Највећи ризици за бизнис у свету за 2016.

Компаније се суочавају с највишим нивоом ризика у последњих 10 година због разних чинилаца, укључујући терористичке нападе и успоравање кинеске привреде.

Свијет 01.01.2016 | 16:00
Највећи ризици за бизнис у свету за 2016.

То показује истраживање "Мапа ризика 2016", коју је урадила консултантска кућа "Контрол Рискс" (Цонтрол).

Извршни директор те консултантске фирме, Ричард Фенинг, изјавио је за ББЦ да је глобална прогноза ризика тренутно на нивоу "осам од 10".

Претње види у јачању такозване Исламске државе (ИС) и неизвесности у погледу способности Кине да се прилагоди споријем расту.

Пред званичним Пекингом су тешка питања о томе како да се носи са успоравањем годишњег привредног раста на 6,0 одсто, наводи се извештају.

Како преноси британски јавни сервис, Феннинг ипак не мисли да ће Кина доживети "тврдо приземљење" у наставку процеса преоријентисања своје производно вођене економије на модел утемељен на потрошњи.

"Мислим да су председник Сји и виши нивои кинеског руководства најкомпетентнија група људи икада у историји те земље која се нашла на њеном челу. Сматрам да су способни да воде и њих и нас на том путу, иако ће на њему бити препрека", рекао је Фенинг за ББЦ.

Остали ризици, према његовим речима, укључују могући излазак Велике Британије из Европске уније, као и политичке напетости на Блиском истоку.

Истовремено, Фенинг напомиње да се компаније данас заправо суочавају с нижим ризицима него пре 40 година, у време нафтне кризе, израженијих напетости на Блиском истоку и Хладног рата.

"У поређењу с ондашњим временом, сада смо у знатно бољој ситуацији. Здравији смо, богатији и већина нас је сигурнија", оценио је он.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар