Покренута истрага о помагачима Радишића

Гранична полиција БиХ покренула је истрагу да ли је неко од службеника Граничне полиције помогао Милету Радишићу власнику фирме „Гранд траде“ да из Србије уђе у БиХ и пријави се на издржавање трогодишње затворске казне.

Република Српска 23.12.2015 | 22:46
Покренута истрага о помагачима Радишића

„Након што се на издржавање казне јавило наведено лице за које су постојала сазнања да је претходно боравио у на територији Републике Србије, предузете су потребне радње како би било утврђено да ли је истом, приликом уласка у БиХ пружена помоћ било којег полицијског службеника Граничне полиције БиХ, односно да ли је било који полицијски службеник наведеном приликом починио повреду службене дужности“, наводи се у одговору директора Граничне полиције Зорана Галић на посланичко питање Александре Пандуревић.

Гранична полиција је покренула истрагу након што је увидом у службену евиденцију у периоду од 10. до 18. новембра установљено да Миле Радишић није евидентиран приликом преласка државне границе.

„Иако наведеном приликом још нису прикупљени подаци или докази који би могли бити основ за покретање интерног поступка против било којег полицијског службеника, обавјештавамо вас да ће интерни поступак ипак бити покренути уколико наведени подаци или докази буду накнадно прикупљени“, наводи Галић.

Он подсјећа да у складу са европским стандардима Гранична полиција није дужна да обавља детаљне граничне провјере над матичним држављанима који прелази границу, због чега је могуће да је над Радишићем обављена само основна гранична провјера приликом чега се не врши провјере у потражним евиденцијама и базама података, те не врши евидентирање лица у службеним евиденцијама.

Зашто је Радишић признао пријетњу смрћу

Радишић који је био у деветомјесечном бјекству у Србији, се 18. новембра јавио се на издржавање казне затвора у КПЗ Туњице.

Послије само два дана Радишић се под пратном судске полиције појавио у бањалучком суду и признао да је пријетио смрћу Синиши Вукелићу тада новинару АТВ, а данас уреднику портала ЦАПИТАЛ који открио аферу са манипулацијом акцијама Мединске електронике.

Радишић је осуђен да плати новчану казну у Буџет Републике Српске од 1.000 КМ, те трошкове суђења у износу од 200 КМ.

Управа КПЗ Туњице помаже Радишићу да изађе из затвора

Зашто је Радишић изненада пожурио да призна пријетњу коју је претходно на саслушањима у полицији и Тужилаштву Републике Српске оштро негирао?

Према поузданим изворима ЦАПИТАЛ-а разлог је у томе што лице против којег се води кривични поступак не може користити затворске погодности.

Без обзира што је био у вишемјесечном бјекству, Радишић се добровољно предао, односно није га привела судска полиција и то је по закону довољно да може користити све затворске погодности. Било је потребно још само доставити увјерење од суда да се против њега не води поступак, због чега је и пожурио са признањем за пријетњу смрћу.

Те погодности су између осталог и рад за неку фирму која има потписан уговор са затворском установом. Рад се обавља тако што осуђени од 07.00 до 19.00 часова проводи на „послу“, а у затвору само преспава.

Према извору ЦАПИТАЛ Радишић је само послије 11 дана од уласка у затвор прешао из Пријемног одјељена у павиљон КПЗ Туњице, иако је уобичајено да у пријемном одјељењу проведе минимално 25 до 30 дана.

Следећи дан по доласку у павиљон отишао је да ради у вањски магацин КПЗ Туњице који јесте у кругу затвора, али изван затворског зида.

Управа КПЗ Туњице је очито врло благонаклона према њему, јер се ова погодност добија тек након вишемјесечног боравка у затвору, примјереног понашања и залагања унутар зида. Но, овај корак је Радишићу врло важан, јер је он последњи услов да би могао кренути на посао изван затвора. Наиме, рада у вањском магацину је потребан да би се добила позитивна оцјена безбједносне провјере приликом одобравања да буде запослен изван затвора.

Радишићу се излази у сусрет и на друге начин. Он би већ требао да је премјештен на трећи спрат КПЗ гдје се налази нове луксузне ћелије, иако се у њих улази тек након 6-9 мјесеци проведених у затвору и након што се добије класификациона група А1 или А2. За Радишића је претходно испражњена ћелија број 5 на трећем спрату из које су премјештени затвореници који су у њој били годинама.

Радишић се већ јавно хвали да ће наредних седмица изаћи из затвора јер је „радна обавеза“ договорена са једном бањалучком фирмом. Једино му планове може покварити истрага Граничне полиције БиХ и евентуално покретање кривичне пријаве за илегалан прелазак државне границе.

Радишић је правоснажно осуђен на три године затвора због ширења лажних информација и манипулације цијенама акција „Медицинске електронике“, чиме је буџет Републике Српске оштећен за више од 1,1 милион марака. Пресудом је поништен и уговор о купопродаји 2,8 милиона акција „Медицинске електорнике“ између Радишића и Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, које су „враћене“ у власништво Српске. Будући да је остао без акција Радишић је недавно затражио од ИРБ-а Републике Српске да му врати 183.000 КМ, које је приликом преузимања акција уплатио на рачун Акцијског фонда и Фонда за реституцију Републике Српске.

Извор: Цапитал

Коментари / 34

Оставите коментар
Name

Илија Чворовић

23.12.2015 14:35

Нек нам је зив и здрав наса дика цика Миле и нас предсједник . Добро нам је свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прелаз

23.12.2015 16:14

Није битно како је прешао границу већ је битно да је он у затвору!

Name

дон Кихот

23.12.2015 14:53

- Француски филозоф Луц Феррy изразио је жаљење рекавши: “Оно што ме растужује, јер сам у души демократ, устрајност је којом народ у доба кризе непогрешиво бира ако не најгоре, онда у најмању руку оне који му највјештије и у највећој мјери прикривају истину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цар

23.12.2015 14:57

Каква провјера у границној полицији, исти никада није напуистао Бања Луку, само је био застицен као бјели медвјед, а то се види из погодности које има у цорци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уг

23.12.2015 15:13

Додо и његов пилот . Завршена истрага .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

23.12.2015 16:18

Па није птица да прелети имо је водице ако је из србије изасао легално....ако не опет је поцинио прекрсај недозвољен прелазак границе сто је казњиво....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боћа

23.12.2015 17:05

Свака цаст на тексту!!! Нека је он конацно у затвору гдје му је и мјесто.!!!! Ста је радио МУП РС када се Радисиц сетао мјесецима и по РС и Србији а они га траже? Границна полиција није како казу дузна да контролисе границу!!!! Па ко контролисе онда границу? Засто се не бавимо ко му је све то омогуцио а све се зна!!! Добро је сто писете ста Радисиц планира али тиме скрецете пазњу са битних ствари јер требате писати и инсистирати на одговорности оних који га годинама и мјесецима покривају и пустају да ради сто зели!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

23.12.2015 17:09

Ок питајте ви инспекторе унутрасње контроле границне полиције БиХ по цијој наредби су скривали пријетње које су упуцене полицајцу Палалиц Далибору.Засто су цутали и затаскавали цитав скуцај.Момак је раскринкао цитав ланац кријумцарења цигарета на прелазу Стрмица највеца запљена цигарета од оснивања границне полиције.Јел то унутрасња контрола има националне предиспозиције када је неко у питању конкретно ријец је о Србину полициском кадру.Ко се скривао од истраге.Свака пријетња је кривицно дјело и свака полициска агенција дузна је да спроведе истрагу....Засто .....????

ОДГОВОРИТЕ
Name

М16

23.12.2015 17:37

Инспектори унутрасње контроле који су упознати о пријетњама полициском слузбенику а нису ниста предузели само из њима познатих разлога су Расим Редзо,Таиб Мустафиц ,Предраг Црногорац,Свевалд Хофман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пилот Илић

23.12.2015 17:45

Јаг га превезао авионом Владе

ОДГОВОРИТЕ
Name

поповиц

24.12.2015 03:07

Па ваљда и на Додином аеродрому постоју ГРАНИЦНА ПОЛИЦИЈА.

Name

Само питам

24.12.2015 07:28

Возаш ли и акцизне маркице?

Name

Сноуден

23.12.2015 17:51

Ови инспектори унутрасње контроле су прекрсили закон о полициским скузбеницима БиХ, цлан 35.цлан36. цлан 39. Те поцинили КД ...несавјестан рад у слузби ,и каљање угледа полициског органа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

циа

23.12.2015 18:27

Овде је неопходно утврдити одговорност због неспроводјења истраге унутар полициске агенције којој су пријављена КД и ција и јесте надлезност кријумцарење роба је основни фаx границне полицихе отркивене су цигарете у затвореним хладнхацама(хрватских рег ознака на излазу из БиХ).Пријетње је добио полицајац који је изврсио те слузбене радње назалост нити командир јединице Сукара Раденко нити Велислав Ковац као нацелник теренске канцеларије у Босанском Грахову ниста нису подузели како би покренули истраге из својих надлезности.Назалост вец поменути инспектори унутрасње кинтроле тацније цитаво одјељрње на целу са Мудином Вранцем су знали и били упознати о овом свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фоx

23.12.2015 20:01

Нису спроводили истрагу јер су нацелник и командир узели огроман новац да се неписе кривицна пријава која никад није отисала и поднесена од стране границне полиције а пустили су лице страног дрзављанина затеценог у врсењу кривицног дјела зато истрага никад није ни покренута нити спроведена.Назалост полицајац је ту само колетарална стета и ако је цовјек урадио све како је прописано словом закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

23.12.2015 20:39

Да се ради о организованом криминалу покривеним од стране високорангираних руководилаца унутар полициског органа свједоци цињењеница о неспроводјењу истраге која је била обавезна и неминовна.Инаце обавеза уреда за професионалне стандарде јесте наводно непристрасан рад којим је тај уред обавезан да испита сваку представку и сваку пријаву и донесе правни закљуцак након спроведене истраге.Они су беxброк пута били обавјестени о овом криминалу сирих размјера како усмено тако и писмено гдје постоје писани докази о том али су по нецијој нсредби оцигледно се оглусавали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

23.12.2015 20:47

Доказ о умјесаности у криминал сироких размјера јесте да је управо директор границне полиције након свега горе наведеног јер момак пуно зна у два наврата покусао незаконито да од стране министарства правде БиХ изнуди прекид радног односа само за овог цовјека.И то на основу фалсификованих података писменим актом упуценим у име дрзавне институције ка управном инспекторату сто је управни инспектор оба пута одбио јер је утврдјено да се ради о нетацним подацима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хум

23.12.2015 20:59

Назалост са оваквим проблемима безбједоносних агенција БиХ неце моци у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гост_3244

23.12.2015 21:20

Назалост поуздано се зна да се и дан данас спроводи мобинг над овим цовјеком јер само за њега измисљају стално нека правила и наредбе које нису у складу са законом и законом о полициским слузбеницима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заха

13.06.2018 17:53

Назалост мафија и тајкуни су показали да су јаци од дрзаве и да дрзава постоји за њих....они постављају сефове полиција инспекторе све како њима то одговара ту заслуга у опсте нема....

Name

сведок

23.12.2015 21:30

Назалост људи са два лица без образа и морала.Какви су то покициски сефови директори нацелници и командири који када им полицајац вапи за помоц и угрозена му је безбједност због слузбено обављених послова задатака у застити дрзавне границе затаскавају и скривају то а онда у име продузене руке криминалаца цији су изасланици натоваре се на пкеца тог цовјека покицајца оца двоје малољетне дјеце само зато сто је одбио мито од 25000 км да пусти камион са цигаретама .Само зато сто је одбио цин и унапредјење да не пријави све да зазмири.Дали је ово борба против криминала и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

струмф

23.12.2015 22:48

Да би сакрили криминалне активности преко прелаза Стрмица ,Векислав Ковац и Сукара Раденко лобирају да се полицајац Палалиц склони и он се незаконито премјеста из Стрмице за Велику Кладусу наводеци у рјесењу о интерном премјестају да је то на његов лицни захтјев у цлану 64.став 1 који прописује врсенхе интерниг премјестаја истог цина исто радно мјесто исте националности.Цовјек који је наведен као систем замјене а тај термин закон не познаје није био исти цин нити исто радно мјесто нити је икад Палалиц потписао било какав захтјев о замјени са било којим полициским слузбеником јер није био ни интерни оглас на нивоу слузбе.Да не постоји никакав захтјев Палалица о замјени потврдила је Санела Дујковиц дописом својим......ка о ни да нису били исти цин.Залба на рјесење је наведена Полициском одбору БиХ који није ни постојао са радом сто су знали да се нема и немозе ником залити.Тако то ради криминална хоботница ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

24.12.2015 11:19

Да не би била прица у празно достављамо вам документе издате од надлезних институција који поткрпљују горе наведену прицу и голготу цеститог полицајца, којег су на зуб узели његови сефови босњацке и хрватске националности , док Срби попут Јове Дјурице, Зарка Лакоте бивесг помоцника диркетора границне полиције БиХ, не постоје као мумије су послусни потрцко.....али зивот је бумеранг и све се враца те се надамо да це и њих стици адекватна казна. Акт да је истрага око кријумцарења цигарета била запоцета јесте акт Федералне царинске управе одјела истраге , ПОТПИСАН ОД СТРАНЕ ДИРЕКТОРА ФЕДЕРАЛНИХ ЦАРИНА ЗЕЛИМИРА РЕБЦА упуцен дрзавној границној полицији БИХ, од 04.09.2003. године број Д-16-4-11244 запримљен у дрзавној границној слузби под бројем 04-5-1320/03 од 04.09.2003 године , те акт кљуцни нацелника теренске канцеларије главног и одговорног кривца по командној одговорности од 18.06.2003. године број 04-5-5-172/03 којим трази провјере на нивоу јединица које покрива теренска канцеларија Грахово, Изациц, Горица, Каменско, Вињани, за кретање хладњаца које су откривене у кријумцарењу цигарета на излазу из БиХ, од стране припадника границне полиције БИХ, ОВАЈ ДОКУМЕНАТ СВЈЕДОЦИ ДА ЈЕ ЗНАО И БИО УПОЗНАТ О КРИЈУМЦАРЕЊУ. Али гдје је кривицна пријава, нема је има дјело има лице лисено слободе Звонимир Јазиц, али нема кривицне пријаве сто инплицира да је дотицни узео велику колицину новца да би заситио сверцере и саботирао цитаву истрагу. Напомненуцемо да истрага није водјена око пријетњи полицајцу које су се посјавиле одмах по изласку из ноцне смјене, јер су пријетње узроцно последицна веза са откривеним цигаретама, и немогуце је раздвојити та два слуцаја и радње....Да истрага није водјена у заститу Велислава Коваца стаје криминалац Мустафа Овцина као нацелник управе за администрацију Мустафа Овцина својим актом од 05.12.2006. године број 18-06-34-7-1354/06. Којим потврдјује да истрага није спроведена нити водјена из њима познатих разлога,.јер су у талу узели велики новац за наведене радње. Да је СИПА укљуцена у овај слуцај свједоци записник о саслусању свједока полицајаца, од 29.06.2007. године у Бања Луци број 17-12/1-2-ПО-04-1-167-44/07 и акт СИПЕ од 22.01.2014 године број 16-01-50-277-1/14 који потврдјује да је истрага спроведена и заврсена и да је Тузиластву БиХ достављен извјестај о томе 01.06.2010 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сноуден

24.12.2015 11:50

Да су Мустафа Овцина, И ВИНКО ДУМАНЦИЦ ИМАЛИ ЗА ЦИЉ САМО ЈЕДНО ДА ПОЛИЦЈЦА ПАЛАЛИЦ ДАЛИБОРА УДАЉЕ ИЗ ПОЛИЦИЈСКОГ ОРГАНА, УЗ ДОГОВОР ВЕЛИСЛАВА КОВАЦА НАЦЕЛНИКА ТЕРЕНСКЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ БОСАНСКО ГРАХОВО , И АКО ЗА ТО НИСУ ИМАЛИ НИТИ ИЈЕДАН РАЗЛОГ ИЛИ АРГУМЕНАТ ИЛИ ДОКАЗА. ИСТИЦЕМО ДА ЦОВЈЕК ЗА ОСАМНАЕСТ ГОДИНА РАДА У ПОЛИЦИЈСКИМ АГЕНЦИЈАМА МУП РС И ДРЗАВНА ГРАНИЦНА СЛУЗБА , НИКАД НИЈЕ ДИСЦИПЛИНСКИ КАЗЕЊЕН ,СТО ДОВОЉНО ГОВОРИ ВЕЦ ИМ ЈЕ СМЕТАО ЊЕГОВ ПРОФЕСИОНАЛНИ РАД, СТАВ И ДРЗАЊЕ ПА СУ МУ КОД МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ БИХ У ДВА НАВРАТА ПОКУСАЛИ ИЗНУДИТИ САГЛАСНОСТ ЗА ПРЕКИД РАДНОГ ОДНОСА, НА ОСНОВУ ЛАЗНО ПРЕДОЦЕНИХ ПОДАТАКА У ИМЕ ИНСТИТУЦИЈЕ ГРАНИЦНЕ ПОЛИЦИЈЕ ОВЈЕРЕНИХ ПЕЦАТОМ И МЕМОРАНДУМОМ ТЕ ИНСТИТУЦИЈЕ БИХ. ТО ПОЛИЦАЈАЦ ПАЛАЛИЦ ДАЛИБОР , И НИЈЕ НИ ЗНАО СТА МУ ПАКУЈУ ЉУДИ ИЗ ВРХА ГРАНИЦНЕ ПОЛИЦИЈЕ ,ВЕЦ ЈЕ НАКОН ПАР МЈЕСЕЦИ ПО СЛУЗБЕНОЈ ДУЗНОСТИ ОД СТРАНЕ МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ БИХ УПРАВНОГ ИНСПЕКТОРА ОБАВЈЕСТЕН О ОВОМ ПОДЛОМ ЦИНУ КРИМИНАЛАЦ КОЈИ СЕ КРИЈУ ИЗА ЛИЦА УНИФОРМЕ И ПОЛИЦИЈЕ А ДА ЈЕ ТО ТАКО СВЈЕДОЦИ АКТ МИНИСТАРСТВА ПРАВДЕ ТЈ ИЗВЈЕСТАЈ ОД ЦЕТИРИ ЛИСТА У КОЈЕМ СЕ СВЕ ДЕТАЉНО ОБЈАСЊАВА НА ОСНОВУ УТВРДЈЕНИХ ЦИЊЕНИЦА, ДА НЕМА ЕЛЕМЕНАТА И МОГУЦНОСТИ ЗА ДАВАЊЕ САГЛАСНОСТИ ЗА ПРЕКИД РАДНОГ ОДНОСА. ОВДЕ ЈЕ ЈАКО БИТНО ИСТАЦИ ДА ЈЕ КРИМИНАЛАЦ ОВЦИНА МУСТАФА ТРАЗИО ОВУ САГЛАСНОСТ САМО ЗА ПОЛИЦИЈСКОГ СЛУЗБЕНИКА ПАЛАЛИЦ ДАЛИБОРА НА НИВОУ ГРАНИЦНЕ ПОЛИЦИЈЕ БИХ И НИТИ ЗА БИЛО КОГ ДРУГО ПОЛИЦИЈСКОГ СЛУЗБЕНИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГпБиХ

12.06.2017 10:51

Зоран Галић нажалост,наставља да спроводи ранију политику застрашивања и незаконитости према овом полицајцу Палалићу .Галић Зоран директор ГПБИХ,зна да је наредба донесена 2007 године у случају Палалић Далибора протузаконита,али је ипак потписао и оставио на снази чиме је директно умјешан у криминал и прекршио је закон.

Name

Питам се

24.12.2015 22:01

Како је могуће да нико не жели заштитити поштеног полицајца? Каква нам је то полиција и инспектори? Код мене ово све изазива велики страх. Постоји ли и један тужилац поштен да покрене истрагу? У шта се претворила ова држава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

о, да

25.12.2015 08:09

Сад су се сви ставили у службу Радишића. Јадне наше институције. Та пресуда је вјероватно и крај борбе против њега. Остало се опрашта те се људи боје шта ће кад изађе из затвора. Из свих коментара се види како је он заштићен а како поштени полицајац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фби

25.12.2015 11:02

Да је Тузиластво хтјело да застити цовјека и помогне му урадило би то. Не би предмет био пет година у Тузиластву БиХ. Милорад Барасин је упознат лицно о овом слуцају као и Мирослав Д Марковиц тузиоци тузиластва БиХ они нису дозволили да се одговорни за пропусте процесирају. Фактицки ставили су се у заститу криминала .

ОДГОВОРИТЕ
Name

кгб

25.12.2015 11:22

Мирко кујиц бивси директор Сипе хе имао информацију о овом свему криминалу и сверцу преко Стрмице али да би заститио Сукара Раденка није хтио ниста подузети јер обоици је био стела Средоја Новиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срна

26.12.2015 14:49

Ово је страсно ако полиција немозе застити своје људе и радове како це дрзаву и градјане....

ОДГОВОРИТЕ
Name

МОо7

28.12.2015 11:44

Ова аагенција дузна је да постује закон о полициским слузбеницима БиХ и Устав који казе да це сваку радњу слузбеници обављати предано законито и крајње професионално!!!Како објаснити ове поступке око не покретања истраге не спроводјење истраге и не прузању помоци слузбеном лицу након и у току слузбене радње?Цовјек је добио пријетње након сто је открио цигарете и раскринкао умрезрн ланац кријумцарења!!Оцигледно је да су његови предтпостављени били умјесани у овај сверц цигаретама!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

постен

24.02.2016 14:18

Искрено се надамо да це бар неко од Тузилаца процитати овај текст и друге на блогерима и процитати и након тога конацно отворити пандорину кутију која се зове Стрмица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

11.06.2016 19:41

Неко теце да је покренута истрага око помагаца Радисица .Засто је све уцутало јел заврсена истрага или преко граница мозе да месетари и илегално прелази само елита застицена политицким странкама или је ово легло због добрих односа ХДЗа и СНСДа инајуци у виду да је директор границне полиције Зоран Галиц хдз ов кадар .Јавност има право да зна је ли пресао границу или није пресао ако јесте ко га је пустио и Галиц треба да поднесе оставку а ако није онда утврдити гдје се скривао и ко га је скривао од органа гоњења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ккк

12.06.2017 10:45

Ко ће да покрене истрагу корумпирани тужиоци тужилаштва БиХ који само узимају новац ко има да да и ослобађају преступнике.Зо им је сав посао.

ОДГОВОРИТЕ