Погледајте чега се Америка највише плаши

Међу највећим претњама националној безбедности и националним интересима САД у наредној години је политичка нестабилност у Европи, док је могући сукоб Русије и неке од земаља НАТО претња од умереног значаја, показали су резултати "Истраживање превентивних приоритета - 2016".

Свијет 21.12.2015 | 14:40
Погледајте чега се Америка највише плаши

У том осмом годишњем истраживању, које је објавио амерички Савет за међународне односе, међу првостепеним претњама за САД су, пре свега, појачавање војних дејстава у Сирији, могући напади с великим бројем жртава у САД или некој њеној савезници, рушилачки сајбер напад на инфраструктуру, тешка криза у односима са Северном Корејом.

Као првостепене претње се доживљавају и јачање сукоба власти Турске и Курда, јачање сукоба Израелаца и Палестинаца и политичка подела Либије, показало је истраживање.

Како је навео један од главних аутора истраживања Пол Стејрс, на списку првостепених претњи "већина је на овај или онај начин повезана с Блиским Истоком".

Поред тога, први пут у историји тог истраживања као претња се појавила "политичка нестабилност у Европи, услед прилива миграната, јачања социјалне нестабилности, напада терориста или насиља према избеглицама и мигрантима".

Она је, преноси Спутњик, проглашена претњом од првостепене важности.

Ширење сукоба Русије и Украјине је, уместо прошлогодишњег високог, добило средњи приоритет првенствено због постизања примирја у Донбасу.

На списку претњи умереног значаја први пут се појавио могући сукоб Русије и неке од земаља НАТО-а.

Са списка првостепених претњи на списак средњих доспео је и сценарио могућег сукоба Кине и њених суседа у Јужном кинеском мору.

Међу најмање озбиљним претњама нашли су се пре свега могући сценарији политичке нестабилности у Саудијској Арабији или Конгу, као и потенцијалне активности бораца-исламиста у Русији услед борбе против Исламске државе.

У истраживању је учествовало више од 500 америчких стручњака који су изучили и проценили могуће претње националној безбедности или националним интересима САД у 2016. години.

Од готово хиљаду примера могућих нових сукоба у свету или ширења постојећих изабрано је 30, који су потом распоређени по категоријама високог, средњег и ниског степена претње за САД.

Извор: Блиц

 

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ДУЛЕ НС

21.12.2015 14:43

Савест је цовеку највеци неприатељ према томе господо Американци имате разлога за страх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омер

21.12.2015 15:48

Па засто не писете цега се Русија боји!!!! Само по Америки ударате а знате да су најмоцнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онере

21.12.2015 16:05

Ко је до сад Русију покорио нико зар руси не победисе и нацисте дупло јаце од себе само се ти омере радуј америци и вас це они ко јевреје избрисат са земље ко нацисти .

Name

Роки

21.12.2015 16:30

Хебе ми се за проблеме Америке, код наших проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Омер

21.12.2015 16:57

Па ста це писати о Русији кад се не боје ницега,ови твоји цим петарда пукне они се усе.у,сад не знам по цему и у цему ти закљуцујес да су јаци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

21.12.2015 18:36

Русију је покорио Хитлер,уз помоц американаца остали су цитави,то сви знамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре пасха

21.12.2015 19:46

Цију ли си ти историју уцио ако си уопсте исао у сколу,да ниси од Исил?

ОДГОВОРИТЕ