отворили наставак утакмице. Брзо су своје водство повећали на три гола разлике, а потом паметном игром у нападу и уз сјајног Марија Блажевића на голу предност одржавали све до десетак минута прије краја. Тада се домаћини поново враћају, овога пута мало уз помоћ судија, али и бх. рукометаша који праве несхватљиве грешке у нападу. Пришли су Словаци на минус један (19:20) у 50. минути, па је било јасно да слиједи узбудљива завршница у Хлоховецу.

Ситуацију је додатно закомпликовао Патрик Хрушчак голом у 53. минути за 21:21. Ипак, бх. момци нису губили главу. Напротив, брзо су вратили предност од једног гола, коју су зналачки чували до краја, свјесни чињенице да Словацима тријумф испод четири разлике готово ништа не значи.

Када је Мухамед Зулфић два минута прије краја погодио с крила за 25:23 постало је јасно ко ће бити побједник групе 1.

Послије овог огледа у Хлоховецу, бх. селекција заузима прво мјесто са девет поена, док су Словаци остали на пет. Литванија с утакмицом мање има четири, а Косово је задње без бода.

Сусрети баража за СП играће се у јуну наредне године, а жријеб парова би се требао одржати по окончању Европског првенства које ће се од 15. до 31. јануара играти у Пољској.

Најбољи рукометаши БиХ, Стручни штаб и делегација Савеза у којој су предсједник Енид Тахировић и генерални секретар Смајо Карачић, у касним вечерњим сатима кренуће аутобусом за Лукавац.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

еди

13.01.2016 22:01

Мало лијепих вијести у ово тмурно доба...БРАВО момци...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љеху

14.01.2016 11:15

Браво момци и сретно у баражу..................

ОДГОВОРИТЕ