Анализа: Сви сем Србије играју фудбал, свакако и Мађарска!

Таман када помислимо да српски фудбал не може ниже да падне, 'Орлови' као да нам затраже други образ за шамар који ће уследити.

Фудбал 19.11.2015 | 23:00
Анализа: Сви сем Србије играју фудбал, свакако и Мађарска!

Исто се десило и у петак у Острави када је Б тим Чешке славио резултатом 4:1 и тако нанео Србији најтежи пораз од осамостаљења 2006. године.

Изабраници селектора Радована Ћурчића на најгори могући начин заокружили још један квалификациони циклус после којег ће Европско првенство у Француској гледати преко ТВ екрана.

Поново су у центар пажње дошле приче о односу према дресу, дисциплини, понашању, да би само три дана касније крилатица "Данас сви играју фудбал" (можемо рећи сви осим нас) ипак добила потврду – Мађарска се пласирала на Европско првенство! Одговор на питање зашто Србија то не успева смо већ покушали да дамо, да видимо сада шта се крије иза резултата нове 'лаке коњице'.

Мађари ће се наћи на смотри најбољих екипа на 'Старом континенту' после 44 године, након победе над Норвешком у двомечу баража. Они су после 1:0 у Ослу савладали Норвешку у Будимпешти резултатом 2:1 и тако поприлично убедљиво обезбедили визу за Француску.

То је прво велико такмичење на којем ће учествовати још од 1986. и Светског првенства у Мексику, док су последњи пут на Европском првенству играли 1972, када су били четврти у Белгији.

Ипак, пут до највећег успеха у скоријој историји био је веома занимљив.

Мађарска је лоше почела квалификације – поражена је код куће од Северне Ирске 2:1, потом ремизирала са Румунијом. У квалификационој групи успела је да победи само два противника – Фарска острва и Финску, али јој је и то било довољно да се нађе на трећој позицији са 16 бодова. Фаране су добили са 1:0 и 2:1, а Финце су оба пута надиграли минималним резултатом.

Против фењераша Грчке уписали су пораз и реми, са Румунијом су два пута одиграли нерешено, а од Северних Ираца, који су се директно пласирали као првопласирани, изгубили оба меча. На 10 утакмица у групи Ф екипа Бернда Сторка постигла је само 13 голова.

Последњег дана квалификација Турци су касним голом онемогућили Мађарима да се директно пласирају у Француску као најбоља трећепласирана селекција, али је после тријумфа над Норвежанима успех још слађи.

Двомеч баража дочекали су ослабљени неиграњем неколико стандардних репрезентативаца што је искористио дебитант Ласло Клејнхеслер. Везиста Пушкаш академије је у свом првом наступу постигао изузетно важан гол у Ослу којим је Мађарска победила, када је голман Ниланд лоше реаговао после његовог ударца.

Уследио је реванш у Будимпешти и спектакл на ‘Групама арени’ пред више од 22.000 гледалаца. Већ у 14. минуту било је 1:0 и навијачи су већ били спремни за славље. Нападач Слована из Братиславе Тамаш Прискин добио је дубинско додавање из одбране, побегао чуварима који су у првом тренутку успели да га сустигну. Међутим, наместио је лопту на десну ногу и савршено погодио супротни угао са неких 15 метара.

"Ово је био један од најважнијих голова у мом животу. Желим да га посветим Мартону Фулопу, мом добром пријатељу. Ово је велики резултат овог тима, веома важан за нашу земљу", рекао је Прискин.

Домаћи састав био је све бољи како је утакмица одмицала, а коначни тријумф обезбедио је у неколико минута пре краја. После корнера Маркус Хенриксен сместио је лопту у своју мрежу и Будимпешта је експлодирала.

Ни гол истог играча на супротној страни три напада касније није могао да их зебрине и отме им чињеницу да ће њихов национални тим бити један од 24 који ће од десетог јуна терати лопту на теренима у Француској.

"Момци су били фантастични, не само сада, него последњих неколико недеља. Ризиковали смо у Ослу, али сам био убеђен да могу да играју на овом нивоу. Много наших играча не игра редовно у својим клубовима, али ја верујем у њих. Интензитет игре је био невероватан, то је био кључ нашег успеха", истакао је селектор Бернд Сторк, који је тим преузео у јулу ове године.

Габор 'памучна тренерка' Кираљи

Једна од најлепших прича овогодишњих квалификација јесте она Габора Кираљија, дугогодишњег голмана нашег северног суседа. Чувар мреже Халадаса, локалног клуба у којем је и почео каријеру, за нешто више од шест месеци имаће прилику да испише нове странице историје европског фудбала.

Кираљи ће постати први 40-годишњак на Европском првенству уколико буде позван, а нема разлога да се то не деси јер је бранио на свих 10 мечева у квалификацијама.

Иако је играо у берлинској Херти, Кристал Паласу, Вест Хему, Астон Вили, Бурнлију, Бајеру из Леверкузена, Минхену 1860 и Фуламу, људи га ипак препознају по сивој памучној тренерци у којој брани.

"Ја сам голман, а не топ модел. То је питање удобности – играо сам на шљаци и трави која је зими била залеђена. Очигледно је да ћете се повредити приликом парада, ако браните у кратком шортсу. Увек одаберем већи модел како бих се лакше кретао. Покушао сам да браним у шортсу док сам играо у Немачкој и Енглеској, али ми није пријало. Крајњи резултат је важнији од тога како изгледате на терену" рекао је Кираљи једном приликом

Ни овога пута није одустао од свог заштитног знака који му је у 101. наступу за националну селекцију донео срећу и визу за Француску.

"Мислим да је ово највећи успех репрезентације у последњих 30-40 година. Још увек не могу да верујем да идемо у Француску. Имам 39 година, али и даље желим да тренирам и радим. Не знам колико ћу још дуго моћи, али уживам у фудбалу", одушевљен је био легендарни голман.

Мађарска је већ почела да слави нову 'лаку коњицу' – наследнике легендарне генерације коју је предводио Ференц Пушкаш.

На Европско првенство долазе као вероватно највећи победници квалификација. Од тима који збирно вреди мање од Немање Матића, наши 'Орлови' би морали много тога да науче.

Коментари / 0

Оставите коментар