Ердоган: Израел је потребан Турској

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да Турска мора да прихвати да јој је Израел потребан и да уколико двије земље искрено буду сарађивале, могућа је нормализација односа.

Свијет 02.01.2016 | 17:10
Ердоган: Израел је потребан Турској

"Израел је потребан земљи као што је Турска у региону", рекао је Ердоган турским новинарима.

Он је додао да Турска мора да прихвати да јој је Израел потребан истакавши да је то "реалност у региону", преноси АФП.

Ердоган сматра да уколико двије земље буду примењивале заједничке кораке искрено, доћи ће до нормализације њихових односа.

Изреал је, како је нагласио, предложио и да турској роби и грађевинским материјалима буде дозвољен пролазак кроз појас Газе.

"Потребно нам је да видимо писани текст како би обезбиједили да не буде одступања од договора", рекао је он.

Турска, која је и чланица НАТО-а, била је кључни регионални савезник Израела док се односи између двије земље нису погоршали 2010. године када је девет турских активиста убијено у рацији израелских команданата на турски брод Мави Мармара, који је покушао да прође блокаду појаса Газе.

Међутим, атмосфера се промијенила након што је прошлог мјесеца објелодањено да двије земље тајно преговарају ради побољшања односа.

Ердоган је раније истицао да Турска има три услова да би се нормализовали односи, а то је да се Израел извини због убиства турских активиста на броду Мави Мармари, да обезбиједи компензацију за породице жртава и прекине са блокадом појаса Газе.

Израел се већ извинио, а преговорима је учињен напредак по питању компензације, те је блокада појаса Газе остала горуће питање у нормализацији односа двије земље, оцјењује француска агенција.

НН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хм

02.01.2016 19:00

Ко о чему, Ердоган о искрености. Већ је развалио Турску али још жешћи наставак слиједи. Курди узимају своју бар трећину на истоку а Грчка и Бугарска европски дио Турске. Путин узима Аја Софију. Ердогану слиједи неки од стотина казамата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геограпхy

02.01.2016 20:09

Мени се чини да је у задње вријеме на БН свака друга-трећа вијест о Турској и Ердоану

ОДГОВОРИТЕ