Једина ваздушна битка Русије и САД у историји десила се изнад Ниша

Седмог новембра 1944. одиграла се битка изнад Ниша, између ваздухопловних снага САД и Совјетског савеза. Био је то једини непосредни војни сукоб између Америке и СССР-а у историји ове две земље.

Свијет 25.11.2015 | 20:30
Једина ваздушна битка Русије и САД у историји десила се изнад Ниша

Након успешне офанзиве здружених снага Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије октобра 1944. и потискивања немачких снага на север, дуга колона возила Шестог гардијског стрељачког корпуса Црвене армије кретала се из Ниша према Београду, пошто јој је наређено да ојача јужно крило Мађарског фронта.

Изненада, око 10 сати пре подне, са југоистока, изнад планине Јастребац, три групе америчких борбених авиона П-38 лајтнинг појавиле су се на хоризонту и прва је одмах напала конвој, уништивши неколико возила, убивши 31 особу и ранивши 37.

Иако потпуно изненађена и неспремна на ово, руска војска је одмах узвратила. Када је друга група ловаца започела напад, командант 17. ваздухопловне армије, која је у то време била стационирана у ваздухопловној бази у Нишу, издао је наређење за полетање ловаца Јаковљев Јак-3 из 659. пука 228. ваздухопловне дивизије.

Две групе авиона сусреле су се на ободу града и започела је невиђена борба коју су запањени грађани Ниша посматрали са земље.

Према сведочењу ваздухопловног инжењера Драгослава Димића, који је тада био дете и био међу окупљеним грађанима Ниша, совјетски ловци летели су изнад старе тврђаве на висини од свега 20 метара и одоздо нападали америчке авионе. Један амерички авион је експлодирао и пао на земљу близу аеродрома у нишкој ваздухопловној бази. “Јакови” су пролетали између америчких авиона, који су кружили, и увек изнова нападали, овога пута одозго.

Убрзо се бици придружила друга група “јакова”, коју је предводио познати совјетски војни пилот капетан Колдунов, који је полетео из друге ваздухопловне базе код Ниша. У вртлогу смрти, који се формирао у ваздуху учествовало је девет совјетских авиона јак-3 и неидентификовани број америчких ловаца П-38.

Обе стране су изгубиле неколико авиона, неки су оборени у дирекним борбама авиона а други су били оборени противваздушном одбраном која је такође стигла у помоћ.

До данашњег дана није потпуно јасно зашто су Американци напали Руски конвој. Могуће је да се група ових авиона изгубила, одлутала импресивних 400 километара и погрешно идентификовала колону камиона као Немачку.

Историјски подаци нису уједначени по питању колико су авиона обе стране изгубиле тог дана. Амерички извори говоре о томе да су оборена 4 авиона “Јак” и 2 ловца П-38, док руски извори тврде да су оборена 2 “Јака” и 5 П-38. Пошто је овај инцидент био строго чувана тајна од стране Вашингтона и Москве нико неће са сигурношћу знати тачан број док се са званичних докумената не скине ознака “поверљиво”.

У сваком случају овај занимљиви сусрет остаје упамћен као једини директан сукоб између Америке и Русије у њиховој двовековној историји.

Извор: wикипедиа / wорлдофwарпланес.еу / Блиц

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Царство

25.11.2015 19:44

Никад царство није ударило на царство, па неце ни САД на Русију. Мозе једино да хускају неке мање или унутрашње непријатеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кгб

25.11.2015 19:56

Америка је одбранила русију од њемаца идемо мало играт истине

ОДГОВОРИТЕ
Name

хахахаахх

25.11.2015 20:32

Јоооој куку мајко хахахах

Name

Михаило Микић

25.11.2015 22:12

Тешко оном кога Америка брани и Русија храни!

Name

лоло

25.11.2015 22:22

11 временских зона се не може побиједити и освојити. Штета што су продали Аљаску, да нису, протегли би се у још 3...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

25.11.2015 22:23

А шта је било у Вијетнаму?

ОДГОВОРИТЕ