Политика блокира дјеловање ОБА

Обавјештајно-безбједносна (ОБА) БиХ мора да се деполитизира и отвори у мјери у којој би јавност била упозната с барем основама њеног рада, али и кадровским рјешењима.

Босна и Херцеговина 28.11.2015 | 07:36
Политика блокира дјеловање ОБА

Ово би, у најкраћем, био готово унилатералан закључак стручњака из области безбједности и бивших обавјештајаца, који с дужном пажњом прате рад ОБА, поготово сад кад се над БиХ надвила велика опасност од терористичких удара.

Рад и дјеловање ОБА БиХ значајан је, тим прије јер је на њено чело недавно именован Осман Мехмедагић Осмица, бивши шеф обезбјеђења Алије Изетбеговића и човјек око чије се биографије преплићу разне интриге.

Један од оних који су увјерени да се Агенција никада није професионализирала је и Енвер Казаз, професор и политички аналитичар из Сарајева.

"Јасно је као дан да се ОБА није до краја деполитизирала. То је и данас партијска служба и полиција", сматра Казаз.

Разумљиво, многе истакнуте личности с пословичном дозом опреза анализирају рад ОБА, попут Селме Цикотића, бившег министра одбране БиХ, који је био један од (неслужбених) кандидата за новог директора.

"Јако је важно да ОБА има димензију професионалног рада, поготово у сложеним ситуацијама", каже Цикотић, који није могао да одговори на питање може ли оваква ОБА да одговори свим безбједносним изазовима.

"Не могу вам то рећи, зато што нисам пратио њихов рад", каже Цикотић.

Предраг Ћеранић, стручњак из области безбједности закључује како је ОБА оптерећена с више проблема те да се најснажнији политичке природе.

"У тој једној политичкој дисхармонији тешко је утврдити садржај рада Агенције. Из РС је било доста притужби на рад ОБА да је сервис страних служби, а то се видјело и из писма директора ЦИА, који је нагласио да жели да буде консултован када је у питању избор директора", каже Ћеранић те закључује да ниједна сродна служба у регији није под таквим супервизорством странаца.

"Нови директор дуго је био оспораван, иако је то дискутабилно, с обзиром на то да је он годинама био на једној од кључних позиција у Агенцији. У неку руку, његово постављење је позитивно у смислу стицања суверенитета јер је неспорно да је Изетбеговић успио да одоли том притиску", истиче Ћеранић те закључује да новом руководству свакако треба дати шансу.

Хамзу Вишћу, војно-политичког аналитичара и пензионисаног бригадира ОС БиХ, пак брине "неспремност за сарадњу и координацију". Стога сматра како је потребан међусобни респект и уважавање на нивоу БиХ, висок ниво повјерења и професионалан рад.

"Наравно да питање надлежности треба рашчистити прије акта насилног екстремизма или тероризма. Тиме би била окончана прва фаза реформе - успостављање јасног правног оквира за функционисање полицијских и обавјештајних структура и агенција. Већ у овој фази реформе утицај политике би морао бити обуздан квалитетним парламентарним надзором, а безбједносне службе и сервиси предани професионалном кадру, којег и те како има у њима", сматра Вишћа те закључује како је важност ОБА потребно нагласити поготово у овом безбједносном тренутку.

Мунир Алибабић Муња, директор бившег ФОСС-а (Федералне обавјештајно-сигурносне службе), један је од најпознатијих безбједњака у регији, човјек упућен у рад обавјештајне заједнице. Он подсјећа да је још прошле године у својој књизи "Тајни рат за Босну између СДБ-а, КОС-а и ЈНА" најавио овакве ствари.

"У тој књизи сам описао стање у обавјештајним институцијама и предвидио ова турбулентна дешавања у склопу глобалних безбједносних кретања и терористичких активности и пријетњи", рекао је за "Независне" Алибабић.

Извор: Независне

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

смолуца

28.11.2015 07:20

Они треба да раде за БиХ(два ентита) и добро њених народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.11.2015 18:43

Па они раде за оба ентитета. Бошњаци шпијунирају Србе и Хрвате а ови њих.