ИД може да штампа сиријске пасоше

Исламска држава је заплијенила бар једну специјализовану машину за штампање аутентичних сиријских пасоша и много празних примерака, упозорио је директор ФБИ Џејмс Коми.

Свијет 11.12.2015 | 11:20
ИД може да штампа сиријске пасоше

Кривотворени пасоши штампани на тој машини могу терористима да помогну да се прикажу као избјеглице из Сирије и тако прелазе границе.

Коми је рекао да ФБИ има "разлога да вјерује" да су се припадници Исламске државе већ инфилтрирали у САД, напомињући да Биро будно прати ситуацију како би открио такве појединце.

"Обавјештајна заједница је забринута да Исламска држава има способност и начин да производи лажне пасоше", рекао је директор ФБИ свједочећи пред Одбором за правосуђе америчког Сената.

Одјељење за истраге Министарства за унутрашњу безбједност је прошле недјеље послало полицији извјештај о безбједности у коме се између осталог каже да је Исламска држава током љетошњег упада у Деир Езур заплијенила бар једну машину за штампање пасоша, пренијела је телевизија Еј-би-си која је имала увид у тај извјештај.

У извјештају се наводи и да су током упада у Деир Езур пронађене "кутије бланко пасоша."

"Будући да је прошло 17 мјесеци од када су Рака и Деир Езур пали у руке Исламске државе могуће је да су појединици из Сирије са пасошима "издатим" у тим градовима под контролом ИСИЛ допутовали у САД," упозорава се у извјештају, преноси РТ.

У извештају се помиње да је у Турској пронађен сиријски пасош са бројем који указује да је штампан на територији под контролом Исламске државе.

Двојица бомбаша самоубица која су учествовала у нападима на Париз прошлог мјесеца имала су кривотворене пасоше. Они су, како се вјерује, допутовали у Европу са избјеглицама из Сирије.

И европски медији су раније јавили да је веома лако илегално добити пасош у Сирји. Холандски новинар Харалд Дорнбос је у септембру писао како је купио пасош са фотографијом премијера Марка Рутена. Пасош га је коштао 825 долара, а набавио га је у року од само 40 сати.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

лол

11.12.2015 11:06

Брига ме за Америку...све су они ово И направили с.ање...Мене брине Европа јер су је амери напунили овим тзв. Избјеглица ма тј. дзихадистима.

ОДГОВОРИТЕ