Барак Обама обећао: "ИД" ће бити поражена

Амерички председник Барак Обама данас је, у ретком обраћању из своје Овалне канцеларије које је имало за циљ да умири преплашену нацију, обећао да ће Америка уништити Исламску државу и да ниједан њен присталица у САД или иностранству неће моћи да се сакрије.

Свијет 07.12.2015 | 08:00
Барак Обама обећао: "ИД" ће бити поражена

То је тек трећи пут да се Обама обратио јавности из Овалне канцеларије, што је прилика коју амерички председници још од Харија Трумана користе да покажу одлучност за решење неке националне кризе, а повод Обамином обраћању је био прошлонедељни терористички напад у Сан Бернардину, у којем су двоје присталица ИС убили 14 људи, пренела је агенција АФП.

"Након толико много ратова, многи Американци се сада питају да ли нас је захватио рак који нема лека који би нас одмах излечио", истакао је Обама и додао да је масакр у Сан Бернардину доказ "растуће" домаће претње.

Као отац две ћерке, Обама каже да би могао да замисли себе или своју породицу у Сан Бенардину или Паризу, где се 13. новембра догодио терористички напад, у којем су присталице ИС убили 130 људи.

"Ово желим да знате: претња од тероризма је стварна, али ми ћемо је пребродити. Уништићемо ИС и било коју другу организацију која покуша да нас угрози", истакао је амерички председник и додао:

"Наша војска ће наставити да трага за терористима где год да је потребно."

Обама је такође позвао муслимане у САД и широм свта да "одлучно и недвосмислено одбаце мрзилачку идеологију коју промовишу групе попут ИС-а и Ал Каиде".

Он је најавио и примену стратегије на више фронтова против Исламске државе, која ће се једнако одвијати на пољу комуникација, високе технологије и контра-пропаганде, као и на пољу војне силе.

Коментаришући нападаче из Сан Бернардина, Саједа Фарука и његову супругу Ташфин Малик, који су оставили своју шестомесечну ћерку баки и кренули у убилачки поход у којем су одузели живот 14 људи, Обама је навео да је тај пар кренуо "тамним путем радикализације".

"Они су прикупили залихе оружја, муниције и бомби. Тако да се овде ради о терористичком нападу", истакао је председник САД, додајући ипак да "нема доказа да је тим убицама управљала нека страна терористичка организација или да су били део шире завере на тлу САД."

Фарук и Малик су погинули неколико сати после напада, у обрачуну са полицијом, па су њихови мотиви за напад остали нејасни.

Обама је у обраћању јавности такође апеловао на јединство нације. "Не можемо да се окренемо једни против других тако што ћемо допустити да ова борба постане рат између Америке и ислама. ИС не говори у име ислама. Они су силеџије и убице, део култа смрти", навео је он.

"Ако желимо да поразимо тероризам, морамо да укључимо муслиманске заједнице као наше најјаче савезнике, а не да их одбацимо тако што сумњамо у њих и мрзимо их", истакао је Обама.

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Хм

07.12.2015 07:24

Ако ИД буде поражена онда си ти изгубио тај рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОНОС

07.12.2015 08:28

ЕВРОПА И АМЕРИКА СУ ИЗГУБИЛЕ РАТ ПРОТИВ ИСИЛ. НЕМА МЈЕСТА У ЕВРОПИ КОЈЕ У СВАКОМ ТРЕНУТКУ МОЖЕ БИТИ НАПАДНУТО СА ВЕЛИКИМ ЉУДСКИМ И МАТЕРИЈАЛНИМ ЖРТВАМА. СВАКИ ТЕЛЕФОНСКИ ПОЗИВ МОЖЕШ ОЧЕКИВАТИ СА ОНО Т Е К Б И Р! УЖАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нота бене

07.12.2015 09:42

И овом оваквом лицемјеру су они далу Нобелову награду за мир!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

07.12.2015 10:10

Американци бомбардовалу Сиријску војску,Руси се усутјели не знају ста да раде и како да се извуку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

07.12.2015 11:29

Пас лаје вјетар носи,п**ам ти се на нобелову награду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

клапац

07.12.2015 20:38

Нобел се каје што је установио фонд.