Радио емитује химну сваких сат времена

Први програм пољске државне радио станице Јединка сваког пуног сата наизмјенце емитује националну и европску химну како би привукла јавност на угрожени плурализам и слободу ријечи, рекао је главни уредник Јединке Камил Доброва.

Свијет 02.01.2016 | 08:20
Радио емитује химну сваких сат времена

Пољски сенат, којим доминирају конзервативци странке Јарослава Качинског (ПиС), одобрио је у четвртак тај спорни закон. На основу одредаба новог закона, тренутно престаје мандат члановима управе и надзорних вијећа јавног радија и телевизије.

Убудуће ће министар финанаија бити надлежан за именовање и опозив нових директора јавних медија, који су се досад бирали на конкурсу који је проводило Државни аудиовизуалнт савјет, јавља ХРТ.

Неке медијске организације попут Европске радиотелевизијске уније, Друштва европских новинара и Репортера без граница, изразиле су "огорчење" тим законом који се "уводи набрзину, без икаквих консултација", наводи се на мрежној страници Европске радиотелевизијске уније.

Странка Право и правда (ПиС) Јарослава Качинскога, који каже да је у питању тек први корак реформе, најавила је већ да ће државни радио и телевизија, као и новинска агенција ПАП, бити претворени у културне институције под покровитељством Савјета за националне медије, које ће основати нова власт. Пољска опозиција тврди да је ријеч о чистом преузимању контроле нових власти над тим медијима. Нови закон треба још потврдити предсједник Андрзеј Дуда, близак ПиС-у.

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЋ

02.01.2016 09:56

Сви желе медије да контролишу и држе на својој узди. На Западу се то ради испод жита, ПОДЛО и у рукавицама, а на Истоку грубо и насилно!

ОДГОВОРИТЕ