Каталонија ипак неће бити независна?

Уставни суд Шпаније суспендовао је резолуцију каталонског парламента којим се покреће процес отцјепљења тог региона од Шпаније, саопштили су извори блиски суду.

Свијет 12.11.2015 | 07:00
Каталонија ипак неће бити независна?

Укупно 11 судија је уважило раније поднијету тужбу шпанске владе, чиме се аутоматски суспендује каталонска резолуција док Уставни суд не размотри детаљно тај документ.

Каталонска влада у Барселони одмах је реаговала наводећи да ће наставити да примјењује резолуцију без обзира на одлуку суда. Резолуција каталонског парламента усвојена у понедјељак даје новој регионалној влади рок од мјесец дана да почне рад на новом каталонског уставу о којем би се гласало средином 2017. и да почне да ради на стварању пореског система и система социјалне помоћи.

Одлуком парламента Каталоније такође би требало да регионална управа не мора да се обазире на шпанске институције, међу којима је Уставни суд. С друге стране, по новом закону, тај суд има моћ да суспендује званичнике који игноришу његове одлуке.

Резолуцију су подржали сепаратистичка коалиција Заједно за да и радикално љевичарска партија ЦУП, које су на септембарским изборима добиле 72 од 135 мјеста у регионалном парламенту.

Лидер богатог региона на сјевероистоку Шпаније, Артур Мас, од 2012. безуспјешно покушава да организује референдум о независности, као Шкотска која се прошле године изјаснила да остане у Уједињеном Краљевству.

Истраживања углавном показују да већина Каталонаца сматра да њихов регион мора да има право на референдум о независности, али су потпуно подијељени око тога да ли желе да Каталонија постане независна држава.

НН

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Цццц

12.11.2015 06:23

Теско ловцу који силом кера гони у лов а и држави која силом неког приморава да остане у њеном саставу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.11.2015 07:27

А баш тако чуди су и ставови Србије око Косова, јер то је готова ствар .

Name

Референдум

12.11.2015 07:32

РС 2020!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

12.11.2015 08:18

Уфф..ко че то дочекати.

Name

србијанац

12.11.2015 08:32

Е сад це одмах баја реци да има право на референдум, и да неце постовати уставни суд и да це бити суспендован као и каталонски званицници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вива ла Меxицо

12.11.2015 12:18

Ти си Србијанац таман колико сам и ја Мексиканац.

Name

само ја

12.11.2015 08:34

@Референдум Хахахаххаха али ме насмија

ОДГОВОРИТЕ
Name

референдум

12.11.2015 11:28

Ко се задњи смије најслађе се смије. Живи били па видјели. Да ти је ко рекао 1990. године да ће РС постојати 1995. године сигурно би се исто тако слатко смијао као сада.

Name

За референдума

12.11.2015 12:06

Да ти је ико реко да це кумови драгог водје да у Литванији узму и задњу пару глиници Бирац а кад сад додју Словенци са 3 милијарде марака за наплату ста би му ти реко да се ова власт брине за народ. Да брину се дају људима референдуме док се све око њих распада. Јел ко зна дал це догодине захваљујуци СНСДу људи у Лукавици имати дје да се лијеце?Јел се ко пита дал це референдум дати одговор на то питаје ил дал це кога младог са.бироа да запосли било гдје? Халабука око ницега не рјесава проблем осим пар министара на дрзавном нивоу који раде ови ентитетски су ко на даљински управљац раде само онда кад их Баја укљуци. И само оно сто њему пасе. За то вријеме криза дотице дно

Name

Референдум

12.11.2015 14:19

Као прво да би се упустио у дебату са неким морас мало да порадис на свом правопису. то је моја топла сугестија. за тако нешто је потребно времена, али никада није касно поцети. као друго, а имајуци у виду прво, ста год да ти покусам реци по питању референдума и независности републике српске мислим да би било цисто губљење времена.

Name

За референдумског Бају

12.11.2015 15:27

Управо тако правопис је лос посебно на референдумском питању. Јел мозда знас због цега се иде у и на референдуме. Јел знас цему слузи овај Бајин који не вриједи ни по .... хладне воде (оно сто његов друг Змај од Сипова казе цесто).Јел це који проблем да се ријеси тако сто це се покусати суспендовати надлезности дрзаве било која. Јел мислис да РС поалије овог ако додје до компликација мозе да презиви у овом облику? Грдно се варас да би стање остало исто ако се Американци укљуце у игру. Сама Србија економски висе није у стању запоцети било какав рат а против НАТОа поготово. Руса сто се тице ту је стање јасно без интереса ниста,висе Путину вриједи један Ерсоган којег сад покусава да добије на своју страну него 301 Миле Додик који је мало изнад сеоског варалице на његовој листи. Јел мозда знас да је неком успјело да одбрани и војницки сацува територију какву има РС одвојена на 2 дијела и окрузена НАТО алијансом јако пријатељски настројеној према свим малим диктаторима који покусавају овдје да направе руску губернију.

Name

референдум

12.11.2015 16:35

Можда ниси вичан граматици, али си супериоран стручњак за геополитику. Заиста се не могу носити са таквим капацитетом. Предајем се!