Ухапшен командант Одреда "Ел Муџахид"

Поступајући по налогу тужиоца из Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, полицијски службеници СИПА, лишили су слободе Сакиба Махмуљина, рођеног 13.10.1952. године у Козарцу, држављанина БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Босна и Херцеговина 08.12.2015 | 09:00
Ухапшен командант Одреда "Ел Муџахид"

Осумњичени је под истрагом и осумњичен је да је у својству команданта 3. корпуса Армије БиХ, поступао противно одредбама међународног хуманитарног права и Женевских конвенција.

Он је осумњичен за злочине почињене у периоду од мјесеца јула до мјесеца октобра 1995. године за вријеме извођења офанзивних борбених дејстава јединица 3. Корпуса АРБиХ на ширем подручју Возуће, у којима је учествовала и јединица Одред "Ел Муџахидин", чији су припадници за вријеме ових борбених дејстава, починили убиство око 50 ратних заробљеника српске националности који су претходно отети од друге јединице 3. корпуса, која је извшила заробљавање.

Такође, наведени осумњичени терети се за нечовјечно поступање према око 20 ратних заробљеника и цивила које су наведени одбијали одмах предати јединици Војне полиције у складу са заповијестима.

Сакиб Махмуљин као командант 3. Корпуса АРБиХ терети се да је пропустио да спријечи почињење ових ктивичних дјела ратног злочина против ратних заробљеника и цивила од стране припадника јединице "Ел Муџахидин", те је пропустио да исте казни након почињеног злочина.

Он се терети да је имао информације да се припадници ове, њему подређене јединице спремају починити ова кривична дјела односно да су их већ починили, али није ништа предузео да би спријечио злочине и казнио починиоце, те му се ставља на терет командна одговорност за кривична дјела која су починили њему подређени припадници Одреда "Ел Муџахидин".

Сакиб Махмуљин осумњичен је за кривично дјело ратног злочина против ратних заробљеника, ратног злочина против цивилног становништва и ратног злочина против рањеника и болесника.

Након лишавања слободе које је извршено рано јутрос у Сарајеву, осумњичени ће бити спроведен поступајућем тужиоцу који ће испитати осумњиченог и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора или мјера забране у складу са законом, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Хапшење Махмуљина добра вијест за Српску

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је данас Срни да је хапшење Сакиба Махмуљина добра вијест за Републику Српску.

Којић је рекао да ће породице убијених бити у потпуности задовољне тек када се Махмуљин нађе на оптуженичкој клупи, а након тога иза решетака.

"То би била каква-таква сатисфакција породицама српских жртава које су припадници по злу познате јединице "Ел муџахедин" убили на најсвирепији начин у Возући", истакао је Којић.

Он је подсјетио да је јединица "Ел муџахедин" била у саставу Трећег корпуса такозване Армије БиХ чији је командант био Махмуљин, нагласивши да се очекивало да ће његово хапшење услиједити одмах након преноса предмета из Хашког трибунала у Тужилаштво БиХ, јер је несумњиво било довољно доказа да се један од најмонструознијих злочина у протеклом рату процесуира, а одговорни казне.

"Доказа је било, али очигледно да је воље за процесуирање овог предмета мањкало. Ако оставимо по страни одуговлачење истраге у овом предмету, очекујемо да сада надлежни правосудни органи ураде свој посао", навео је Којић.

 

 

Коментари / 63

Оставите коментар
Name

Аско

08.12.2015 08:03

Конацно! Још цекамо Џаферовица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

08.12.2015 09:12

Перица ради свој посао! А СНСД се опет предомислио, сад воле Џаферовића.

Name

Едо , Слатина - Тузла

08.12.2015 09:29

Рефик Лендо , Сеад Делиц (ИИ Корпус), Салко Букваревиц сада министар за борце у Ф.БиХ " Црни лабудови "(СДА пандан неким екстремним српским формацијама) , Тузлаци и са Тузланског кантона наставите низ (не знам улогу Садица,Сувалица,Зилица до краја у рату осим енормног "постеног богацења") , и овако би сви требали помоци СИПИ и осталим агенцијама да се "оцисте"(или покусају) све поре овога насег заједницког,крхког друства !

Name

Едо , Слатина - Тузла

08.12.2015 09:46

Заборавих напоменути Шерију Заимовића у Холандији је и има њихово дрзављанство из тузланске Казан махале(улица гдје је хрватски конзулат) који је имао "тајну лицну полицију" приводио са Миленком Перкицем Блеком и Аљосом Јакуповицем(мислим да се презива тако) кога је хтио и "хумано испитивао"(има их јос прилицан број )....

Name

Саса.бл

08.12.2015 10:12

Нису ми јасни ови сто пису глупости... Није Сипа та која одлуцује ко це бити ухапсен. У тузиластву је проблем, они су ти који не раде свој посао. Сипа је само сервис тузиластва и није битно ко је директор сипе... Зато нема потребе помињати ни Перицу ни било кога. Залосно је само сто овај злотвор није трунуо у затвору претходних двадесет година.

Name

ВРС РВИ

08.12.2015 10:41

Биће коначно када добије одговарајућу казну. Не заврашава се све са њим и Џаферовићем. Шта мислиш колико још има Орића, Делића ... и сличних. Овдје је међународна заједница са тужилаштвом БиХ сматрала Србе као народ за иживљавање док су мухџахедини играли фудбала са одсјеченим српским главама. Ово је само увлачење западу у гу*ицу да би изгледаледало како се боре против тероризма и муџахедина који су учествовали у рату. Неби ме уопште изненадило да га осуде за прекршајно дјело у рангу онога као када прођеш кроз срвено свјетло на семафору.

Name

лл

08.12.2015 10:45

Читам коментаре и долазим до закључка да је проблем коментатора што свако своје злочинце брани!

Name

ре Едо

08.12.2015 10:49

Муња хода око тебе,сад цес ти то сам полицији исприцат.

Name

вријеме курве, фукаре и будале

08.12.2015 13:46

За овог што каже да Едо лупа глупости. Тачно је да тужилаштво подиже оптужницу, али СИПИ нико не мора наложити да истражује и прикупља доказе! Е, кад ти СИПА, црно на бијело, достави све те доказе, 'ајде је ти тужиоче немој подичи! Не мораш, али ћеш онда и ти доћи на ред. Времена се мијењају.

Name

ре едо слатина

09.12.2015 09:00

Супер си лик И ја сам из тузле мозес ли како да ми лицно прослиједис те инфо

Name

Миркец

08.12.2015 08:07

Питање је само,колико дуго це бити у затвору,?

ОДГОВОРИТЕ
Name

провидно

08.12.2015 11:04

Цим су Срби подигли глас против суда и тузиластва БиХ и против Уставног суда одма као хапсење... Изаце за дан два само це га саслусати... Глупост.

Name

босанац

08.12.2015 11:18

Миркец треба казнити сваког ко је злоцине цинио, или није спрјцио а могао је.Без разлике на вјеру и нацију.

Name

ПАВДОЉУБАЦ

08.12.2015 14:24

Веровали или не први пут се слажем са овим што се потписује са ''босанац''. Понављам његове речи: ''... треба казнити сваког ко је злочин чинио, или није спречио, а могао је. Без обзира на веру и нацију''. Наглашавам овај део ''БЕЗ ОБЗИРА НА ВЕРУ И НАЦИЈУ''. Е, у том и јесте проблем што су досад Срби експресно процесуисани за разлику од ... Закључите сами!

Name

Последњи кинески цар

08.12.2015 17:59

Браво за Босанца! Лицно сам био доле у то вријеме. Из моје јединице јос увијек нема 15 људи,а 28 их је убијено на најсвирепији нацин, вецина одсјецањем главе. Људе смо сахрањивали без глава или са 1/2 тијела. Касније су нам доставили 7 тијела које су спалили и која су угљенисана. Једноставно страва и узас,не мозес помислити да то људски ум мозе смислити и уцинити. Нестали? Њихове мајке и оцеви /вецина их је до сада помрла/,дјеца и родбина не знају нити це када знати гдје су њихова тијела. Онај ко је то наредио и уцинио мора људи одоговарати! И свако мора одговарати за своја недјела и злоцине па да је мој најродјенији! Ти људи су монструми било како да се зову,било које вјере да су. Они би убијали и свој народ због користољубља јер им је злоцин у генима. Треба нам само повјерење једних у друге.Нека свако одговара за своја дјела и нека сви такви иду пред Суд и у затвор,тамо им је мјесто. А народ у БиХ не треба СЛУСАТИ ОТРОВНЕ ГОВОРЕ ПОЛИТИЦАРА,вец их треба игнорисати и смјенити све такве на следецим изборима. Народ не смије дозволити да нас сака неписмених лопова поново доведе пред орузани сукоб.

Name

Перо Периц

08.12.2015 08:09

Ајд поцело је и њих хапсити,ваљда се неце на овом заврсити.Има их пуно ,сви који су уцествовали у заједницком злоцинацком подухвату и орузаном нападу на српски народ у БИХ треба похапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

08.12.2015 09:35

Господине , злоцинац је злоцинац , он нема вјеру и нацију , дакле са све три стране све похапсити и када , назалост , нема смртне казне , робија од 40 година без права залбе свима!

Name

Перице

08.12.2015 09:38

Како ти не досади лагати самог себе 25 година???

Name

неко

08.12.2015 08:11

Кад це бити ухапсен злоцинац Атиф Дудаковиц који је у камере наредјивао да се пале Српска села и да се стрељају заробљеници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данас и овде

08.12.2015 08:16

Махмуљин ће имати среће,ускоро референдум о суду БиХ у РС-у,тако да би врло брзо могао процес бити завршен у његову корист

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пе

08.12.2015 09:07

Какав закон о тужилаштву? Нема од тога ништа где би нас то тек одвело да оду стране судије из суда. Тек би одна велики Баја поста велики.

Name

Бијељина

08.12.2015 08:16

Цада ће бити ухапшено најмање десет Срба који су спријечавали Алијине исламске екстремисте да нам на покољу дјецу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

08.12.2015 08:22

Не браним балију али ста би сте ви да сте били урадили на његовом мјесту? Лако је говорити вама који никада нисте били у рату и на првим линијама или у акцијама где људе хвата привремено лудило наидју на злоцин па јос веци из освете нацине итд.Алија изметбеговиц га увалио у то где ЕЛ МУДЗАХЕДИН те убије или закоље за трен ока, за једну ријец или поглед. Око цовјека је био све кољац до кољаца, и он ту да стити или брани Србе или од њих одузима заробљенике па са њима зарати умјесто са Србима, уцјењен је био тај генерал и његова фамилија, није смио да баци орузје! Одосе дјеца и зена браца и сестре сва фамилија, сад се командујуца одговорност Алијина и Орицева пребацује на једног генерала који се није по злоцинима процуо!!Колико ја знам ако неко зна другу прицу нека је написе!! Него је некоме засметао као сто су и наси генерали невини одводјени у Хаг и иструли по казаматима!Па ти мудзхедини су одсјецали српске главе и сутирали ко лопту а преостале набијали поред пута на коље и сада треба један муслиман па јос генерала да одговара за све тудје злоцине као своје пропусте то јесте Алијине и Орицеве злоцине, Алија је и у Сребреници зртвовао-побио муслимане а мудзахедине је слао на муслиманска села да спаљују куце оних који нису хтјели да цине злоцине а Насера Орица који је побио својом руком лицно на стотине СРБА стите, овог јадника потурују да оперу крваве руке косто то уцини Пилат од Христа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бисцанин

08.12.2015 08:23

Мени су Срби ко браћа, и тешко ми је што многи мене гледају испод ока због дијела Изетбеговића и тих мудзахедина...и што је дошло до таквих несрећа.. ништа нам то није требало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

08.12.2015 08:28

...сутра на слободи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ке

08.12.2015 09:25

медиска ...патка.

Name

Рихад

08.12.2015 08:31

Не дај се Сакибе уз тебе смо. Идес који дан на испитивање и на слободи си .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

08.12.2015 08:35

Сад це вехабије направити проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

08.12.2015 09:40

Сваки народ треба оцистити свој "кукољ"!Јутрос пуним воду на извору на Сицком Броду код "Бинга" и нас пар се смијемо,зезамо а један вехабија нас са мрзњом гледа!Ја као цовјек из мијесаног брака родјен,неутрално вам говорим да је огромни број Босњака против вехабија јер нико не зели да носи звоно због неких "брадатих" којих на залост све висе има !

Name

Пасха

08.12.2015 08:38

Он није крив

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амир Чамџић

08.12.2015 08:41

Коначно да је на ред дошла и "Возућа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

маторо гундјало

08.12.2015 08:55

Е сад смо је*али јежа! Сутра или прекосутра ће бити ухапшено најмање 10 Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја!!!

08.12.2015 09:08

Нормално да треба хапсит, ако су цинили злоцине није ни битно јел србин, хрват или муслиман...! Не разумијем вас који их браните на све 3 стране. Ако ви одобравате злоцине, ако је по вама херојски убити цовјека цивила, побити цијело село сто се крсти с 5 прстију, 3 прста или пак клања, па...

Name

Недостаје

08.12.2015 08:58

Опет само Србе хапсе за ратне злочине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоцо

08.12.2015 09:00

Па да, да и овај ђенерал Сакиб погледа на таван родне куће, гарант би нашао икону крсне славе и кандило.

Name

срс рс

08.12.2015 08:59

Тзв. армија бих је била спрдачина у војном смислу, али зато смрт за цивиле због огромног неуспјеха на свим ратиштима, гдје никад, али никад нису добили неку битку, они су сав свој бијес искаљивали на нејачи, дјеци, женама, старцима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

рода климент

08.12.2015 09:35

конацно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

08.12.2015 09:37

Колико це сада бити ухапсено српских бораца за овог једног мацмудана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

08.12.2015 10:23

У праву си ово је само представа по оној старој да се власи не досјете.кадија те тузи кадија ти суди...а неце кадија сам себе тузити овај це вецерас бити одмах пустен да се брани са слободе а сутра вец 10 срба це похватат

Name

Ре пасха

08.12.2015 09:49

Он јест крив а и ти си

ОДГОВОРИТЕ
Name

Он

08.12.2015 10:53

Дали це икада доци на ред злоцини поцињени у Одзаку-Посавина?Срамота је то да је толико времена просло!

Name

драган

08.12.2015 10:16

Сакиб Махмуљин је ухапђен плански. Притисак српске јавности је велик. Међутим, увјерен сам да Махмуљин неће бити осуђен из једнон јединиг разлога и то што "објективно није имао контролу руковођења и командовања над одредом "ел муџахедин". Из истих разлога је ослобођен сребренички кољач Насер Орић у Хагу, а иста квалификација је била и за Расима Делића. Живи били па видјели. Да је правда за све иста до сада би већ требао бити осуђен крајишки џелат Дудаковић који је снимао своје злочине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рамце

08.12.2015 10:36

Сад би требали залеци Дудаковиц,Мехмедовиц.... а испред српског народа Клосарац и Пандуревицка јер униставају српско српске односе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазо

08.12.2015 11:06

Кад це бити ухапсени они који су наредили напад на Тузланску колону или напад у Добровољацкој улици у Сарајеву Селим Беслагиц, Ејуп Ганиц, Јован Дивјак, Атиф Дудаковиц и маса других злоцинаца који слободно сетају. Ово је вејероватно замазивање оцију као са Насером Орицем, вецерас це га одмах пустити да се брани са слободе а после пар год судјења бице ослободјен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

08.12.2015 11:29

"... командант 3. Корпуса АРБиХ терети се да је пропустио да спријечи..." - код нас , се каже , наредио ...и добро нису чекали да му буде 90 година , као Артуковићу и Динку Шакићу , па да га онда ухапсе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Француз

08.12.2015 12:21

Ово је порука за Србе , Хрвате , Муслимане и све остале да никад висе не дизу руку а камал да иду у неку војску нит икад висе да дизу побуне .. Неке су побили после рата а неке хватају 20 година после .. ?? Наравно се треба судити злоцинцима ал 20 година после у тако малој дрзави ?? позз свима ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИЗЕМ ТИ ПРАВДУ

08.12.2015 13:26

Сад би било логично да је следећи Џаферовић, па Дудаковић, па Јово Дивљак, па Ганићи, па... Међутим, пошто само за Србе вреди командна одговорност, папка Сакиба ће на крају ослободити јер ''као'' није он лично клао (већ само помагао, држећи жртве за ноге). Да се кладимо да ће и овог папка прво пустити да се ''као'' брани са слободе, а после док се ово мало слегне и заборави, пустиће га пошто неће бити довољно доказа.

Name

РАВНОТЕЖА

08.12.2015 13:31

Хајде да погађамо шта ће у сутрашњим медијима бити ударна вест?! Дакле, УХАПШЕНО 17 СРБА ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД НЕВИНИМ...НА ШИРЕМ ПОДРУЧЈУ...! Јесам ли погодио?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВЕДОК САРАДНИК

08.12.2015 13:37

Чуј пропустио да спречи почињење ... кривичних дела ратног злочина...?! Да се кладимо да их је у најмању руку аминовао, ако није и наредио ове ужасне злочине. И само још недостаје да га ослободе пошто се командна одговорност односи само и искључиво на Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

08.12.2015 14:03

Па је ли био комадант одреда или корпуса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

08.12.2015 19:45

Глумиш наивка. Био је командант агресорског корпуса а у саставу корпуса је био агресорски одред крвника, којима је Алија послије рата великодушно подијелио држављанства.

Name

Кгб

08.12.2015 14:35

А ста се цекало до сада мајке ти двадесет година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шабан

08.12.2015 16:51

Сакиб Махмуљин је био командант 3 корпуса АРМИЈЕ РБИХ у чијем је саставу био одред ЕЛ МУЏАХИД. Други је командовао тим одредом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А Козарац, Приједор?

08.12.2015 18:03

А да ли се у оптужби спомиње као организатор побуне муслимана које је илегално наоружавао и предводио у Козарцу и Приједору? Чисто сумњам, јер муслимани у Козарцу, Приједору и околини, водили су отворену војну побуну, што се може јавно видјети на гробним натписима - муслиманским споменицима , а у јавним медијима воде се као ткз цивилне жртве рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

08.12.2015 18:35

Ја само имам једну зељу да еду слатину из тузле упознам

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

08.12.2015 18:52

Није он едо он је милан или рајко

Name

зумба

08.12.2015 19:07

Интересантно да суд БиХ није оптузио ниједног српсог комаданта него само босњацке.Сад суд и тузиаство БиХ ваља ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузла

08.12.2015 20:27

А засто вам БН телевизија не да информацују да је у току ових последњих пар дана ексхумација ко зна колико побијених недузних цивила Босњака у мјесту Козлук.Које сте ви срби мјестани крили ових 20 год.стид и срам вас било.О томе неписете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

08.12.2015 21:48

БН више не постоји. У задњих годину дана су тотално изгубили подршку већине нормалног свијета, постају РТРС-2. То се да закључити по хушкачким текстовима, и неколико редовних коментатора којима је све дозвољено... Чак су почели и ХВО да ословљавају са поштовањем, једино је Армија БиХ остала "такозвана". Циркус! Послије очекују да неко стане у њихову одбрану када им Додик заврће уши??? Њихови новинари не смију прићи СНСД-у на 10 километара, а изгледа све знају као да са Рудоњом скупа спавају. Не очекујем да овај коментар прође вашу цензуру (навикао сам), али ето, барем да знате како дјелујете у очима људи који су завршили виśе од 2 разреда школе...

Name

ХЕРЦЕГОВАЦ

09.12.2015 11:32

Боснац, јесам ли ти већ рекао да ти је ћаћа, пардон бабо Рудоња, и то велики. И не вређај оног кога мислим да вређаш, а мислим да на истог мислимо. И друго, пратиш ли тзв. ''Дневни аваз'', а мислим да пратиш. Е, па тзв. господа уредници и новинари из тог тзв. гласила већ ослободила вашег тзв. генерала. Шта сад кажеш на објективност, незавиосност и толеранцију, такозвани коментаторе?! Ха?!

Name

ре роки

08.12.2015 20:53

ја сам се вец поцео распитиват за адресу било би ред цовјека посјетит

ОДГОВОРИТЕ
Name

перица

09.12.2015 17:58

Пустили зликовца

ОДГОВОРИТЕ
Name

КС

09.12.2015 18:05

О,драги бозе....тузилац--муслиман.Ста оцекивати?!!!!

ОДГОВОРИТЕ