Шилер није терориста, али бјежи од закона

Србин који је ухапшен у Мароку, на граници са Шпанијом, нашој полицији и Интерполу познат по преварама. Презиме узео од очуха. Истражују се његови послови

Свијет 23.11.2015 | 09:00
Шилер није терориста, али бјежи од закона

Михаил Шилер, Србин који ухапшен у Мароку пре неколико дана, по свему судећи није терориста али је у “свађи” са законом. Према информација до којих су дошле “Новости” он је варајући људе у Немачкој и Швајцарској згрнуо озбиљне суме евра.

Тренутно припадници српских обавештајних служби размењују податке са колегама из Швајцарске и Немачке. Како смо незванично сазнали у обавештајним круговима, Шилер презиме није наследио од оца Немца, већ је узео очухово презиме. По свему судећи, крио је идентитет. Такође је познато да је недавно у селу Угриновци код Београда купио кућу.

Како откривају српски обавештајци, он је из Београда тражио наивне људе у Швајцарској и Немачкој и продавао им преко берзе безвредне акције пропалих фирми. Жртве је налазио преко интернета или телефоном и представљао им се као заступник брокерске куће. Купио би велики број акција неке пропале фирме и на тај начин на немачкој берзи вештачки би приказао да оне вреде више.

Будуће купце би обрлатио како је одличан посао да они купе те деонице, јер власник наводно улаже у компанију, па ће она врло брзо много више вредети. Жртвама је обећавао велику зараду кад препродају акције. Након што би они уплатили новац, Шилеру би се изгубио сваки траг, а вредност акција на берзи би стрмоглаво падала.

Према информацијама “Новости”, пре две године је и у Србији изварао неке људе, после чега је отишао у Мароко да живи. Верује се да је и тамо наставио са истим “послом”, а жртве је увек бирао у Европи.

С обзиром на то да га је полиција зауставила и привела на граници приликом покушаја преласка из Марока у Шпанију, то значи да је био на Интерполовој потерници. Највероватније је да га због бројних превара, којима је људе знао да оштети и за више десетина хиљада евра, тражи немачка полиција.

Шилер се налази у екстрадиционом притвору у мароканском главном граду Рабату. Кад се одселио у ову северноафричку државу пре годину и по живео је у граду Маракешу.

У српској амбасади у Мароку очекују да би у понедељак могли да добију информације од тамошњег тужилаштва због чега је Михаил Шилер ухапшен. У понедељак би требало и да неко до српских службеника оде у затвор да га посети. Породица је већ ангажовала и адвоката.

Извор: Новости

Коментари / 0

Оставите коментар