Расте опасност од нуклеарног сукоба

Бивши амерички министар одбране Вилијам Пери изјавио је да постоји стварна и све већа опасност од сукоба нуклеарним оружјем на чијем је развоју управо он радио.

Свијет 29.12.2015 | 22:55
Расте опасност од нуклеарног сукоба

Као највеће опасности Пери је навео нуклеарни терористички напад на велике америчке градове или оружани сукоб с Русијом, који би могао постати и нуклеарни.

Терористички напад нуклеарном бомбом или импровизованом нуклеарном направом могао би да се деси "било кад - следеће године или годину дана касније", рекао је у интервјуу овог месеца Пери, који је био министар у време председника Била Клинтона.

Пери (88) је по образовању математичар, а у сектор одбране је ушао средином педесетих, после чега је имао кључну улогу у развоју и модернизацији нуклеарних снага - прво као стручњак за технологију, а потом и као виши званичник Пентагона, где је имао више функција.

Током Кубанске кризе 1962. Пери је тајно позван у Вашингтон да анализира обавештајне податке о совјетском оружју на Куби.

"Сваки дана када сам ишао у центар за анализе, мислио сам да ће то бити мој последњи дан на Земљи", написао је у недавно објављеним мемоарима. Он је казао да је веровао и тада, као и сада да је свет избегао нуклеарно разарање срећом исто колико и добрим одлукама.

Пери је узјавио да настојање Русије да модернизује нуклеарну оружје и плановима САД да потроше стотине милијарди долара за унапређење нуклеарног арсенала представља ирационално нуклеарно надметање.

"Видим императив да се заустави ова проклета нуклеарна трка пре него што се опет убрза, не само због трошкова, веч и због опасности пред које нас ставља", рекао је бивши амерички министар одбране.

У књизи коју је Пери 1999. написао са садашњим министром одбране САД Ешом Картером, наводи се да са завршетком Хладног рата после распада Совјетског савеза нуклеарна катастрофа више није најважнија претња, али је 2014. његов оптимизам спласнуо услед краха у односима Вашингтона и Москве.

"Данас смо суочени с нуклеарном опасношћу за коју је вероватније да ће прерасти у нуклеарни сукоб него током Хладног рата", рекао је Пери у недавном говору.

Извор: Б92

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

СНАГА НАРОДА

29.12.2015 19:05

Рус је јачи од Американца. Професора Алексу Милојевића за премијера РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

смор

29.12.2015 19:14

На врх су ми висе к.... они и њихове атомске па да се оце сударити висе једном сваки од њих глуми постењацину,рокајте се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

29.12.2015 21:17

Ма ови сенилни старци хоће да продају своје бједне књиге са црним сценаријем. Како је СССР био нуклеарна пријетња за велику катастрофу када су је само они направили. Изобличени умови мисле да само они имају право на то. Нема ништа од те апокалипсе и масовног разања поготово што су свјесни да су сада Руси много јачи у тој области. Зато народе мирно спавајте. Биће неких чарки на туђој територији и то је све.

Name

Жељко

29.12.2015 19:31

Само рокај генерацијо :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

29.12.2015 19:55

Има сада крупних капиталиста свуда по свијету а не само у САДу. И они такодје имају свој интерес. Мени је прије 25 година било јасно да је укидање СССРа била велика греска Запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СССР

29.12.2015 20:17

Зивио СССР

ОДГОВОРИТЕ
Name

боб

30.12.2015 00:47

Поцините вец једном док сам зив, да не умрем па тамо опет да бринем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.12.2015 05:42

Какав СССР, па људи гледајте мало даље... Комунизам и те револуције, Лењин и многи други су били инсталирани од стране масона! Све, демократија, комунизам, диктатори, вјере (осим православне, њу зато морају да унисте) и многе друге ствари, све то је намјестено!!!

ОДГОВОРИТЕ