Није било упада у ЦИПС-ову базу

Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) одбацује наводе које су пренијели медији у БиХ и региону, а тичу се упада у базу података коју за надлежне органе одржава ИДДЕЕА.

Босна и Херцеговина 20.11.2015 | 19:10
Није било упада у ЦИПС-ову базу

Фотографије апликација за претрагу по бази цивилног регистра и путних исправа које су објављене нису апликације које су у надлежности ИДДЕЕА-е. Из ИДДЕЕА-е наглашавају да фотографије приказују апликацију која се више не користи, а у прилог томе иде и чињеница да су сличне фотографије објављиване и прије неколико година.

Увидом у фотографије које су данас објављене и анализе логова претпоставља се да се ради о истим фотографијама са апликације која више није у функцији.

Сваки службеник институције која има приступ подацима или обрађује личне податке прво се овласти да врши управне поступке или приступа подацима. Систем биљежи сваку активност коју тај службеник изврши било да се ради о приступу подацима или самој обради података.

Уколико особа која је овлаштена да законито проводи поступке изврши злоупотребе, не може се говорити о техничком проблему система.

Систем биљежи све логове и на основу тога се тачно може утврдити која је институција, односно службеник и када приступао подацима. У систем који одржава ИДДЕЕА увезано је 835 локација (министарства унутрашњих послова, матични уреди, правосудне институције, институције за провођење закона, централна и изборне општинске комисије, дипломатско - конзуларна представништва...)

Подвлачи се да су заштите на систему ИДДЕЕА-е у складу са стандардима Европске уније, а додатна унапређења и усклађивања са актуелним стандардима се врше континуирано. Сви технички механизми који се препоручују УН и Европским конвенцијама за заштиту података приликом електронске обраде података обухваћени су постојећим системом.

Техничка рјешења по питању заштите података су таква да се формира један затворен систем који не излази на јавне комуникационе путеве, поготово за локације у БиХ.

ИДДЕЕА институционално и организационо формира ресурсе који су у стању да се носе са изазовима везаним за покушаје нелегалног приступа системима и користе се технике заштите које су у складу са посљедњим технолошким рјешењима.

Сви логови се чувају 10 година, а такођер постоји и низ других техничких и системских мјера заштите (ниво мреже, ниво оперативног система, ниво апликације - корисници, органи, права приступа и слично). ИДДЕЕА је о овом случају већ упознала све надлежне институције за провођење закона на нивоу БиХ, наводи се у саопћењу ИДДЕЕА-е.

Извор: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ДрАган

20.11.2015 18:19

Па добро онда ако није било упада о чему се ради?Има ли у тим логовимса који се чувају дест година Ко је штампао ове слике?

ОДГОВОРИТЕ
Name

аа

20.11.2015 22:28

На једној од фотографија на једном од портала гдје се виде фотографије на страт инији види се фолдер под именом владо ј. Ради се о човјеку из УКП-а МУП-а РС, друго фотографије су из базе ЦИПС-а која је урађена 2003 године на платформи Орацле 6. Што се тиче рачунара ради се о ОС wин 95 па ви видите. Фотографије је из МУП-а РС неко уступио новинарима... а креиране су прије виише од 10 година, што се на крају види и по датумима кад су личне карте издате

Name

Михаило Микиц

20.11.2015 22:44

Данас није висе ниста сигурно и заувјек обезбедјено. Новац зато цувајте у сламарицама а богати могу да паре цувају такодје у дусецима. Немојте само заборавити где сте паре сакрили и СВОЈ новац оставили. Немојте такодје заборавити да СВОЈ новац замјените на вријеме прије него сто наса модерна Дрзава БиХ или како се она вец зове НЕБУДЕ попут Сведске увела електронско срество плацања!

Name

Васке

20.11.2015 21:49

Колико су пара извукли Ланацо и Нитес из Ципса могли су да буду сигурни као Пентагон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мр.робот

20.11.2015 22:01

по сцреенсхотовима се види да ово нема везе са било каквим хаковањем него да су слике старе ко грцка. какви су то "хакери" који користе ИЕ6 односно ИЕ уопсте? :) такодје, у титле бару писе "Дирекција ЦИПС, ИЦИТАП 1998-2004.године" знаци прије 100 година :) по ип адреси у адресс бару се види да је приступано апликацији из локалне мрезе, сто наводи на закљуцак да су ови сцреенсхотови прављени у некој од институција која има приступ ИДДЕЕА-иним апликацијама, ја бих рекао да је полиција правила ове сцреенове. јер на једној од њих у таскбару види се отворен јос један ИЕ прозор под називом "СТАНДАРДНО ПОЛИ..." ево слика у прилогу па мало погледајте... хттпс://сцонтент-фра3-1.xx.фбцдн.нет/хпхотос-xта1/в/т1.0-9/12278621_1038027589590971_8825235598869834277_н.јпг?ох=е0а96ф2б492дбф8е8беб92ефф1512ц8ф&ое=56ЕЦ994Б нидје везе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Случајни пролазник

20.11.2015 23:19

Са другог портала, преко линкова и слика, стигнем до ФБ странице "Анонyмоус Хрватска"... Ако је један или више њих (прије да је само један), онда је то прилично млад дјечак/дјевојчица који зна написати макар и један број бинарним записом исто као и ја што знам хеклати.... Какви црни Анонyмоус-и. Срамота користити то име на такав начин. Лако је доћи до странице, па погледајте и сами колекцију осталих слика. Не подржавам ни терористе ни националисте као ни политичаре, али овај начин качења слика и етикетирања особа, може имати прилично бурне посљедице.