Сарајево: Овдје су се окупљали регрути ИСИЛ-а!

У месџиду у насељу Заклопача, у непосредној близини сарајевског аеродрома боравили су пресуђени терористи, сиријски добровољци, предавачи ИСИЛ-а... Овај месџих још увијек је активан.

Босна и Херцеговина 20.11.2015 | 17:40
Сарајево: Овдје су се окупљали регрути ИСИЛ-а!

Два дана након терористичког напада у Паризу и само неколико сати уочи терористичког акта којег је у Рајловцу извео Енес Омерагић, реису-л-улема Исламске заједнице у БиХ Хусеин еф. Кавазовић одржао је састанак с муфтијама и члановима Ријасета.

У саопштењу након састанка Кавазовић и муфтије су позвали муслимане "на досљедно слијеђење ислама на темељу тумачења ханефијског мезхеба и матуридијског акаида, што је вишестољетна традиција муслимана на овим просторима". Подсјетили су и на "важност примјене раније донесених резолуција о тумачењу ислама којима се налаже слијеђење средњег пута, а одбацују све крајности у разумијевању и практицирању и вјере".

Многи су током поратних година замјерали ИЗ у БиХ што се не бави одлучније питањем агресивног односа припадника тзв. вехабијског или селефијског покрета спрам оних који практикују управо тај средњи пут, како су га окарактерисали и реис и чланови ријасета. Било је више покушаја протеклих година да вехабије преузму у посјед неке џамије у БиХ, па и саму Цареву џамију, која се налази тик уз сједиште реису-л-улеме.

Како им то није успјевало, почели су не само у селима гдје су живјели, попут Горње Маоче, Дубнице или Ошва градити или отварати месџиде у којима су листом долазили симпатизери вехабизма. Исламска заједница над тим објектима није имала надлежност. За посјетиоце тих месџида више су били заинтересоване сигурносне агенције.

Према извјештајима и сазнањима полицијских и обавјештајних агенција, једно од условно речено најзанимљивијих окупљалишта вехабија, јесте један мали месџид у Сарајеву. Налази се у улици Хајрудина Шабаније, у насељу званом Заклопача, у непосредној близини аеродрома. Увид у галерију особа које су посјећивале овај месџид те њихове биографије довољно говоре.

Кућу која је по идеји вехабијског лидера из Горње Маоче Нусрета Имамовића адаптирана за месџид, својевремено је купио Сеад Реџематовић, држављанин Црне Горе.

Реџематовић је често долазио у Горњу Маочу. Ту је заједно с Алмером Салиховићем боравио и у јутро 28. октобра 2011. године. Јутарњу молитву с њима је клањао Мевлид Јашаревић. Потом се Јашаревић запутио у Сарајево. По доласку, прво ће доћи у месџид у улици Хајрудина Шабаније, обавити молитву те потом отићи да пуца по згради америчке амбасаде.

У међувремену је Сеад Реџематовић протјеран из БиХ. Алмер Салиховић је међу првим добровољцима кренуо пут Сирије, гдје је убрзо погинуо. Многи ће из овог месџида кренути пут Сирије и Ирака, да се придруже ИСИЛ-у: Бајро Икановић, Сенад Хасановић звани Сенчи, Един Алијев, Седин Хусеиновић, Семир Хасанбеговић звани Сема, Сафет Бркић, Енвер Лилић, Емин Хоџић, Елмедин Велић, Муаз Шабић, Мидхат Ђоно, Мевлудин Цицвара.

Седин Хусеиновић је био у два наврата у Сирији. Био је свједок у процесу против Хусеина Билала Боснића, честог госта овог месџида. Хусеиновић је тада потврдио да су ту долазили они који ће касније отићи на ратиште у Сирији или су већ биле "звијезде" осуђене за тероризам попут Ријада Рустемпашића и Бајре Икановића или касније хапшених у бројним полицијским акцијама попут Кенана Окана, Берина Тахића или Кенана Крше.

Имао је месџид и међународну репутацију. У њему су, чекајући одлазак у Сирију и прикључење ИСИЛ-у, неколико дана боравила и два држављанина Словеније, Рок Жавби и Боштјан Скубиц. Месџид је давао уточиште и за повратнике са сиријског ратишта. Тако се почетком 2015. године након повратка из Сирије, овдје мјесец дана скривао србијански држављанин Сафет Шаћири.

Нусрет Имамовић је имао велике планове након формирања овог месџида. Желио је да напокон идеолошки преузме лидерство у Сарајеву. У повјерењу је најближим сарадницима говорио да су Горња Маоча, Ошве или Дубница мјеста окупљања безначајне скупине необразованих и примитивних маргиналаца.

Као предавачи у месџид долазе Мирсад Омеровић звани Ебу Теима из Беча. Он ће почетком 2015. године бити ухапшен у Бечу због подршке ИСИЛ-у. Гостују и Суад Рамић из Горње Маоче, Харун Мехичевић, вехабијски лидер из Мелбурна, Идриз Биљибани са Косова, Хисен Адеми зв. Ебу Идриз из Скопља, Абид Подбичанин из Новог Пазара, Нихад Незиревић из Словеније те Изет Хаџић из селе Ошве код Маглаја.

Но, месџид је привукао и појединце којима је вехабизам био покриће за криминал. Бајро Икановић, сада један од команданата у редовима ИСИЛ-а доводи неколико особа из крим миљеа који су почели рекетирати власнике кафића и трговина, плашећи их својим вехабијским пријатељима.

Како су извори из обавјештајне и полицијске структуре рекли, трговина дрогом под окриљем вехабизма, постала је модел рада, нарочито на подручју сарајевског, тузланског и зеничко-добојског кантона. Но, за обавјештајни сектор у том тренутку престаје надлежност, а све даље би требао бити полицијски посао.

Мали месџид у улици Хајрудина Шабаније и даље је активан…

НН