Можемо ли ријешити њихове проблеме?

Само 10 одсто лица са инвалидитетом у Републици Српској радно је неспособно, док остали могу дати одређени допринос, рекао је предсједник Координационог одбора инвалидних организација Републике Српске Зоран Добраш.

Република Српска 02.12.2015 | 13:35
Можемо ли ријешити њихове проблеме?

Добраш је новинарима у Бањалуци прије почетка округлог стола о теми "Проблеми и евентуална рјешења лица са инвалидитетом у Бањалуци" рекао да се надлежни сјете лица са инвалидитетом само приликом обиљежавања 3. децембра - Међународног дана инвалида, а да би њиховим проблемима требало да се баве цијеле године да би се направили помаци у побољшању њиховог положаја.

"Не постоји тачна евиденција о броју лица са инвалидитетом у Српској, али према нашим подацима има их око 70.000, од чега је највећи број незапослен. Проблем је што се мало ради на професионалној рехабилитацији, а без ње нема ни запошљавања", нагласио је Добраш.

Добраш напомиње да су, осим незапослености и тешке економске ситуације, присутни и проблеми у вези са паркирањем и ортопедским помагалима.

Извршни директор Удружења дистрофичара Бањалука Радован Ристић оцијенио је да је Правилник о ортопедским помагалима лош за сва лица са инвалидитетом.

"У Републици Српкој нико не врши поправку електромоторних колица и сличних помагала, а колица која се добијају на 12 година уједно су најнеквалитетнија и најјефтинија", додао је Ристић.

Представник Одсјека за саобраћај у Градској управи Бањалука Зоран Тадић рекао је да град постиже добре резултате и максимално се труди да олакша живот лицима са инвалидитетом.

"У току су измјене правилника који се односи на лица са инвалидитетом, а које би требало да ријеше слабости превозника ових лица", додао је Тадић.

Према његовим ријечима, ради се и на уклањању архитектонских баријера у граду, али је потребно и да се грађани освијесте и више воде рачуна о лицима са инвалидитетом.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ггром

02.12.2015 13:21

Ти људи немају никаква права а ма бас никаква.Цак и судови у постпци и ако знају да је рец о инвалидној особи ускрацују им права.Засто фонд Пио РСа који је и једино мјеродаван за утврдјивање ивалидности не изради картице носиоцима права инвалидности .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

02.12.2015 14:08

Тешко нашим ратним и мирнодопским инвалидима рада када због своје неспособности падну на безосећајне туђе руке. СВЕ ЋЕ ТО НАРОД ПОЗЛАТИТИ! И СВИ ЋЕ ТАКО ПРОЋИ! ИМА БОГА. ОН НАС ГЛЕДА!