Ирак: Војском против Турске ако треба

Ирачки министар спољних послова Ибрахим ал-Џафари изјавио је да би та земља могла да прибегне војним средствима како би се бранила од упада турских снага.

Свијет 30.12.2015 | 21:10
Ирак: Војском против Турске ако треба

Он је рекао да је Ирак посвећен дипломатским мировним напорима како би избегао кризу са северним суседом Турском, али је нагласио да све опције остају отворене, пренео је Ројтерс.

"Уколико не буде другог решења осим тог (војног), онда ћемо усвојити то решење. Ако будемо приморани да се боримо и бранимо наш суверенитет, бићемо принуђени да се боримо", рекао је он новинарима у Багдаду.

Турска је овог месеца распоредила око 150 војника у војној бази Башика на северу Ирака, што је подстакло Багдад да оптужи Анкару за повреду суверенитета Ирака и да уложи формалну жалбу у Савету безбедности УН, подсећа британска агенција.

Анкара је касније повукла неке трупе у другу базу у оближњем аутономном региону Курдистану и саопштила да ће наставити да се повлачи из провинције Ниневех, где се налази Башика, али није прецизирала колико ће војника бити премештено нити где.

Турска тврди да је на северу Ирака распоредила заштитну једницу раније овог месеца због повећаних безбедносних ризика у близини кампа у којем турске трупе обучавају ирачку милицију за борбу против Исламске државе.

Анкара је признала да је дошло до "лоше комуникације" са Багдадом због тог распоређивања војске.

Ирачке снаге безбедности су само ограничено присутне у провинцији Неневех, где се налази камп откако су у јуну 2014. доживеле колапс пред напредовањем Исламске државе.

Извор: Б92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ НС

31.12.2015 11:05

МИСЛИМ ДА НЕЦЕМО ТО РЕСЕЊЕ ДУГУ ЦЕКАТИ .

ОДГОВОРИТЕ