Ријешити се странаца у Уставном суду

Предсједник Српске демократске странке и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић сматра да су сви у БиХ свјесни да, прије или касније, БиХ мора да се ријеши странаца из Уставног суда ако жели да буде суверена земља.

Република Српска 06.01.2016 | 07:15
Ријешити се странаца у Уставном суду

"Позивамо све да то урадимо одмах и покажемо да сами управљамо својом будућношћу. Да ли то урадили сада, за мјесец дана, годину, двије или три, то је посао који се мора урадити", рекао је Босић новинарима синоћ у Сарајеву на божићном пријему који је организовао члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић.

Он је навео да не зна да ли ће се приједлог закона о Уставном суду БиХ, чији су предлагачи посланици клубова СДС и СНСД наћи на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ 12. јануара, како је предвиђено дневним редом, јер још није прошао све комисије, односно постоје примједбе техничке природе које треба уважити.

"Ако не буде разматран у уторак, 12. јануара, онда ће сигурно бити на наредној сједници. Тај закон односи се, прије свега, на Уставни суд БиХ, на промјену закона који би онемогућио да странци одлучују о битним питањима у БиХ.

Отворили смо неформалне разговоре са осталим политичким факторима у Парламентарној скупштини БиХ и видјећемо како ће они ићи", рекао је Босић и додао да остаје да се види да ли ће то подржати, прије свега, представници бошњачких странака.

Он је истакао да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске показала колико је крхка политичка атмосфера у БиХ и колико се једним политичким гестом или непромишљеном одлуком Уставног суда БиХ може поново да врати на ниво неповјерења какав је био прије пет или шест година.

"Требало је да сви извуку поуку да нико никоме не може да намеће ствари, поготово да одређује које празнике да слави. Питао сам неке политичаре из реда бошњачког народа како мисле да би реаговали они и њихови гласачи да је Уставни суд БиХ донио одлуку да 1. март не може бити празник. За нас 1. март није празник, али никада нисмо потезали то питање", рекао је Босић, предсједник СДС-а.

Напомињући да је потребно разумијевање и толеранција, он је упозорио да се, уколико буде политика "забадања прста у око супротној страни", никада неће доћи у ситуацију да се крене напријед.

Он је убијеђен да ће бити отворени политички разговори у оквиру БиХ о промјенама, не само Закона о Уставном суду БиХ, него уопште о правосуђу.

"Један дио тих разговора се води у оквиру структуралног дијалога. Убијеђен сам да ће сазрети мишљење да ми унутра треба да направимо договор, без притиска споља. Већ постоје неки помаци и врло брзо, можда већ у року од седам дана, чућете о чему је конкретно ријеч", најавио је Босић.

Он сматра да би резерве Централне банке БиХ које представљају вишак свакако требало ставити на располагање привреди која би отворила нова радна мјеста.

"Та средства требало би усмјерити у отварање нових радних мјеста", поручио је Босић.

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

реалност

06.01.2016 06:33

ово је немогуце! ако би неким слуцајем избацили странце онда два народа која стану један уз други могу да русе треци народ... примјер ако треба двотрецинска вецина и онда хрвати и босњаци стану једни уз друге тако нам могу унистити републику! овако док су странци ту цува се свације право без дискриминације и национализма...

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

06.01.2016 07:36

А зар се у овој структури уставног суда не руши један народ. Уосталом, треба бити слијеп па не уочити да странци нису овдје ради било којег народа, већ само ради реализације интереса великих сила на челу са САД.У овом тренутку једино бошњацима одговара присуство странаца у БиХ, јер се то поклапа са њиховом, за сада не оствареном жељом, да створе сопствену државу, јаку и централизовану у Сарајеву.

Name

Тако

06.01.2016 07:21

Све може и све треба, али договором и разговором. Сложне руке кућу граде. Ако треба Уставни суд, онда сви кажу: "Треба Уставни суд и сви смо за да постоји". Е онда дај како ће се организовати, и на крају ће то да ради. Овако један виче боли ме ђон за Уставни суд, други виче немој странаца, трећи виче добро је и овако и нема ту никаквог напретка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЕТАР

06.01.2016 07:48

НАША ЈЕ КУЋА РЕПУБЛИКА СРПСКА И ЊУ ЋЕМО ДА ГРАДИМО.ВИ И ВАША БРАЋА СА КОЈИМА СТЕ ВЕЗАЛИ ЗАСТАВЕ 1992., СТЕ СРУШИЛИ НАШУ ЗАЈЕДНИЧКУ КУЋУ (СФРЈ).СЈЕТИТЕ СЕ САМО БУГОЈНА И БУГОЈАНСКЕ ГРУПЕ ИЗ 1972., (ВРИЈЕМЕ ВЛАСТИ ЈОСИПА БРОЗА), ТО СВЕ ГОВОРИ О ТОМЕ КАКО СУ НЕКИ ГРАДИЛИ СФРЈ И БИЛИ ИСКРЕНИ У ЗАЈЕДНИШТВУ. БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА ДА, АЛИ СА ПОШТОВАЊЕМ И ЈАСНО ДЕФИНИСАНИМ МЈЕСТОМ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УНУТАР ИСТЕ.

Name

Тито

06.01.2016 07:26

Јој глупости Бозе драги...свако нам је други крив, сви су нам други криви,,,па осврнимо се мало око себе. Мислип сам да је овај мало другацији од додика, ал све је то у грам

ОДГОВОРИТЕ
Name

путин

06.01.2016 07:59

Браво странци присутни а тај суд крси људска права ту не могу сједити судије попут Суаде Палавриц пре рата цистацица а сад судија.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛАН

06.01.2016 08:53

СРПСКИ НАРОД И СДС ЋЕ СЕ НАКОН ИЗБОРА РИЈЕШИТИ ВАС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судија

06.01.2016 10:14

Када је упитању уставни суд онда срби како појединацно тако и колективно немају права цак ни минимум која им садасњи устав БиХ гарантује и дозвољава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ртв

06.01.2016 10:23

Без промјене устава нема промјене ни уставног суда. Једноставно. Странци у суду су даyтонска категорија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нада

06.01.2016 18:55

Још понеког да се ријеши БиХ, добро би било!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зн

07.01.2016 17:49

Нада,врло добро стварно је тако.

Name

Босанац

06.01.2016 19:23

У праву си Младене 100%, само си мало замијенио тезе. Потребно је ријешити се странаца из уставног суда, односно двоје судија Срба, двоје Хрвата и двоје Бошњака! Они су највећи странци у Уставном суду јер раде искључиво по вашем наређењу и за ваше гузице. Најмање раде у интересу државе и народа! Ни на Марсу се судије не бирају по вјери, него по способности!

ОДГОВОРИТЕ
Name

/

07.01.2016 05:15

Исправно

Name

тамо амо

07.01.2016 05:19

Ипак се ниси успио одупријети.

ОДГОВОРИТЕ