Тежина љепоте

Психолози који су вечерас у Бијељини одржали трибину "Твоје тијело је више од љепоте" указали су на проблеме који постоје у савременом извјештавању и медијском представљању љепоте.

Република Српска 10.11.2015 | 22:10
Тежина љепоте

Предсједник подружнице Друштва психолога Републике Српске за подручје Семберије и Мајевице Слађана Трифуновић рекла је да је цијена коју плаћају дјевојке и жене у тежњи да остваре наметнути идеал љепоте, као и поступци у превазилажења насталих проблема у доживљају властитог тијела, најчешће висока.

"Притисак и незадовољство које осјећају у тој тежњи може да буде, а често и јесте, окидач неких анксиозних стања и депресије", рекла је Трифуновићева.

На вечерашњем скупу, који је одржан у Народној библиотеци "Филип Вишњић", разматрани су савремени стереотипови у представљању женског тијела.

Трифуновићева је навела да се углавном сусрећемо са нереалним идеалима љепоте због чега жене плаћају одређену психолошку цијену.

"Прича о мршављењу, дијетама и лошем изгледу постала је саставни дио свакодневног разговора, а свако незадовољство тиме може да буде окидач неких других психолошких, односно емоционалних проблема", рекла је Срни Трифуновићева.

Према њеним ријечима, живимо у свијету гдје је љепота постала императив, односно инструмент за остварење жеља и потреба, при чему су занемарени други квалитети личности.

"Љепота је раније била природни феномен, а данас то, захваљујући пластичној хирургији, више није, те се код људи јавља и двострука фрустрација - природно нисам лијеп, а сада и што би могао немам новца да коригујем недостатке", навела је Трифуновићева.

Она је рекла да је став психолога да је љепота важна, али није и најважнија јер се њеним истицањем у први план занемарују други веома важни аспекти личности.

"Постоји низ начина како да се одбранимо од тога, како да прихватимо своје тијело какво јесте, да бринемо о њему, али на један уравнотежен начин да би се дала прилика и неким другим карактеристикама и вриједностима човјека", појаснила је Трифуновићева.

Осим Трифуновићеве, водитељ вечерашње трибине била је и психотерапеут Жељка Курјачки из Психолошког центра за девојке у Новом Саду.

Трибину "Твоје тијело је више од љепоте" организовало је Друштво психолога Републике Српске - подружница за Семберију и Мајевицу у сарадњи са Психолошким центром за девојке Нови Сад.

Ова трибина до сада је у Србији одржана два пута, а вечерас први пут у Републици Српској.

Намјера психолога подружнице Семберије и Мајевице је да у наредном периоду организују низ предавања о занимљивим психолошким темама и садржајима.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

10.11.2015 22:32

Свако људско биће и све што је Бог створио је лијепо на свој начин. Физичка љепота са годинама је пролазна и то није права љепота код жене и човјека. Унутрашња духовна љепоте је непролазна и она је зато стварна и траје до краја живота. Проблем је настао када су људска поколења у својој грешности почели да траже код жене и мушкарца њихову вањску и пролазну љепоту умјесто унутрашње, духовне и непролазне. Због тога нама дођоше невоље многе јер жене умјесто да посвете пажњу својој унутрашњој љепоту која се огледа у њиховом поштењу, верности Богу и мужу а оданости СРБству и породици све више пажње и времена посвећују своме вањском изгледу облачећи и понашајући се као мушкарац са чиме губе од Бога добијену своју природну женску љепоту - жественост. Жене тако све више напуштају свој природни разлог постојања да буду Богом дане честите жене и вјере супруге или животне сапунице своме мужу и мајке за примјер својој дјеци. Пресвета Богородица је најлепши примјер духовне и физичке женске љепоте,части и пиштења и Дјеву Марију зато поштоују сви људи добре воље а посебно хришћани који Пресвете Богородицу поштују као мајку свога Господа старог СРБског рођака Исуса Христа. Пресвету Богородицу поштују као Мајку Пророка Исуса Христа и муслимани због тога што о Христу пише У Курану. Жене требају због свога добра и напретка у животу да обављају њима Богом дане послове које приличе жени као људском бићу које треба да носи и рађа новога човјека. Зато се код Православни СРБа не прави разлика између мушке и женске дјеце јер сва ду дјеца Божија. Међутим многе мајке више воле мушку дјецу јер знају да је Бог прво Адама створио а затим Еву од ребра његовог. Жене требају као супруге и мајке да у име равноправности и други глупости насједају сатанским преварама и ђаволским подвалама у жељи да буду савремене и пословне жене које обично робијају своме професионалном позиву. Зато ће мужу који искрено воли своју жену исту чувати од недостојни послова. Жене и мушкарци су једнаки пред Богом по своме људском достојанству али су они различити по својој биолошкој функцији и обавезама у друштву и породици!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бег

11.11.2015 07:47

За Миахила - Узалуд си протрацио зивот!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

11.11.2015 15:39

Ха, ха, ха. Е мој беже како си слеп поред очију па нити шта видиш нити праву истину примећујеш. Хришћани свој земаљски живот проводе са вером у Бога и чврстом надом у васкрсење мртвих и живот вјечни живећи у међусобној слози и љубави колико више могу по Закону Божијем, а ђаво своје следбенике учи да циљ оправдава средство као код комуниста и тајних владара из сенке, да зато узмемо "све што нам живот пружа јер данас смо цвијиће а сутра увела ружа". Такав ђаволска поглед на свијет од многих људи и жена је створио офарбане мртвачке гробове који су са вана лијепи за гледање а изнутра су они напуњене са трулежним смрадом и мртвачким костима направљеним од иловаче. И када дође вријеме смрти умиру једнако и хришћани и безбожници и тијела се њихова полажу У земљу од које су створени а душа се хришћанина враћа Богу који је човјеку душу дао да буде у Царству Небеском са душама СРБски Светитеља и својих Светих сродника, а душа безбожника умјесто Богу враћа се ђаволу коме је служила кроз блед И развратом У своме животу да вечито пати У подземном паклу по дјелима својим! Беже, чувај зато душу своју она је вреднуја од свог блага овог свијета!

Name

Ана

12.11.2015 07:34

Слажем се да је унутрашња љепота битна али ипак спољашњу љепоту прво видимо.Бити лијеп је ипак дар од Бога.

ОДГОВОРИТЕ