Толеранција је рецепт за дуговјечност

„ТВ Новости” у дому Бате и Луле Живојиновић у претпразничне дане: Године им нису одузеле ведрину. Док разговарамо, сасвим спонтано почињу да певају, крећу са македонском „Лажи, кажи, Вере”

Србија 26.12.2015 | 13:00
Толеранција је рецепт за дуговјечност

Вече пада над Врачаром. Хладно и суморно. У дому Велимира Бате и Луле Живојиновић топло је и ведро. Јер, како каже Ђорђе Балашевић, празници су у нама. Са Кубе, после дужег периода, стигла је ћерка Јелена. Осмех се вратио у град. А из Марбеље је дошла и њена ћерка Јулијана.

"Ту су и Миљкова деца, дедино име, унук Велимир и његова полусестра Милена, па можемо да поделимо задатке", шали се Лула.

"Ово је доба године када се наша породица окупља, у дому завлада пријатан мир и сви се посвећујемо једни другима. Забране и замерке се укидају. Тачно се зна ко је за шта задужен, па ће тако млађи Велимир, уместо тате Миљка, бити положајник за Божић. Овог пута ће нам изостати унук Обрад и унуке Јелисавета и Дина, а прескочићемо и Кораћицу, у коју смо традиционално одлазили".

Лула се радује кићењу јелке са унуцима, а Бата њеним принцес- крофнама. Болест му је битно изменила режим исхране, али колача се не одриче.

"Нити цигарете", додаје глумац, док му супруга доноси пепељару.

Кажу, а то је и сасвим видљиво, да су им ово најрадоснији тренуци, јер су сви заједно и сви причају и смеју се углас. Увек се дотакну и успомена, па Лула кроз осмех прича како су Бату, пошто је често одсуствовао од куће због снимања, деца дочекивала са речима „О, вратио се чика Бата”. Његово здравље им је ове године задало много брига.

"Али и задовољства, јер смо увидели колико је храбар. Прави је јунак и подршка свима нама, пошто су његов оптимизам и унутрашња снага заразни", каже Лула.

Бата задовољно слуша, док испија кафу и испушта дим цигарете.

"Ма, јел' ме волиш", пита га супруга.

"Ко те не би волео", одговора он уз шеретски осмех, којим је Валтер увек бранио њихову љубав.

Прошло је шест деценија откако се Бата први пут удварао Лули. И данас то шмекерски чини.

"Када кажем унукама да су младе за удају, оне ме „подсете” да сам се за Бату удала као двадесетогодишњакиња. Истина је. Али, ми смо имали срећу да нам се права љубав рано догоди, па смо се узајамно формирали. Кључну улогу у нашој дуговечности имала је толеранција, па спремност на попуштање и прилагођавање", прича нам Лула.

Године им нису одузеле ведрину. Док разговарамо, сасвим спонтано почињу да певају.

"Ајмо, Луло, ону нашу", каже Бата, започевши изворну македонску песму „Лажи, лажи Вере”.

Она прихвата позив, па се цела кућа сада ори. Хвале нам се да им је ћерка недавно открила дивну руску песму „Миљенкиј мој, возми миња сабој”, али да им је репертоар омиљених толико дугачак да сваког дана певају неку другу.

"Од Бориса Дворника нам је остала љубав према музици Оливера Драгојевића и Мише Ковача", признаје глумац.

Лако се они договоре и око песме и око осталих „великих” ситница. Јер нису захтевни ни у чему, кажу углас. Не жале ни за чим, желећи само да су сви у породици здрави. И управо ће то бити суштина честитке коју ће једни другима „послати” за празнике.

"Све осим здравља дође и прође. Не оптерећујемо се материјалним стварима. Важно је да има слоге и мира међу људима. Толико година имамо да смо могли да се нагледамо разноразних несрећа. Зато човек мора да буде задовољан малим, наизглед обичним стварима", каже Лула.

Она и Бата, ипак, имају посебну жељу за годину која долази.

"Већ скоро деценију желимо једно те исто, а никако да нам се оствари. Надамо се да ћемо у 2016. најзад загрлити нашег сина у нашем дому", каже глумац.

Јер Париз је далеко.

Да би га мало орасположила, Лула почиње да пева још једну њихову песму „Лулела је Јана”... Ноћ пада над Врачаром. Празници нам стижу.

Док разговарамо са Батом, поред њега је све време и госпођа Лепа Илић, која води рачуна да ли је попио лекове и појео здраве оброке које му спрема. Она је већ три и по године, откако се разболео, његова велика помоћ и узданица.

"Тренутно је у пензији, а била је главна сестра у болници „Свети Сава”. Сваког дана из Добановаца путује до нас. Слави Светог Николу и има двоје дивне деце, сина Нешу и ћерку Магдалену која живи у Порторожу. Сродили смо се као породица", каже глумац, а Лула додаје да је у ове празничне дане ред да се захвале и физиотерапеуту Миодрагу Милету Николићу, који свакодневно ради са Батом и најзаслужнији је за његову добру форму.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар