Вај-фај је прошлост, стиже нам 100 пута бржи ЛАЈ-ФАЈ!

У будућности ћемо дефинитивно чути много више о Ли-Фи технологији бежичног преноса података великом брзином и то користећи видљиву светлосну комуникацију (ВЛЦ).

Информационе технологије 25.11.2015 | 13:00
Вај-фај је прошлост, стиже нам 100 пута бржи ЛАЈ-ФАЈ!

Научници су тестирали ову технологију и успели да остваре брзину од 224 гигабита по секунди, а потенцијал ове технологије моћи ће да пормени све што данас знамо о интернету.

У Талину у Естонији испробали су Ли-Фи технологију и успели да достигну брзину преноса података од једног гигабајта по секунди, што је 100 пута брже од просечне брзине Wи-Фи технологије.

Ли-Фи технологију је осмислио Харалд Хас са Универзитета у Единбругу 2011. године, када је први пут демонстрирао како паљењем и гашењем светла на једној ЛЕД сијалици може да пренесе много више података него мобилни одашиљачи.

Ова технологија користи ВЛЦ, посредника који користи видљиво светло између 400 и 800 терахерца. Оно функционише као невероватно напредан облик Морзеове азбуке, као паљење и гашење батеријске лампе да би се написала порука. На исти начин ЛЕД сијалица кад асе пали и гаси великом брзином може да се користи за писање и преношење података у бинарном коду.

У питању је толика брзина паљења и гашења светла која није видљива људском оку. Једна од бенефиција овакве технологију у односу на Wи-Фи је и да светлост не може да пролази кроз зидове, што га чини много безбеднијим и уређаје мање склоним међусобним мешањем и утицајем.

- Све што нам је потребно је инсталирати мали микрочип у сваки потенцијални светлосни уређај који би онда могао да комбинује основне функције: осветљење и бежично преношење података. У будућности не само што ћемо имати 14 милијарди сијалица, него ћемо тако моћи да имамо 14 милијарди Ли-Фи одашиљача за чистију и светлију будућност - рекао је Харалд Хас.

 

Коментари / 0

Оставите коментар