Мали: Завршена талачка криза, нападачи мртви

Министарство одбране Малија саопштило је да су специјалне снаге ослободиле таоце које су џихадисти држали заробљене у хотелу "Радисон блу" у престоници те земље, преноси "Франс прес". Према најновијим подацима, убијено је 27 људи.

Свијет 20.11.2015 | 18:10
Мали: Завршена талачка криза, нападачи мртви

Наоружани џихадисти јутрос су за таоце узели најмање 170 особа у хотелу "Радисон блу" у Малију. Према најновијим информацијама, убијено је чак 27 људи. За сада је познато да су неке од жртава држављани Малија, Француске и Белгије.

АФП је пренео да су убијена двојица наоружаних нападача.

Припадници мировних мисија УН рекли су Ројтерсовом извештачу да су видели 12 тела у приземљу, као и 15 на другом спрату. Ипак, није познато да ли је то коначан број жртва, будући да се хотел још претражује, преноси Гардијан.

Иначе, након прве акције специјалних снага, из хотела је ослобођено око 80 талаца, док је око 124 гостију и 12 радника остало заробљено. Након друге акције, у којој су учествовале и специјалне снаге САД и Француске, остали таоци су ослобођени.

Међу заробљеним гостима налазили су се и држављани САД, Француске, Белгије, Турске, Кине... Огласила се и влада Индије која је саопштила да се међу таоцима налазило и 20 држављана те земље.

Како се наводи у саопштењу државне телевизије, специјалне снаге "чистиле" су спрат по спрат овог луксузног хотела са 190 соба. Службама безбедности Малија у помоћ су притекле и елитне јединице француске жандармерије, познатије као ГИГН, као и амерички специјалци.

У операцији су помагале и специјалне снаге САД, које су одводиле своје држављане на сигурно, али није познато да ли је реч о Американцима који су директно умешани у опасаду или су одсели негде другде у Малију, додаје ЦНН.

Екстремисти који су заробили људе унутар хотела говорили су енглески језик, изјавио је познати певач из Гвинеје који је био међу таоцима.

"Чуо сам како причају на енглеском језику. Један од њих је питао другога: "Да ли си учитао? Идемо!", рекао је певач Секуба Бамбино Дијабате, кога су ослободиле снаге безбедности Малија.

Он је рекао да није могао да види нападаче "јер је то тешко у таквим ситуацијама".
Број нападача у медијским извештајима креће се од три до тринаест, а број жртава од три до девет.

Наоружани нападачи у просторије хотела улетели су у раним јутарњим сатима, пуцајући из ватреног оружја и узвикујући "Алаху екбер".

Међу отетим гостима налазили су се и припадници француске војске, радници "Ер Франса" и особље "Талеса" (једна од водећих компанија у области електронске и ваздушно-космичке безбедности).

"Ер Франс је одмах по сазнањима о талачкој кризи отказао летове АФ3852 и АФ3873 из Париза за Мали.

Један кинески држављанин је помоћу апликације на свом мобилном телефону јавио тамошњој државној агенцији "Ћинхуа" да је и он један од заробљених гостију.

Он је додао и да се заједно с њим налазе и радници авиокомпаније "Туркиш ерлајнс", и да су сви држављани Турске.

Генерал војске Малија саопштио је да су џихадисти до сада ослободили особе које су "знале да цитирају Куран".

Најбогатији човек Африке Алико Данготе до јуче се налазио у хотелу "Радисон Блу" у Малију. Он је путем свог Твитер налога демантовао почетне гласине да се налази међу таоцима, рекавши да је у Малију био јуче.

Председник Малија Ибрахим Бубакар Кеита прекинуо је дипломатску посету Чаду, и вратио се у земљу како би лично надгледао решавање талачке кризе.

Џихадисти који су одговорни за напад у хотел су ушли тако што су се довезли у аутомобилима с дипломатским регистарским ознакама.

Овај хотел популаран је међу западним држављанима који раде у Малију. Седиште компаније налази се у САД.

Америчка амбасада у Малију позвала је грађане да се склоне због дешавања у хотелу. О нападу је информисан и председник САД Барак Обама, који се налази у службеној посети Малезији, саопштено је из Беле куће.

У августу месецу исламисти су убили 13 особа, укључујући и запослене Уједињених нација, током талачке кризе у хотелу у граду Севар у Малију.

Мали је био француска колонија до 1960. године, а земљу су захватили немири после војног удара 2012. године. Сепаратисти су заузели велике територије на северу државе, а у земљи су почеле да делују исламистичке групе, укључујући "Боко харам".

Војна интервенција, на челу са Француском, почетком 2013. потиснула је већину екстремиста. Међутим, неке области, углавном на северу Малија, и даље нису под контролом власти и страних трупа.

Извор: Блиц

 

Коментари / 0

Оставите коментар