Зашто Њемачка почиње да се руши?

Само неколико мјесеци послије побједе Берлина у грчкој кризи, појавила су се страховања да ће Њемачка, тај "ослонац Европе", почети да се руши, пише "Форин полиси".

Свијет 12.11.2015 | 20:50
Зашто Њемачка почиње да се руши?

Мноштво криза угрожава лидерство Ангеле Меркел, наведено је у чланку. То је, прије свега, миграциона криза која је изазвала раскол у влади Меркелове. Прво је министар унутрашњих послова Њемачке Томас де Мезјер изјавио да треба пооштрити правила издавања азила избјеглицама, а његов став је подржао министар финансија Волфганг Шојбле. Затим је, ипак, специјални представник Меркелове објавио да овај план није био усаглашен са канцеларком.

Поред тога, озбиљан проблем за Њемачку је скандал с концерном Фолксваген, једним од најуспјешнијих њемачких брендова, симболом њемачке индустрије.

Америчке власти су оптужиле Фолксваген да је своје дизел-аутомобиле опремио програмским софтвером који умањује реалне показатеље количине издувних гасова.

Аутоконцерн је претрпио штету од око 3,9 милијарди долара, а Европска унија ризикује да се нађе у неугодној позицији у преговорима о оснивању Трансатлантског инвестиционог и трговинског партнерства са САД. Вашингтон може да искористи "примамљиву могућност да врши притисак у вези с питањем како Европска унија комуницира с америчким фирмама", навео је потпредсједник консалтинг компаније Левик, Патрик Хилман.

Још један бучни скандал била је истрага усмјерена на њемачке чиновнике који су осумњичени да су подмићивали чланове извршног комитета ФИФА поводом свјетског шампионата у фудбалу 2006. године.

Ових дана медији су пренијели да је њемачка обавјештајна служба систематски шпијунирала своје савезнике, као и невладине организације. У међувремену, подсјећа "Форин полиси", током скандала са шпијунажом америчких обавјештајних служби, Меркелова је негодовала, изјављујући да је шпијунирање пријатеља недопустиво.

У Њемачкој влада осјећај стида, сматра њемачки аналитичар Јорг Волф.

- Њемачка економија, регулаторни органи и судство треба много да раде како би умањили штету која је на дуги рок нанијета међународном угледу земље и њеној мекој сили - прокоментарисао је Волф.

Према његовом мишљењу, САД неријетко прецјењују способност њемачких власти да изађу на крај с разним проблемима у Европи и унутар земље.

- Не треба превише рачунати на Берлин - сматра аналитичар.

Извор: Спутникнеwс.цом

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

блбл

12.11.2015 20:00

Када Свабе крену да се урусавају нас на овим просторима неце ни бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

12.11.2015 20:30

Не мора да знаци"коло среце увјек се окреце.

Name

хаха

12.11.2015 20:32

милион избјеглица по 1Е дневно је милион Е.Даље можеш и сам рачунати(ваљда)

Name

Бане

12.11.2015 20:14

Пусти празну прицу,кад Нијемци огладне,нас на цијелом Балкану неце ни бити.Реално они су ментално,техницки,уопсте привредно далеко најаци у свијету.Нико не воли своју земљу као они.За разлику од нас, они своју дрзаву практицно постују,плацају порезе и цине све да буде јос јаца.Зато сматрам да нема сансе да Њемацка прије других дрзава пропадне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Немој

12.11.2015 21:18

Немој, нека јаке Њемацке да имам дје ици радити, пусти крају одуато сам давно од Балкана

Name

РадикалНО

12.11.2015 20:44

Важно је да Русија сваким даном јача. ЕУ је пред распадом као и њене чланице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

13.11.2015 06:21

Ја мислим да би Њемацка пропала само у једном случају а то је да Срби којим случаје поцну политику тамо водит.

ОДГОВОРИТЕ