Грчка: Колапс због мјера штедње

Јавне службе у Грчкој обуставиле су данас рад, јер су радници ступили у први генерални штрајк од како је у јануару левичарска влада преузела власт, јавиле су светске агенције.Јавни саобраћај је озбиљно поремећен, затворен је метро у Атини, а аутобуске и тролејбуске линије су скраћене, док су трајекти усидрени у луци.

Свијет 12.11.2015 | 11:30
Грчка: Колапс због мјера штедње

Због штрајка су затворени музеји, школе и апотеке, а државне болнице раде само за хитне случајеве.

Више десетина домаћих летова је отказано, а медији објављују само важне вести.
Синдикати су позвали на 24-часовни штрајк у знак протеста због повећања пензија и предстојећих реформи пензионог система.

Влада грчког премијера Алексиса Ципраса је обећала да ће, према договору с кредиторима из августа у вредности од 86 милијарди евра, реформисати пензијски систем и решити проблематичне зајмове, како би испунила захтеве кредитора и добила рате помоћи и приступ фондовима за помоћ банкама.

Грчкој није одобрена рата од две милијарде евра на недавном састанку еврозоне јер кредитори сматрају да власти у Атини нису још примениле прву серију тражених реформе које се односе на заплену имовине.

Велики пораст ненаплативих зајмова услед финансијске кризе појавио се као једно од кључних питања у преговорима Грчке и кредитора.

Кредитори наводе да треба олакшати заплену кућа како би банке могле да очисте лоше зајмове, док је влада забринута да би тиме велики број људи био суочен с избацивањем.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар